Zaczynałem swoje zbieractwo od polskich sprzętów z lat 50./60., dopiero z czasem (z braku miejsca) ograniczyłem pole zainteresowań do przedwojennych i ciekawych pod jakimś względem powojennych radioodbiorników.
OTLamp pisze: Z powojennych polskich poszukuję Eroiki I, radiowęzłowej Agi lub Syreny, Kosa, oraz bateryjnego Pioniera na oktalach sprowadzanych od Philipsa.
Mam coprawda dwie Agi i Syrenę ale zwykłe, a co do Eroiki to sam bym chętnie nabył.
komar pisze:Zaczynałem swoje zbieractwo od polskich sprzętów z lat 50./60., dopiero z czasem (z braku miejsca) ograniczyłem pole zainteresowań do przedwojennych i ciekawych pod jakimś względem powojennych radioodbiorników.
Jak większość zbieraczy:) U mnie jeszcze się zostały jakieś Mazury, Sonatiny, Tatry, Preludium itd. Mogę oddać kilka za Eroikę lub Kosa.
OTLamp pisze:...oraz bateryjnego Pioniera na oktalach sprowadzanych od Philipsa.
Co to było?
Pierwsze bateryjne Pioniery (B1) miały lampy oktalowe: DK21, DF21, DAC21, DL21. Bardzo szybko zrezygnowano z importu tych lamp na rzecz węgierskich heptali (Pionier B2).
brys pisze:Dzięki! Wreszcie wiem po (do) jakiego grzyba te lampy sie w Polsce znalazły . Masz jakieś fotografie, schematy czy inne informacje o tym odbiorniku?
Zdjęć żadnych nie mam, schematów również. Układ jest pewnie standardowy dla tych lamp, pewnie skopiowany z Philipsa. Z zewnątrz wyglądał normalnie, wewnątrz miał ponoć pionowo umieszczony kondensator zmienny.