Gramofon GS 434 czy GS 461
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Gramofon GS 434 czy GS 461
Witam
Proszę o pomoc który z gramofonów jest lepszy Gs 434 czy GS 461?
Prosze o obiektywne odpowiedzi jeżeli to jet możliwe.
Może polecicie jakieś inne nie drogi gramofony.
Boss
Proszę o pomoc który z gramofonów jest lepszy Gs 434 czy GS 461?
Prosze o obiektywne odpowiedzi jeżeli to jet możliwe.
Może polecicie jakieś inne nie drogi gramofony.
Boss
Ja się wypowiem bo ostatnio miałem podobny dylemat.
Od miesiąca jestem szczęśliwym właścicielem GS461 i jak na sprzęt za który dałem <99zł to mogę go poleci z czystym sumieniem. Gramofon ma proste ramie ilość elektroniki ograniczona do minimum(tylko kontrola obrotów jest elektroniczna). Winda ramienia sterowana jest elektromechanicznie(elektromagnes trzyma winde w dole). Jak do tej pory zainwestowałem trochę w niego. Zmieniłem wkładkę na Ortofona. Kupiłem nowy potencjometr do ustawiania obrotów(jest to prawie zawsze konieczne, ponieważ ten stary jest wyrobiony i precyzyjna regulacja jest niemożliwa). Wymieniłem kondensatory zasilacza i wyprowadziłem sygnał na gniazda RCA które przykręciłem do obudowy. Można również wymienić pasek przenoszący napęd na talerz. Mój nie był struchlały na szczęście. Z 434 nigdy styczności nie miałem więc nic na jego temat nie powiem.

Od miesiąca jestem szczęśliwym właścicielem GS461 i jak na sprzęt za który dałem <99zł to mogę go poleci z czystym sumieniem. Gramofon ma proste ramie ilość elektroniki ograniczona do minimum(tylko kontrola obrotów jest elektroniczna). Winda ramienia sterowana jest elektromechanicznie(elektromagnes trzyma winde w dole). Jak do tej pory zainwestowałem trochę w niego. Zmieniłem wkładkę na Ortofona. Kupiłem nowy potencjometr do ustawiania obrotów(jest to prawie zawsze konieczne, ponieważ ten stary jest wyrobiony i precyzyjna regulacja jest niemożliwa). Wymieniłem kondensatory zasilacza i wyprowadziłem sygnał na gniazda RCA które przykręciłem do obudowy. Można również wymienić pasek przenoszący napęd na talerz. Mój nie był struchlały na szczęście. Z 434 nigdy styczności nie miałem więc nic na jego temat nie powiem.
ElGit Let there be rock...
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Fryderyka mam, podoba mi się. Musiałem go jednak dość mocno przerobić, bo startował w około 10 sekund (teraz zaledwie 3). Zrobiłem co następuje:
-zamontowałem wewnętrzny przedwzmacniacz RIAA (niestety tranzystorowy
) w puszce ekranującej i wyprowadziłem wyjście liniowe,
-założyłem stroboskop na LEDkach z generatorem 50Hz na NE555,
-wykonałem zewnętrzny stabilizowany zasilacz +24V, przeniosłem masę na minus, niższe napięcia zasilania otrzymałem za pomocą kolejnych 78ek i przede wszystkim zmieniłem trafo z marnego 5 (albo 15, nie pamiętam) VA na 40VA
-wymieniłem pasek napędowy na ciaśniej przylegający, co ograniczyło tarcie,
-wymieniłem żarówki automatyki (ramię i tachogenerator) na LEDki- odpada konieczność wymiany.
Możliwe dalsze sposoby rozwiązania sprawy "na porządnie":
-preamp lampowy z wyjściem symetrycznym (wariant de luxe) lub niesymetrycznym,
-stroboskop stabilizowany kwarcem,
-przerobiona automatyka, a może nawet wymieniony silnik? Kto wie, może za jakiś czas...
-zamontowałem wewnętrzny przedwzmacniacz RIAA (niestety tranzystorowy

-założyłem stroboskop na LEDkach z generatorem 50Hz na NE555,
-wykonałem zewnętrzny stabilizowany zasilacz +24V, przeniosłem masę na minus, niższe napięcia zasilania otrzymałem za pomocą kolejnych 78ek i przede wszystkim zmieniłem trafo z marnego 5 (albo 15, nie pamiętam) VA na 40VA
-wymieniłem pasek napędowy na ciaśniej przylegający, co ograniczyło tarcie,
-wymieniłem żarówki automatyki (ramię i tachogenerator) na LEDki- odpada konieczność wymiany.
Możliwe dalsze sposoby rozwiązania sprawy "na porządnie":
-preamp lampowy z wyjściem symetrycznym (wariant de luxe) lub niesymetrycznym,
-stroboskop stabilizowany kwarcem,
-przerobiona automatyka, a może nawet wymieniony silnik? Kto wie, może za jakiś czas...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!

Możesz zamieścić schemat generatora 50Hz? Chce zlikwidować neonówke i przejść na LEDy. O co chodzi z "przeniesieniem masy na minus"? Normalnie masa układy połączona jest z masą sygnałową.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Skanera niestety nie mam i schematu nie wrzucę, ale poszukaj w datasheecie 555ki. Może być potrzebne dorobienie wtórnika na tranzystorze. Jeśli chodzi o przeniesienie masy na minus, to chodzi o to, że w oryginalnym układzie zasilanie było ujemne względem masy.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
434/461
Zdecydowanie lepsze wlasności soniczne ma 461. Pomijając konstrukcję elektroniki , sterowania obrotami .to proste I z pozoru prymitywne ramię daje jepsze brzmienie. O ile w 434 giete J jest bardziej wizualnie atrakcyjne to zawieszenie na łozyskach kulkowych w gniazdach daje większe opory "plywania" W 461 mimo ,ze też są kulki iego masa jest mniejsza i ty samym bardziej podatne.Aby wyciagnąc maksimum satysfakcji warto zaiwestowac w dobrą wkladkę .ale o tym na PW.Jedynym ograniczeniem w ramionach 461 jest brak mozliwości szybkich zamian wkladek .A wiadomo ,ze każda może indywidualnie inaczej brzmieć.I to samo nagranie może miec inne walory.Standart ramiona z 434 , fryderyka G62o czy Daniela i pozwala na stosowanie standartu SME headshela (oprawka wkładki )
- gachu13
- 1250...1874 posty
No to jeśli już rozmawiamy o polskich gramofonach to ja chciałbym zapytać co sądzicie o wkładkach typu MF 100 - mozna jej słuchać czy lepiej wymienić? Zaznaczam że wkładka jest nowa i siedzi w GS-431.
Jeszcze jedno pytanko - jeśli się ona do czegoś nadaje to jaki polecacie do niej przedwzmacniacz (nie koniecznie lampowy) bo nie mogę z nią dojść do ładu (mimo korekcji charakterystyka wyraźnie wzrasta w stronę wysokich częstotliwości).
Jeszcze jedno pytanko - jeśli się ona do czegoś nadaje to jaki polecacie do niej przedwzmacniacz (nie koniecznie lampowy) bo nie mogę z nią dojść do ładu (mimo korekcji charakterystyka wyraźnie wzrasta w stronę wysokich częstotliwości).
SQ9KQZ
Ja miałem Mf-ke i po przesiadce na Ortofona nie mogłem się nadziwić jak tamta Mf-ka potrafiła nie brzmieć
To są zupełnie dwa różne światy. Ortofon wyciągnął bas z płyty i góra też czyściej gra. Wkładka kosztowała niecałe 100zł. Co do preampa to polecam VSPS-a jes to prosty jak kij bilardowy przedwzmacniacz o korekcji RIAA. Zbudowany jest na jednym wzmacniaczu operacyjnym. Tutaj masz link do schematu i opisu tego preampa http://www.geocities.com/rjm003.geo/rjm ... _pho5.html
Zbudowałem go jakieś 2tyg temu i jestem strasznie zadowolony. Jak byś się na niego zdecydował to napisze Ci o kilku "sztuczkach które mu pomagają"

Zbudowałem go jakieś 2tyg temu i jestem strasznie zadowolony. Jak byś się na niego zdecydował to napisze Ci o kilku "sztuczkach które mu pomagają"

W tym temacie: http://www.trioda.com/php/forumtriody/v ... 19&start=0 było o kalibracji gramofonu. Tak gdzieś na środku pierwszej strony masz napisane co i jak.
Jest to równoważenie siły odśrodkowej.
Mam małe pytanie. Oryginalnie na talerzu gramofonu była taka gumowa podkładka. Mam też filcową mate której Dj'e używają zamiast tej podkładki. Które rozwiązanie lepiej sprawdza się w domowych warunkach?
Mam małe pytanie. Oryginalnie na talerzu gramofonu była taka gumowa podkładka. Mam też filcową mate której Dj'e używają zamiast tej podkładki. Które rozwiązanie lepiej sprawdza się w domowych warunkach?