Polskie wynalazki lampowe :)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Polskie wynalazki lampowe :)

Post autor: Vault_Dweller »

Zastanawiam się nad jednym: czy wszystkie lampy produkowane w Polsce to były konstrukcje opracowane w ZSRR lub europejskie ale u nas tylko produkowane- czy też są lampy których początki (np. projekt budowy wewnętrznej itp.) biorą się właśnie w naszym kraju, lampy "rdzennie polskie"? Jeśli tak- to czy były one produkowane także w innych krajach?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Jasiu

Re: Polskie wynalazki lampowe :)

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Vault_Dweller pisze: czy też są lampy których początki (np. projekt budowy wewnętrznej itp.) biorą się właśnie w naszym kraju, lampy "rdzennie polskie"? Jeśli tak- to czy były one produkowane także w innych krajach?
Pierwszy metalowy magnetron o tlenkowej katodzie zbudował Janusz Groszkowski w latach trzydziestych. Jest to zresztą jedna z wybitniejszych postaci początków elektroniki. Owocnie zajmował się między innymi układami nieliniowymi, technikami pomiarowymi i technikami wysokiej próżni

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

Vault_Dweller pisze:czy wszystkie lampy produkowane w Polsce to były konstrukcje opracowane w ZSRR lub europejskie ale u nas tylko produkowane- czy też są lampy których początki (
Być może się mylę, ale przypuszczam, że specyficznie lampą polską jest EF22. U "dużego" Mikołajczyka występuje ona dwukrotnie - raz jako polski odpowiednik EU EF21 i drugi raz jako europejska pentoda różniąca się nieco konstrukcją i niektórymi parametrami od "polskiej" EF22 i EU EF21.

Wygląda na to, że są to różne lampy o tym samym oznaczeniu (podobnie jak EL36 - jedna EU z anodą na bańce a druga Mullarda na nóżce 3).

Inna sprawa, że jak dotychczas nigdy nie widziałem EF22 z innym oznaczeniem producenta jak ZWLE, TELAM i bodajże POLAM.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

ZoltAn pisze: Wygląda na to, że są to różne lampy o tym samym oznaczeniu (podobnie jak EL36 - jedna EU z anodą na bańce a druga Mullarda na nóżce 3).
A to wynka z czego inego. W Anglii lampy 3X to była oktalowa werjsa lamp bocznostykowych - EF6 -> EF36, EL3 -> EL33, EBF2 -> EBF32 , KK2 -> KK32 itp. A druga EL36 to po protu nowa niezależna konstrukcja.
ZoltAn pisze:Inna sprawa, że jak dotychczas nigdy nie widziałem EF22 z innym oznaczeniem producenta jak ZWLE, TELAM i bodajże POLAM.
Ja też, a przynajmniej od 5 lat regularnie przegląðam Ebaya i inne tego rodzaju miejsca w Internecie.

BTW. Widział ktoś kiedyś lampę RENS1244? Bo pdobno istniała, jest w jednym katalogu (niemiecki oryginal Niemcewicza, dwutomowy), ale nigdzie do tej pory jej nie znalazłem.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Polskie... zapraszam na ... HASIOK !!!

Niestety, "hasioka" nie pokażę...

A JEDNAK!

O dzięki Ci Adminie - obyś żył wiecznie... :) :o :D :wink:
Załączniki
Hasiok... przydał by się wehikuł czasu !
Hasiok... przydał by się wehikuł czasu !
Roehrenmuell.jpg (68.52 KiB) Przejrzano 1184 razy
Ostatnio zmieniony wt, 10 sierpnia 2004, 09:42 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

ZoltAn pisze: Niestety, "hasioka" nie pokażę... Zamiast przyjąć załącznik - zdjęcie wyrzuca mi wciąż komunikat "Niestety, osiągnąłeś maksymalny przydział zapisów 5 MB" czy jakoś tak... :oops: :cry:
Co mam z tym fantem zrobić????
Na górze strony klikasz w 'Użytkownicy', tam się znajdujesz i odpalasz swój status. Na dole będziesz miał taką linijkę zajętości załączników i link 'Panel obsługi załączników użytkownika'. Odpalasz go i usuwasz stare zbędne (albo najmniej potrzebne ;) załączniki. Albo olewasz technikę i piszesz do Admina z prośbą o zwiększenie limitu :)
admin
administrator
Kontakt:

Post autor: admin »

Witam
Limit przydziału pamięci na załączniki został zwiększony. Polecam nie usuwanie już istniejących załączników. To może się odbyć "ze szkodą" dla użytkowników, którzy chcieliby z nich skorzystać.
W razie problemów prosze o email.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Aha, podobno lampa PL841- odpowiednik EL84- była produkowana w Polsce i nigdzie więcej ;)
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Polskie lampki: PL841

Vault_Dweller pisze:Aha, podobno lampa PL841- odpowiednik EL84- była produkowana w Polsce i nigdzie więcej ;)
Taak, to jest zdecydowanie polski "specyał" - nie występuje nigdzie!

Spadek po radzieckiej "Wiśle", w której następcy - "Belwederze" wyeliminowano trafo sieciowe - więc zmodyfikowano także lampę głośnikową.

Dlatego były spore jaja przy naprawach telewizorów najstarszej generacji, gdy lampa PL841 znikła z produkcji niektórzy (bes)serwiserzy :wink: uznali, ze jej zamiennikiem jest PL84 i bezmyślnie ją ładowali w "wolne" miejsce - nie rozróżniając tych lamp. :? :? :?

PL84 pracowała na czerwono, zwykle po rozhulaniu się telewizora zaczynała charczeć i bardzo szybko szlag ją trafiał, radykalnym sposobem było zwiększenie rezystora w katodzie o jakieś 100omów. :cry: :cry: :cry:

Lampka jest dziś wyjątkowo rzadka - zwłaszcza NOS w nieotwartych pudełkach - sporadycznie pokazuje się na Allegro i natychmiast znika. :shock: :shock: :shock:

Innym rzeczywistym rarytasem jest transformator głośnikowy (TG2,5-2-666) do PL841 pochodzący z telewizorów z rodzinki "belwederowatych" i niektórych wczesnych i dużych radioodbiorników z EL84.

Mimo swoich 2,5W (wg oznaczenia) oddaje dużo większą moc i ma lepsze parametry akustyczne niż jego odpowiednik (TG2,5-1-666) dla PL84. :lol:

Ostatnio - budując AX84 (patrz DIY) miałem okazję porównać obydwa TG - "belwederowski" ma wiecej basów i wyraźnie "gra" głośniej, róźnią się także brakiem jednego połączenia na karkasie. [/b]

Ciekawostka: lampa z mojego zbiorku jest późnej podukcji POLAM-u :!:

Czyżby wówczas wznowili produkcję tych lamp dla celów serwisowych - bo w wolnej sprzedaży nigdzie się jej nie uświadczyło :?: :!: :?: :!: :?: :!:
Załączniki
PL841
PL841
PL841 TELAM.jpg (26.5 KiB) Przejrzano 1093 razy
Brencik

Post autor: Brencik »

Zoltanie, mogłbys wyjasnic dokladniej jakie sa róznice miedzy TG2,5-1-666 a TG2,5-2-66 i jak sie one objawiaja. na moje to sa praktycznie takie same trafa (rdzen, ilosci uzwojen i zwojow itp) wiec powionny dzialac podobnie (mozna by pewnie nawet spotkac 2 trafa TG2,5-1-666 brzmiace inaczej - drobne róznice w wykonaniu, serii produkcyjnej itp). Ja obecnie adaptuje 2szt TG2,5-1-666 do wzmaka 2xPCL86 (ew. ECL86). Pozdrawiam!!
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Różnica?

Brencik pisze: jakie sa róznice miedzy TG2,5-1-666 a TG2,5-2-66 i jak sie one objawiaja.
Są pewne niewielkie różnice w impedancji uzwojeń anodowych (tak przynajmniej wyczytałem w którejś z książek poświęconej serwisowi telewizorów).

TG2,5-2 ma nieco mniejszą niż 2,5-1. Nie wiem z czego to wynika, bo ilości zwojów i druty są identyczne! I chyba ma dołożone jedno uzwojenie wtórne więcej?

TG2,5-2-666 pracował z PL841 - to wiem na pewno, bo wyjąłem go osobiście z "belwederowatego" wyglądem 14" Turkusa albo Neptuna z tradycyjnym montażem na poziomym - przykręcanym od dołu 4xM5 do skrzynki (a nie odchylanym na zawiasach) chassis. Pracował także w pokrewnych, nieco nowocześniejszych (bo montowanych już częściowo na druku) Neptunach 1418 i 1718 (czy jakoś tak) z gdańskiego GEZAR-u (późniejszy UNIMOR).

TG2,5-1-666 stosowane były w nieco nowocześniejszych telewizorach z dwupłytkowym chassis odchylanym od pionu - z lampą PCL86 w fonii.
Na pewno w Berylach z WZT i telewizorach Unimoru jak Neptun 411 i Zefir oraz w ... gramofonie Bambino 2 z Foniki z ECL86 :lol:

Z kolei TG5-46-666-4 ma pierw.1100+100zw. DNE O,14/308omów - stosowany w tranzystorowo-lampowej Librze i Saturnie z PCL86 z WZT, z jednopłytowym odchylanym chassis.
Montowany był na ramie okalającej mieszczącą całą elektronikę płytę drukowaną tego telewizora i wlutowywany do niej (ma bardzo długie wyprowadzenia - szpilki wychodzące z karakasu.

TG3,5-342-676 dla PL84 ma pierwotne 3000zw. DNE0,14/500omów i wtórne 96+48zw. DNE0,6/1om (dla sumy zwojów) i pochodzi z telewizorów z rodziny Lazuryt, Ametyst.

A tak prawdę mówiąc to po za tym TG3,5 dla PL84 pozostałe za bardzo nie róźnią się od siebie ...

Niemniej, subiektywnie TG2,5-2 brzmi jakby lepiej od swego pobratymca - a może to tylko autosugestia :?: :?: :?:

Trzeba będzie poszukać po serwisówkach starych telewizorów danych transformatorów i po sporządzeniu tablicy z parametrami wrzucic to na jakąś strone bo zamieszanie jest potworne!
Brencik

O dzieki wielkie ZoltAnie! Dokładnie, zamieszanie jest dosyc spore w tym temacie. Osobiscie nie widze przeszkod w łaczeniu róznych trafek z róznymi lampkami, oczywiscie w granicach rozsadku i parametrów, co tez czynie. Tak tez widocznie robili owczesni konstruktorzy spzretu lampowego - co zaowocowalo własnie róznoscia kombinacji i zastosowan. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie kadzić :)))

Brencik pisze:Tak tez widocznie robili owczesni konstruktorzy spzretu lampowego - co zaowocowalo własnie róznoscia kombinacji i zastosowan. Pozdrawiam!
Masz rację: nikt sie nie pieprzył! Oznaczenie TG5-46-676 w transformatorze z Libry też mogłoby sugerować, że ma on 5W. A jak ma 3W to wszystko!

Mimo, że jest mniejszy niż TG2,5 - alenawiniety jest na rdzeniu zwijanym CP a nie blaszkowym EI.
Brencik

TG5-46-676? chyba chodziło Tobie Zoltanie o TG5-46-666. A o TG3,5-342-676 nie słyszałem :o .Ponadto TG5-46-666 rzeczywiscie jest mniejszy, ale za to rdzen to chyba ma EI60 (wiekszy EI66 to miały TG2,5) a nie zwijany. Podobnie jak blizniaczy wrecz tak jak TG5-53-666. Co innego TG5-38-666 - ten ma rdzen inny. Pozdrawiam!
PS. Chyba temat sie rozwianal w kierunku traf.. a to juz inny dzial na forum...
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Vault_Dweller pisze:Aha, podobno lampa PL841- odpowiednik EL84- była produkowana w Polsce i nigdzie więcej ;)
Była produkowana wszędzie, ale nazywała się zwykle PL86. Odpowiednikiem EL86 była za to PL84. Ot, taka mała niekonsekwencja.

Pozdrawiam,
Jasiu
ODPOWIEDZ