Uran 53 problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Uran 53 problem
Witam dostałem dzisiaj od sąsiadki telewizor Unitra Uran 53 który stał 5 lat w piwnicy, no i po włączeniu usłyszałem szum ale obraz nie chciał się pokazać, tak jakby był wyłączony, kineskop z tyłu się świeci.
Pozdrawiam i czekam na szybkie odpowiedzi
Pozdrawiam i czekam na szybkie odpowiedzi
Ostatnio zmieniony śr, 17 stycznia 2007, 09:28 przez kaczmaryszek, łącznie zmieniany 2 razy.
Forumowa wróżka poszła na L-4.
. Podaj jakieś informacje, może nie podłączyłeś anteny? 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 25...49 postów
podłączyłem, nawet tvp 1 udało się ściągnąć a poza tym powinien chociaż śnieżyć, a on nic, nawet zaraz przy włączeniu nie widać takiego błyśnięcia na ekranie które jest w heliosie tc-500
Ostatnio zmieniony śr, 17 stycznia 2007, 09:30 przez kaczmaryszek, łącznie zmieniany 2 razy.
Chwila, chwila, to masz tvp 1 czy nie? Ten TV działa czy nie? I powiedz dokładne o co Ci chodzi.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
-
- 25...49 postów
no więc podłączam telewizor do anteny i do prądu no i włączam, wybieram program i słyszę to co trzeba ale obrazu nie mam, jakby do kineskopu prąd nie dochodził, po porostu nic nie pokazuje.
Ostatnio zmieniony śr, 17 stycznia 2007, 09:33 przez kaczmaryszek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
To jest TV na półprzewodnikach z końca lat 80-tych.Obraz się nie pojawia bo nie ma WN.Dzieje się tak bo cewka WN AT-110 jest po prostu walnięta.
To już było takie badziewie.Można jednak go zrobić.
Poszukaj w Internecie cewki AT-110(biała).Nawet gdzieś to widziałem za 10zł.
Z rozbiórek nie wstawiaj!!!.Pochodź też po stary serwisach RTV.Może gdzieś leżą?
P.S
Ile cali ma ten złom,bo ja mam Urana 25 cali(w 100% sprawny)
To jest TV na półprzewodnikach z końca lat 80-tych.Obraz się nie pojawia bo nie ma WN.Dzieje się tak bo cewka WN AT-110 jest po prostu walnięta.
To już było takie badziewie.Można jednak go zrobić.
Poszukaj w Internecie cewki AT-110(biała).Nawet gdzieś to widziałem za 10zł.
Z rozbiórek nie wstawiaj!!!.Pochodź też po stary serwisach RTV.Może gdzieś leżą?
P.S
Ile cali ma ten złom,bo ja mam Urana 25 cali(w 100% sprawny)
-
- 25...49 postów
nie znam się na calach ale ma 61 cm przekątnej, no ten mój jest z roku 1980 (tak pisze z tyłu) i podobno jest czarno biały
Ostatnio zmieniony śr, 17 stycznia 2007, 09:34 przez kaczmaryszek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 6250...9374 posty
Szrot majster. Jeśli już ,to Uran ma 24 cale(kineskop A61).Kaczmaryszku drogi ,jak nie masz dobrego rozeznania w elektronice TV o zasilaniu szeregowym to lepiej daj komuś innemu ten TV lub zleć naprawę.Nawet wprawni serwisanci mieli problemy (chyba ,że coś względnie typowego wysiadło)z tymi TV.Poszczególne bloki tego TV są połączone szeregowo dla składowej stałej a równolegle dla sygnałów zmiennych.Zaleta-brak trafa zasilającego,wada -trudny serwis.Naprawiłem tych TV kilkadziesiąt ale niespecjalnie je lubiłem. Radzić coś na tym forum to by był długi wykład.Ale powodzenia.
-
- 25...49 postów
No dobra poptyam znajomych
mam jeszcze jeden problem z innym TV a nie chciałem nowego tematu zakładać
O ile mi wiadomo to Unitra helios tc-500n jest kolorowy a w moim cos się spaprało ze się zrobił czarnobiały, jak się go długo nie włącza to potem się musi rozgrzać bo jakieś paski wlatują na ekran, czasem to cały jest... no nie wiem jaki to kolor, da się coś na to poradzić?
mam jeszcze jeden problem z innym TV a nie chciałem nowego tematu zakładać
O ile mi wiadomo to Unitra helios tc-500n jest kolorowy a w moim cos się spaprało ze się zrobił czarnobiały, jak się go długo nie włącza to potem się musi rozgrzać bo jakieś paski wlatują na ekran, czasem to cały jest... no nie wiem jaki to kolor, da się coś na to poradzić?
Ostatnio zmieniony śr, 17 stycznia 2007, 09:37 przez kaczmaryszek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 6250...9374 posty
-
- 25...49 postów
no taa ale ja nie potrzebuje nowego, ten mi dotychczas starczał tylko ze jak powinien być kolorowy a nie jest to coś z nim nie tak musi być.
Ostatnio zmieniony śr, 17 stycznia 2007, 09:39 przez kaczmaryszek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 25...49 postów
Było dużo odmian dekoderów koloru w systemie PAL stosowanych w Heliosach, montowane były na bloku sygnałowym. Objaw który opisujesz spowodowany jest odstrojeniem częstotliwości generatora PAL-u (4,43MHz lub 8,86MHz) w zależności od układu na jakim zbudowano ten dekoder.kaczmaryszek pisze:
Nie mniej zasada jest jedna - poszukaj płytki dekodera, znajdź kwarc o częstotliwości jak wyżej. Obok niego powinien znajdować się mały trymerek. Pokręcając tym trymerkiem wkrętakiem najlepiej antymagnetycznym doprowadź do zaskoku stabilnego koloru, kolorowe pasy informują o tym, czy jesteś w pobliżu dobrej częstotliwości czy nie. Czym szersze kolorowe pasy,tym bliżej celu. Przydałby się Ci do tego celu generator obrazu w systemie PAL, ale i bez niego można dać sobie radę. Powodzenia.
-
- 25...49 postów