napisy, nadruk na obudowie - jak to zrobić?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

pudl
100...124 posty
100...124 posty
Kontakt:

napisy, nadruk na obudowie - jak to zrobić?

Post autor: pudl »

Witam! Chciałbym wykonać napisay na metalowym chassis wzmacniacza lampowego ale nie mam żadnej koncepcji jak sie za to zabrać. Chassis będzie pomalowane na czarno a napisy miałyby być białe tylko jak je wykonać żeby wyglądały naprawde fachowo i profesjonalnie?? Ewentualnie chassis może być srebrne a napisy czarne, byle efekt był naprawde dobry..
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Znajdź firmę robiącą sitodruk. Trochę wybulisz, ale będzie wyglądać na pewno profesjonalnie.

A propos,
W Krakowie pewna firma zajmująca się sitodrukiem reklamowała się stwerdzeniem: "drukujemy na wszystkim, co jest płaskie".
Miałem ochotę przynieść im miskę wody ;)
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

Można też wyfrezować (co będę jutro w robocie uskuteczniał jako fuchę dla siebie :D ) względnie wygrawerować laserem.

Frezowanie widzę tak - wszelakie napisy i punkty wyżłobić w materiale, potem farba na całość, potem pędzelek i farba modelarska do zamalowania wgłębień.

Chyba wiem Piotrze o jaką firmę Ci chodzi :D
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Piotr pisze: Miałem ochotę przynieść im miskę wody ;)
mógłbyś się zdziwić.
Kiedyś czytałem,że modaelarze zajmujący się mikromodelami latającymi
wytwarzają powłokę do pokrywania skrzydeł "malując powierzchnię wody"
a dokładniel rzecz biorac tryskając jakiś lakier na powierzchnię wody.
Po zastygnięciu powstaje bardzo cienka i lekka "folia" którą bardzo łatwo zdjąć z wody celem pokrycia skrzydła.
szalony

Post autor: szalony »

staszeks pisze:
Piotr pisze: Miałem ochotę przynieść im miskę wody ;)
mógłbyś się zdziwić.
Kiedyś czytałem,że modaelarze zajmujący się mikromodelami latającymi
wytwarzają powłokę do pokrywania skrzydeł "malując powierzchnię wody"
a dokładniel rzecz biorac tryskając jakiś lakier na powierzchnię wody.
Po zastygnięciu powstaje bardzo cienka i lekka "folia" którą bardzo łatwo zdjąć z wody celem pokrycia skrzydła.
Jeno trza miec aerograf, a to drogie paskudztwo ;)
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Nawet nie trzeba natryskiwać na wodę tylko się wylewa odp.lakier.,wyjmuje się ramką z drutu i suszy.Stosowane do pokrywania skrzydeł mikromodeli latających ,zawody w np.salach gimnastycznych.Szkielet modela ze słomki(teraz raczej jakiś kompozyt),napęd -śmigło napędzane skręconą gumą .Przeciągi w pomieszczeniu=katastrofa.Robiło się kiedyś modele...
szalony

Post autor: szalony »

cirrostrato pisze:Nawet nie trzeba natryskiwać na wodę tylko się wylewa odp.lakier.,wyjmuje się ramką z drutu i suszy.Stosowane do pokrywania skrzydeł mikromodeli latających ,zawody w np.salach gimnastycznych.Szkielet modela ze słomki(teraz raczej jakiś kompozyt),napęd -śmigło napędzane skręconą gumą .Przeciągi w pomieszczeniu=katastrofa.Robiło się kiedyś modele...
Ale to chyba specjalny jakis lakier ? Nitrocellon ?
Awatar użytkownika
szmisiek
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: szmisiek »

Ale drodzy koledzy, do rzeczy proszę... A nie o aerografach mi tu... Mam ten sam problem, ja mam (będę miał) obudowę drewnianą. Myślałem o wycięciu laserowym w cienkiej folii samoprzylepnej w jakiejś firmie reklamowej, ponoć niedrogo, potem i tak na to idzie lakier. Może tak?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

szmisiek pisze:Ale drodzy koledzy, do rzeczy proszę... A nie o aerografach mi tu... Mam ten sam problem, ja mam (będę miał) obudowę drewnianą. Myślałem o wycięciu laserowym w cienkiej folii samoprzylepnej w jakiejś firmie reklamowej, ponoć niedrogo, potem i tak na to idzie lakier. Może tak?
Można i tak. Albo w sklepie kreślarskim kup suche kalkomanie z literami i symbolami, naklej na drewno. Pod lakierem się nie uszkodzą. Sposób może pracochłonny, ale niedrogi.
ODPOWIEDZ