Pytanie o odczep ultralinear 6P14P

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pietro4
20...24 posty
20...24 posty

Pytanie o odczep ultralinear 6P14P

Post autor: pietro4 »

Witam serdecznie i bardzo proszę o pomoc. Jestem tuż przed nawijaniem traf do przeciwsobnego układu z lampami 6P14P i oto powstał wielki dylemat. Zawsze byłem przekonany , że odczep UL należy wyprowadzić na 20% od strony Ua , jak np w tym projekcie : http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 4/wzm2.htm
czy innych.
A teraz proszę zerknąć na ten rysuneczek 5 trafa z projektu :
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 30/wzm.htm
Rys. 5 i opis pod nim zakłada wykonanie odczepu cyt. "po nawinięciu 650 zwojów, licząc od punktu zasilania"
Przecież 20% z połowy uzwojenia pierw daje 20% x 1500 zw = 300 zwojów !
Czy 6P14P ma jakieś inne wymagania co do odczepu i obciążenia niż EL84 ?
Zawsze byłem przekonany , że są to w zasadzie zamienne lampy. Chyba ,że ja tu czegoś nie rozumiem.
No i ten drut na pierwotnym - 0,1 ... nie za cienki aby ?
Kształtki do nawijania mam EI-84/ET/0,28mm , karkasy 28x42 mm , powinien się zmieścić grubszy drut. ( myślę o 0,2 na pierwotne ) ?
Bardzo proszę doświadczonych w temacie szanownych kolegów o radę i z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Załączniki
trafo PP.gif
pietro4
20...24 posty
20...24 posty

Właśnie nabazgrałem zgrubnie trzy wersje traf wyjściowych. Proszę o opinie i ew. porady . Czy wersja c zagra dużo gorzej od a ?
Czy wogóle te pomysły nie zawierają jakichś błędów ?
Przyjęte Ra wynosi 8000 ohm. Impedancja obc = 8 ohm.
Przekładnia ok. 33.
Załączniki
Trafo UL do 6P14P PP.jpg
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Kauczuk »

Witaj!

1) Optymalne położenie odczepów UL dla 6P14P wynosi od 20 do 43% liczby zwojów połowy uzwojenia. (ludzie różne rzeczy piszą)

Na przykład mój Guru lampowy Georgij Sergiejewicz Cykin podaje 43%

W załączniku (1) porównanie właściwości stopnia UL (na lampach 6L6) w funkcji stosunku impedancji obciążającej s2 do impedancji obciążającej anody.

Wracając do Twojego układu --> odczep na 43% połowy uzwojenia (650zw) zapewnia stosunek Rs2~ / RA~ = 0,19

2) W kwestii średnicy DNE - proponuję dokładnie policzyć czy grubszy się zmieści w oknie, pamiętając o miejscu na przekładki międzywarstwowe / międzyuzwojeniowe.
W załączniku (2) dane nawojowe moich traf, uzwojenia ledwo się zmieściły w oknie rdzenia EI102.

Pozdrawiam!
Kauczuk
Załączniki
trafo PP 6P14P - EI102-34.jpg
UL.jpg
pietro4
20...24 posty
20...24 posty

Kauczuk
Serdeczne dzięki za odpowiedź.
Może zrobić odczep i na 20% i na 40 % ?
Będzie można porównać brzmienie i zachowanie układu.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Nie ma sprawy, jeśli tylko wyprowadzenie większej ilości odczepów jest technicznie wykonalne na wspomnianym EI84 i korpusie - zrób UL i na 20% i na 43% :-)

I jeszcze kilka uwag dot. Twoich założeń:
1) W rezultacie przyjęcia przekładni = 33 i obciązeniu 8R Raa~ wyniesie ok. 8,9k. Po uwzględnieniu sprawności transformatora wartość Raa~ będzie większa niż 9k.
Proponuję przyjąć przekładnię = ok. 30 - 31.

2) układ uzwojeń - wątpię czy będzie jakikolwiek pożytek z sekcjonowania uzwojenia wtórnego jak na rys. 'a' oraz 'b'
Układ z rys 'c' powinien zdać egzamin. Swoje trafo uprościłem nawijając uzw. wtórne tylko w 3 sekcjach, po 112zw na całą szerokość korpusu - w tym celu naciąłem przegrodę korpusu.

Powodzenia!
Kaucz
pietro4
20...24 posty
20...24 posty

Cenne i rzeczowe uwagi.
Rzeczywiście można będzie dorzucić parę zwojow na wtórne. Co do wyprowadzeń 20 i 43 % ... patrzę właśnie na karkas. Z przodu ma miejsce tylko na 12 końcówek , ale na upartego z tyłu można by ze 2 , 3 sekcje połączyć "w powietrzu" i jakoś ładnie zamaskować np koszulką termok. , czy jakimś klejem. Tylko czy to ma sens , czy zrobić tylko 43 % i święto ?
Co do drutu muszę to przemyśleć.
Powiadasz , że ledwie zmieściłeś DNE 0,2 i 0,7 na EI 102 ? Co prawda masz nieco więcej zwojów , niż ja zakładam , ale ....
Jakie przy EI-102 są z grubsza biorąc wymiary bocznego okna ? W moim EI-84 to w sumie ok. 12 x 34 mm ( po odjęciu środkowej przegrody )

Zaznaczam , że z lampami mam do czynienia w sumie od niedawna i każda uwaga jest dla mnie ważna. Widzę , że jest to natomiast choroba tak zaraźliwa , jak i nieuleczalna , więc chcę się sporo podciągnąć.
Jest to u mnie raczej powrót do lamp po prawie 30 - letniej przerwie , tylko , że wtedy mnie wogóle nie interesowały :)
W tej chwili słucham sporo pająka na 2 x SE 6P14P i mimo badziewnego pasma ( TG2,5-2-666) rajcuje mnie to jak stonkę wykopki :)
Poza tym eksperymentuję trochę z preampem i w planach mam stopień RIAA z pasywną korekcją na E88CC.
Pozdrawiam
P4
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

pietro4 pisze:... karkas. Z przodu ma miejsce tylko na 12 końcówek , ale na upartego z tyłu można by ze 2 , 3 sekcje połączyć "w powietrzu" i jakoś ładnie zamaskować np koszulką termok. , czy jakimś klejem. Tylko czy to ma sens , czy zrobić tylko 43 % i święto ?
Na tym korpusie zrobiłbym 6 sekcji PRI + 2 (lub 4) sekcje SEC. Właśnie wtórne wyprowadzone 'luzem', po czym druty wpuszczone do koszulek (OSPU /OSKS czy jakoś tak)
pietro4 pisze: Jakie przy EI-102 są z grubsza biorąc wymiary bocznego okna ? W moim EI-84 to w sumie ok. 12 x 34 mm ( po odjęciu środkowej przegrody )
W profilu EI102 okno ma 17 x 51mm, co daje do dyspozycji około 13 x 46mm netto (korpus pojedynczy) lub 13 x 44mm (k. dzielony)

Załączam zdjęcia gotowych traf, jak widać więcej drutu się nie zmieści ;)

Poza tym najważniejsza rzecz - będziesz samemu nawijał cewki? Jak tak to doskonale, ale jeśli nie to nie zapomnij o kontroli jakości ;)

Pozdrawiam!
Kaucz
Załączniki
TR - dół.jpg
TR - przód.jpg
pietro4
20...24 posty
20...24 posty

"Poza tym najważniejsza rzecz - będziesz samemu nawijał cewki? Jak tak to doskonale, ale jeśli nie to nie zapomnij o kontroli jakości Wink "

Sam spróbuję. Nawijałem w życiu kilka TS , natomiast nigdy TG , dlatego podchodzę do tego jak pies do jeża :)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Bardzo ładne trafo głośnikowe, z daleka widać, że to porządna konstrukcja. Pochwal no się, jak tego BISa 104/ 105 przerobiłeś. Trafo sieciowe to jest oryginalne, czy jakieś nowe?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

pietro4 pisze:Może zrobić odczep i na 20% i na 40 % ?
Będzie można porównać brzmienie i zachowanie układu.
A może zerknąć na charakterystyki i nie błądzić po omacku?
Odczep 40% dla EL84 poza tym, że znacznie ograniczy "zdolności mocowe" układu, to na dodatek dla dopasowania obciążenia będzie wymagał trochę (trochę bardzo) innej Ra. Nie polecam.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Vault_Dweller pisze:Bardzo ładne trafo głośnikowe, z daleka widać, że to porządna konstrukcja. Pochwal no się, jak tego BISa 104/ 105 przerobiłeś. Trafo sieciowe to jest oryginalne, czy jakieś nowe?
Dzięki za słówko uznania, choć BIS-em nie ma się co chwalić (zdecydowanie ratują go TG - przynajmniej z wyglądu)
Ale wiem że też lubisz BIS-y, wkleiłem kilka fotek tutaj: http://picasaweb.google.pl/Kauczux/BySobieBIS
Sieciowe to (120 albo 150VA) toroid robiony na zamówinie, nie pamiętam u kogo :( Poza tym żadna rewelacja, sieje zakłóceniami ten toroidek :/

Wracając do tematu UL --> w moim gracie odczepy są na 0% czyli s2 podłączone do +Ea przez jakieś rezystory. Próbowałem UL na 25, 50, 75 a nawet 100% :shock: ale różnica w brzmieniu mnie nie urzekła.
Acha, i w klasie AB (Rk=2x270R) przy +Ea=Es2=310V układ dostarcza do 8R ok. 11W tuż przed obcinaniem sinusowi wierzchołków.
Dopuszczając h=5% było by może 14-15W - pomierzę to przy okazji ale raczej nieprędko.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Oczywiście, że 43 %, to wymyślił nie Cykin, tylko pewien Anglik w 40 latach ubiegłego stulecia.
Zrób tak, jak On zrobił i będziesz ultralinear...
W 1965 roku (miałem 15 lat ) nawinąłem takie trafko i odpaliłem wzmaka, wtedy to była rewelka, bo dawało z 15 W, (2xEL84), można było Stonsów słuchać Baaardzo głośno.
Mono to było, ale kolumna miała wymiary: 800x500x400, nie powiem jaki głośnik, starsi Koledzy wiedzą jaki, dowalało na owe czasy b. ładnie.
zrób tak dziś (2x, bo stereo) i będziesz bardzo zadowolony.
pzdr pasio
P.S. Tamte głośniki miały ze 100 dB skuteczności (od szczekaczek ulicznych), gadały naprawdę bardzo głośno.
Awatar użytkownika
Kauczuk
125...249 postów
125...249 postów

Witam!
:arrow: Pasio
Anglik musiał mieć niezłe pojęcie o russkiej technice, chyba że 43% to optimum bez względu na typ lamp mocy?
:arrow: Piotr
Napisz proszę ile % polecasz dla EL84?
:arrow: Pietro4
przejrzyj dane Anglików dla EL84, 6P14P powinna działać tak samo http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... e/EL84.pdf
Pozdrawiam,
Kaucz

PS :arrow: Pasio --> GD30/10 ?
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Optymalna pozycja odczepu bardzo zależy od rodzaju lampy. 43% to wartość dla EL34 i należy podkreślić, że jest to wartość dosyć szczególna (duża), tak samo jak szczególna jest sama EL34.
Teraz akurat jestem w trakcie komponowania wzmacniacza UL na EL34, w którym odczep z pewnych względów znajdzie się dokładnie w środku połówki uzwojenia.
KT88 i 6550 mają również optimum na dużej wartości (większość źródeł podaje 40%).
Ale dla innych lamp wynik najczęściej jest znacznie mniejszy.
Na przykład dla KT66 optimum znajduje się w okolicach 20%. Podobnie jest w przypadku 6L6 i jej pochodnych.
Sam nie mam możliwości przeprowadzenia rzetelnych testów zniekształceń*, natomiast każdy na podstawie charakterystyk może obliczyć moc wyjściową układu z konkretnym stopniem sprzężenia.
Dla EL84 wychodzenie ponad 20-25% jest niewskazane.
:arrow: pasio
Uzyskanie 15W z pary EL84 z odczepem 43% bez przekraczania dopuszczalnych parametrów nie jest możliwe. Przy jakim Raa chciałbyś to uzyskać?

*Dla uzyskania miarodajnych wyników na drodze pomiarów musiałbym dysponować jakimś magicznym autotransformatorem, którego nawet nie potrafię sobie wyobrazić, albo całym magazynem klasycznych transformatorów z odczepami w przeróżnych miejscach. Sprawa komplikuje się dodatkowo przez to, że dla każdej proporcji podziału inna jest optymalna przekładnia transformatora :?
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Witam !

Fakt, miałem w skołatanej głowie EL34...
pzdr
ODPOWIEDZ