Tak! Q***e okulary gdzieś zarzuciłem i bardziej domyślam się liter niż je odczytuję ...Brencik pisze:TG5-46-676? chyba chodziło Tobie Zoltanie o TG5-46-666.

Taaa... ma być TG3,5-15-666A o TG3,5-342-676 nie słyszałem![]()

Ponadto TG5-46-666 rzeczywiscie jest mniejszy, ale za to rdzen to chyba ma EI60
Mi chodzi o ten cholerny transformator głośnikowy na zwijanym rdzeniu z długimi nogami osłoniętymi taką rowkowana plastykową rynienką wychodzącą z karkasu.
Stosowany był w całkiem ostatnich seriach jednopłytowych telewizorów lampowo-tranzystorowych. Mam takie dwa trafka w pracy. Ale przypominam sobie, że faktycznie widziałem podobne trafa na klasycznych mniejszych EI

Wiesz, to się praktycznie nie psuło - w czasie kilkunastoletniego serwisowania TV moze raz czy dwa wymieniałem trafo głośnikowe (przebite po przerwie w cewce głośnika) - więc nawet nie zwracałem uwagi na ich wygląd.
Zainteresowałem sie nimi bliżej gdy szybko zaczęły znikać telewizory lampowe cz.białe i jak zacząłem dostawać takowe od klientów do rozbiórki na części.
Widocznie wcześniejsze były najpierw na EI a potem zaczęli robić zwijane.
Jak będę w uczelni to spojrzę na te trafa - i przy okazji sprawdzę symbole.
Oczywiscie napiszę!
Zapewne kręcimy sie koło tych samych traf powoli gubiąc się w ich symbolice...

A temat przerzucimy faktycznie na "Trafa" - tutaj zaczyna się robić OT i jeszcze nas opier...niczą

Aha - zwróć uwagę na fakt, że przy Lazurycie 102 jest rysunek TG3,5-15-666 a w wykazie jest podany TO3,5-342-676 jako głośnikowy

Stąd chyba mój pozorny błąd

Pzdr. ZoltAn