Gramofon GS 434 czy GS 461
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Ja mam to dokręcone do końca, a jak oś przeciw wagi mam wyrównana z osią ramienia to wtedy ramię ucieka do zewnętrznej strony płyty, Do końca jeszcze nie pojąłem zasady działania tego regulatora. 

ElGit Let there be rock...
- gachu13
- 1250...1874 posty
Dzięki Zigrin, właśnie czegoś takiego szukałem!!Co do preampa to polecam VSPS-a jes to prosty jak kij bilardowy przedwzmacniacz o korekcji RIAA. Zbudowany jest na jednym wzmacniaczu operacyjnym. Tutaj masz link do schematu i opisu tego preampa http://www.geocities.com/rjm003.geo/rjm ... _pho5.html
Zbudowałem go jakieś 2tyg temu i jestem strasznie zadowolony. Jak byś się na niego zdecydował to napisze Ci o kilku "sztuczkach które mu pomagają" Wink
Bardzo prosze o te sztuczki

I ewentualnie jak widzicie mój gramofon (GS 431)? Mam jeszcze Daniela ale nawalił w nim regulator obrotów i jakoś nie ma czasu żeby się nim zająć (ale ta automatyka jest super

SQ9KQZ
Co do sztuczek to o jedna się spytałeś
trzeba poprawić jego wzmocnienie robi się to praktycznie "na oko" R2 dobierasz z zakresu 0,8k-1k, wówczas R3=10k-R2. Wówczas wzmocnienie idzie sporo do góry. Bezpośrednio do wyprowadzeń zasilania na podstawce scalaka dolutować między +, a masę kondki po 100p tak samo dla "-" i masy. Zasilacz stabilizowany +/- 12V najlepiej jak trafo ma dwa osobne uzwojenia. Wtedy uzywasz dwóch mostków prostowniczych i jesteś odizolowany od uzwojenie trafa(jak mase miałem prosto z środkowego odczebu to było brum słuchać). Co do wzmacniacza operacyjnego to może o być dowolny niskoszumny układ tj. NE5532,5534 czy nawet TL072(ma troche gorsze parametry).

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
A tego Ortofona da się zamontować bez przeróbek w 'Danielu'?fugasi pisze:Nie znam nikogo, kto by powiedział o niej jakieś dobre słowo. Ty akurat tą wkładkę już masz ale gdyby przyszło ci kupować nową to za mniej więcej taką samą cenę kupić można najtańszego Ortofona, reprezentującego całkiem inny poziom jakościowy.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Ja kiedyś próbowałem robić RIAA na MAA501 czy czymś podobnym... Też trochę retro scalakPiotr pisze:Scalaki? Fuj
Mnie takie coś zajmuje trzy tranzystory (BC109).

Ostatnio zmieniony czw, 8 lutego 2007, 12:28 przez Marcin K., łącznie zmieniany 1 raz.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Piotrze, jeżeli masz też jakiś przepis na modyfikacje GS461 to chętnie posłucham
P.S.
Ten scalaczek gra bardzo przyzwoicie
,a schemat tego na BC109 chętnie oblukam 

P.S.
Ten scalaczek gra bardzo przyzwoicie

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Schemat wraz z opisem w załączniku. Zrobiłem go do Amatora 3 i jestem zadowolony. Trzeba ekranować płytkę z elementami bo jest przydźwięk ale tak to wszystko jest w porządku.
- Załączniki
-
- Przyst odb. Amator do gramofonów hi-fi.pdf
- (2.07 MiB) Pobrany 163 razy
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Z chęcia. A masz może schemat mechaniki od niego? Bo mój ma dwa feelry - nie opuszcza ramienia do końca (trzeba mu ręcznie podnośnik w dól dopchnąć), i nie działa autostop. Próbowałem coś zgadnąć metoda wuizualną, ale nic nie wymysliłem.Piotr pisze:Do Daniela warto zainwestować w dobrą wkładkę. To bardzo porządny gramofon, tylko wymaga pewnej nieznacznej przeróbki. Jeżeli chcesz, to mogę to dokładniej opisać - akurat mam pod ręką dwa: przerobiony i surowy :)
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Rzeźbiłem kiedyś w Danielu, nie działał tak jak trzeba z powodu jednej sprężynki. Niestety, nie pamiętam jak tam jest mechanika zrobiona. Ciekawi mnie co to za przeróbka, skrobniesz coś o tym?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!