6C33C Push Pull

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kk84

6C33C Push Pull

Post autor: kk84 »

Witam.
Zapewne każdy z bardziej obeznanych kolegów forumowiczów widział schemat pana Floriana, mianowicie PP na 6C33C jako lampach mocy, ECC85 jako stopniu wejsciowym oraz 6S19P jako inwerter fazy. Czy ktoś posiada jaki kolwiek opis do schematu ?. Mianowicie rozchodzi mi sie o napiecia zasialające, siatkowe i inne. Mile widziane były by wartości rezystancji i pojemnosci w stopniu wejsciowym i inwerterze, jak również inne przydatne informacje na ten temat. Za pomoc dziękuje z góry, jak i nadmieniam że to mój pierwszy PP, i na tym poście nie skończy sie pewnie ;).
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: 6C33C Push Pull

Post autor: jdubowski »

kk84 pisze:Witam.
Zapewne każdy z bardziej obeznanych kolegów forumowiczów widział schemat pana Floriana, mianowicie PP na 6C33C jako lampach mocy, ECC85 jako stopniu wejsciowym oraz 6S19P jako inwerter fazy. Czy ktoś posiada jaki kolwiek opis do schematu ?.
O to idzie:
http://free.polbox.pl/c/compel/55.html
?

Nie mam opisu, ale własne uwagi:
1. Wyduszenie z tego układu 120W wydaje mi się z deczka nierealne.
2. Siatka pierwszej triody ECC85 "wisi w powietrzu" dla prądu stałego.
3. Regulator głośności między połówkami ECC ma nieco nienaturalne miejsce - lepiej by było go umieścić po prostu na wejściu.
4. Druga trioda ECC85 jako wtórnik - raczej brak uzasadnienia dla takiego połączenia tego stopnia. Następny stopień ma wystarczająco dużą Rwe by można ten wtórnik wyeliminować.
5. Siatka 6S19P ma potencjał rzędu kilku woltów względem masy. Przy takim połaczeniu podejrzewam że rozkład napięć na oporku katodowym i anodowym będzie wielce nierównomierny.
6. Rozbicie zasilacza stopnia końcowego na dwa (oddzielnie dla każdej 6S33S) raczej nie ma uzasadnienia. Ponadto w "górnym" zasilaczu istnieją obwody prostownika/filtra polaryzacji, do niczego nie potrzebne. Również dławiki nie są tam do niczego potrzebne (to jest wzmacniacz PP, tętnienia kompensują się w trafie wyjściowym). Jeśli już dać dławik - to do zasilacza stopni wejściowych.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Używasz graficzny emblemat użytkownika przesłany przeze mnie.
Do administratora:proszę zablokować możliwość używania przez wielu użytkowników jednego amblematu.
kk84

Witam.
Dziekuje za uwagi, tak rozchodzi sie o ten schemat. Prawde mówiąc przespałem sie z tym projektem i doszedłem do wniosku że wole coś swojego zaprojektować. Przynajmniej bede wiedział co i gdzie może nie działać poprawnie :). A tak nawiasem, czy ktoś z szanownych kolegów forumowiczów składał ów wzmacniaczyk ?. Jeśli tak to jakie odniósł wrażenie nie tylko odsłuchowe.
Brencik

Post autor: Brencik »

zasadniczo kopiowanie na "pałe" schematow to troche bez sensu. zawsze mozna cos zmienic na lepsze, nawet w bardzo wysublimowanych konstrukcjach fabrycznych. nie ma co chwytac sie za schematy tylko rozpoczac cos swojego, oczywiscie zapoznawanie sie z róznymi schematami(ale,dzialajacych, sprawdzonych urzadzen) to czesc zdobywania nowej wiedzy i obycia sie w temacie. Jednak bardzo czesto mozna znalesc schemat co tak naprawde jest kichą... jak ten pana Floriana. Łatwo go skorygowac.
graphix
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: graphix »

Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

kotok pisze:Używasz graficzny emblemat użytkownika przesłany przeze mnie.
Do administratora:proszę zablokować możliwość używania przez wielu użytkowników jednego amblematu.
Dołaczam się do wniosku - mój avatarek też jest autorski i chciałbym zastrzec możliwość jego używania dla siebie.
kk84

Witam.
Na wstępie dwie rzeczy. Mianowicie jak można uzyskać/przesłać/itp. własny emblemacik. To raz. Druga kwestia. Po całym dniu myślowego sztormu, skleciłem własny Push Pull na 6C33C. Nie było łatwo, ale sądze że było warto. Satysfakcja jest, teraz tylko w pająku to zrobić, sprawdzić poprawić i może będą z tego ludzie. Jak naniose poprawki to zamieszcze ów schemat celem "osądzenia" go :).
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

kk84 pisze: Mianowicie jak można uzyskać/przesłać/itp. własny emblemacik.
Tu jest opisane:
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=15
ODPOWIEDZ