Pionier U2 - proszę o pomoc
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Pionier U2 - proszę o pomoc
Witam.Odziedziczyłem po dziadku radyjko Pionier.Stało nieuzywane od 1989 roku.Dziś postanowiłem je sprwadzić.Okazało się ze po włączeniu odbiera prawidłowo na falach długich ale na krótkich i średnich łapie stacje według mnie za cicho.Miałem zapasowy komplet lamp,podstawiłem je i jest tak samo.Co moze byc tego przyczyną?
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Pionier U2 - proszę o pomoc
A podłączyłeś antenę? Przede wszystkim na falach średnich w zasadzie nic u nas nie nadaje, więc musisz miec antenę i próbować odbierać wieczorem, w każdym razie po zachodzie słońca. Ewentualnie spróbuj podstroić cewekę wejściowa fal średnich, jak masz generator to sprawdx zestrojenie heterodyny.misiek_wi pisze:Witam.Odziedziczyłem po dziadku radyjko Pionier.Stało nieuzywane od 1989 roku.Dziś postanowiłem je sprwadzić.Okazało się ze po włączeniu odbiera prawidłowo na falach długich ale na krótkich i średnich łapie stacje według mnie za cicho.Miałem zapasowy komplet lamp,podstawiłem je i jest tak samo.Co moze byc tego przyczyną?
Tak,antenę musiałem podłaczyć dość długą,na kawałku kabla nie było nic.Na falach krótkich jest trochę stacji,ale to radio odbiera inaczej niż wcześniej spotykane przezemnie.Tylko kilka stacji jest w miarę,mozna by było słuchac,inne bardzo cicho.Ale nawet te ciche są odbierane bardzo czysto.Na innym radiu jest więcej stacji ale ale do tego jest duzo szumów.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
No to może masz rozstrojoną p.cz.? Tylko wtedy i długie powinny gorzej iść.misiek_wi pisze:Tak,antenę musiałem podłaczyć dość długą,na kawałku kabla nie było nic.Na falach krótkich jest trochę stacji,ale to radio odbiera inaczej niż wcześniej spotykane przezemnie.Tylko kilka stacji jest w miarę,mozna by było słuchac,inne bardzo cicho.Ale nawet te ciche są odbierane bardzo czysto.Na innym radiu jest więcej stacji ale ale do tego jest duzo szumów.