wzmacniacz "Fortissimo"

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

rdtin
50...74 posty
50...74 posty

wzmacniacz "Fortissimo"

Post autor: rdtin »

Witam!

Znalazłem przypadkiem na śmieciach (to nie żart) stereofoniczny wzmacniacz lampowy o nazwie "Fortissimo PN 402M". Wygląda on na rosyjską konstrukcje z późnych lat 80-tych, wykonanie istnie "wojskowe"
Stan urządzenia jest wprost wyśmienity, po odkurzeniu wygląda prawie jak nowy. Każda końcówka mocy wyposażona jest w jedną parę 6p45s pracującą przy Ua = 650V Ug2 = 140V (regulacja osobno dla każdej lampy od 120V do 190V) napięcie polaryzacji jest stałe co do wartości i wynosi około -45V.
W przedwzmacniaczu i odwracaczu pracują dwie 6F5P (nie wiem jak wstawić cyrylicę) i jedna 6N1P (lampa wejściowa).
Przy wyjściach głośnikowych widnieje trochę "nieprawdopodobna" informacja o mocy 400W/kanał... z drugiej jednak strony, bezpiecznik umieszczony w katodzie lamp (po jednym na parę) wg. producenta ma mieć wartość 3,15A no ale to jeszcze o niczym nie świadczy.
Posiedziałem parę godzin i w końcu doszedłem, że całe urządzenie jest w stanie idealnym (łącznie z elektrolitami) jedynie jeden kanał nie działa przez awarię 6p45s. podłączyłem obciążenie 4ohm i sprawdziłem maksymalne napięcie jakie mogę na nim uzyskać. Niestety oscyloskop jest jeszcze w naprawie, więc jedyne co mogłem zrobić to sprawdzić multimetrem jakie pojawi się napięcie... uzyskałem 36V (1kHz) co wprawiło mnie w osłupienie...
Nie jestem żadnym audiofilem etc. ale postanowiłem porównać ten wzmacniacz z Amplifonem WL36 który akurat stał na stole. Porównanie wyszło zdecydowanie na korzyść tego "wynalazku" lecz liryckich opowieści sobie i Państwu daruję ;)
Postaram się zorganizować na jutro aparat cyfrowy i wykonać parę fotografii, a tym czasem mam pytanie : czy ktokolwiek spotkał się z czymś takim wcześniej ? Automatycznie zapytam też o 6p45s (dwie, cztery sztuki) może akurat ktoś posiada...

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ja jeszcze nigdy nie widziałem podobnego wzmacniacza. Pewnie jakaś estradowa konstrukcja, tak? Jak duże ma trafa?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: wzmacniacz "Fortissimo"

Post autor: jdubowski »

rdtin pisze:Znalazłem przypadkiem na śmieciach (to nie żart) stereofoniczny wzmacniacz lampowy o nazwie "Fortissimo PN 402M". Wygląda on na rosyjską konstrukcje z późnych lat 80-tych, wykonanie istnie "wojskowe"
Zapewne to produkt tej firmy:
http://www.fortissimo.com.ua/index.htm
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
rdtin
50...74 posty
50...74 posty

Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcia.
Załączniki
Uszkodzona lampa cd.
Uszkodzona lampa cd.
Uszkodzona lampa
Uszkodzona lampa
Hmm..
Hmm..
Płytka zasilacza
Płytka zasilacza
Panel przedni
Panel przedni
Całość
Całość
Płytka z lampami
Płytka z lampami
Transformator wyjściowy
Transformator wyjściowy
Transformator zasilający
Transformator zasilający
rdtin
50...74 posty
50...74 posty

I jeszcze sekcja zwłok:

P.S
przepraszam za rozmiar zdjęc, ale chciałem aby były dobre.
Załączniki
12.jpg
11.jpg
10.jpg
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Łoooo... Niezła maszynka, sam chciałbym mieć z taką do czynienia. Ciekawe, jak to się stało, że taka niezabijalna bania jak 6P45S wygląda tak, jak wygląda.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

pewnie jakies zwarcie elektrod:) bo co innego by ja moglo zabic;)widac ze anoda byla rozgrzana do czerwonosci bo topila szklo. ps. czy dobrze widze czy brakuje 2 koncowki ;)?
rdtin
50...74 posty
50...74 posty

Druga lampa pochodząca z kompletu od tej przebitej, wykazuje zaczernienia w mijscach gdzie opierała się spręzyna. Dodatkowo, wyprowadzenie anody sie odkleiło i jak pierwszy raz je ruszyłem to najzwyczajniej odpadło. Myślę, że podczas pracy wzmacniacza jedna lampa straciła napięcie na anodzie, ale nikt tego "nie usłyszał" dodatkowo zaciski "głośnikowe" trafa wyjściowego od tego kompletu,, były luźne, więc mogło się zdażyć, że na chwilę odłączyło się obciążenie podczas głośnego grania.. Trafo przeżyło, ale lampy nie. Ta druga, która organoleptycznie wygląda na sprawną (poza urwanym wyprowadzeniem anody) podczas pracy na jałowym biegu rozgrzewa anode do czerwoności w dokładnie tym samym miejscu, w którym została przebita poprzednia i tam też pojawia się to "zaczernienie"
Za chwilę sprawdzę tą lampę czy nie ma zwartych siatek.
Załączniki
14.jpg
13.jpg
rdtin
50...74 posty
50...74 posty

gilong pisze:ps. czy dobrze widze czy brakuje 2 koncowki ;)?
Nie, to kompet, nie ma tylko zamontowanych lamp.
Załączniki
Ładnie wygląda w ciemności...
Ładnie wygląda w ciemności...
15.jpg
rdtin
50...74 posty
50...74 posty

Swoją drogą, nie ma ktoś takich lamp ? z chęcią bym nabył takowe (w internecie panuej deficyt na nie) ewentualnie mogę zaproponować coś w zamian, jakieś trafo głośnikowe/zasilające, inne lampy (mi. nowe NIIXIE), regenta 60 ;) (z lampami i trafami) etc.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

rdtin pisze:Swoją drogą, nie ma ktoś takich lamp ? z chęcią bym nabył takowe (w internecie panuej deficyt na nie)
:shock:
http://www.allegro.pl/item162750564_lam ... _6kg6.html
http://www.allegro.pl/item160634721_lam ... cccp_.html
http://gielda.radio.org.pl/detail.php?siteid=29084
Ostatnio zmieniony śr, 31 stycznia 2007, 23:40 przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.
rdtin
50...74 posty
50...74 posty

Nie daje wiary... dzisiaj rano jeszcze patrzyłem i nei było NIC...
Dziękuję za linki :-)
gilong
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: gilong »

ja moge ci jedna odstapic za darmo;)
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Kauczuk »

Witam,

ustrzeliłem ostatnio na allegro nieco inne "Fortissimo", model PN 802D

W końcówce siedzi sobie 2 x 8 sztuk 6P44S, zasilane Ua=600V, Us2=180V, Us1=-35V.
Lampy mocy sterowane są z wtórników katodowych (6N1P) co sugeruje pracę w klasie AB2
Przy Ra~a rzędu 1k6 - 1k8 jeden kanał oddaje 270W (130Vpp @ 7R5) w pasmie 100Hz - 20kHz, dla 30Hz już tylko 100W

Co ciekawe, wzmacniacz nie pozwala na bezinwazyjną regulację punktów pracy, na dodatek zabezpieczony jest tylko jednym bezpiecznikiem (5A)

:arrow: Rdtin

Miałeś okazję pomierzyć swój wzmacniacz z oscyloskopem?

Ciekaw jestem jak wyglądało te 36V na obciążęniu 4R (pewnie już prostokąt), nie wiesz do ilu V jest jeszcze sinusoida?

Kolejna sprawa to przekładnia transformatorów wyjściowych, sprawdzałeś to może, lub mógłbyś sprawdzić?

Pozdrawiam,
Kauczuk
Załączniki
bolszewik.jpg
1kHz @ 7R5 @ 20V-div.jpg
rdtin
50...74 posty
50...74 posty

Witam

Oczywiście sprawdzałem kształt sygnału wyjściowego, powyżej tego napięcia dochodziło już do
obcinania, ale do tych 36V(? nie pamiętam już dokładnie) była to na 100% sinusoida.

Co do przekładni, to ok, nie ma problemu, sprawdzę na dniach i dam znać

Pozdrawiam,
Marcin
ODPOWIEDZ