AZ-1

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

AZ-1

Post autor: Wojtek »

Przepraszam za proste pytanie ale zaczynam na nowo zmagać się z lampami i to co kiedyś wiedziałem już dawno mi wywietrzało z głowy. Czy lampa AZ-1 jaką mam w odbiorniku Pionier U3 to to samo co UY1N? Zaczynam stawiać na nogi ten odbiornik i nie całkiem mi się zgadza ze schematem, a katalogu lamp jeszcze nie mam :)
Wojtek
Alek

Post autor: Alek »

Broń Boże! to są 2 zupełnie różne lampy. Nawet cokół jest inny.
AZ4 ma żarzenie 4V chyba 1A.
UY1N ma żarzenie chyba 50V i 0,1A
Poza tym pierwsza jest dwuanodową lampą prostowniczą, druga
jednoanodową. Jak chcesz to na priva wyślę Ci system oznaczeń.
Zresztą jakiś skrócony jest chyba w Hennelu.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Pytałem o AZ-1, taka była włożona do tego Pioniera. :?: W Hennelu się nie doszukałem. Jak możesz to wyślij te dane.
Wojtek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Pionier U3

Post autor: gsmok »

Witam
Całkowicie się zgadzam z Alkiem. W oryginalnym odbiorniku Pionier U3 (odmiana U2 w drewnianej obudowie) w zasilaczu stosowano wyłącznie lampę UY1N, która różni się od AZ1 wszystim czym się da, od parametrów elektrycznych po mechaniczne. Litera U w oznaczeniu Pioniera oznacza zasilanie uniwersalne. Nie ma w nim trafa sieciowego a lampy żarzone są w połączeniu szeregowym włókien żarzenia. Do tego przystosowana jest właśnie lampa UY1N.
Jeśli w Twoim Pionierze siedzi lampa AZ1 to znaczy, że ktoś dokonał w nim przeróbek, co często miało miejsce. Byś może z uwagi na braki w UY1N przerobiono zasilacz na AZ1. W takim przypadku do radia najprawdopodobniej zamontowano także jakiś transformator sieciowy.
Tutaj znajdziesz dane obu lamp:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Mazur?

Post autor: sp5hbt »

Istnieje duże prawdopodobieństwo, że to nie Pionier U3 (może tylko scianka tylna) a odbiornik Mazur. Schemat jest w zakładce schematów
na tej stronie.
Mietek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Pionier-Mazur

To prawda. Mazur jest często mylony z Pionierem. Ma taką samą skalę i gałki. Jest podobnej wielkości. Drewniane skrzynki różnią się obło zakończonymi krawędziami (pionowe lub poziome). No i Mazur jest zasilany z sieci poprzez transformator i AZ-tkę. Może tu po prostu chodzi o Mazura.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Macie rację, to nie jest Pionier tylko Mazur, sprawdziłem jeszcze raz w katalogu na http://www.forum.com.pl i obudowa jest identyczna jak przedstawionego tam Mazura, błąd się wziął z powodu braku tylnej ścianki, a w pierwszym momencie pomyslałem że to Pionier, bo ma łudząco podobną obudowę. Bardzo dziekuję za naprowadzenie na właściwy trop :D Mam nadzieję na dalszą pomoc z waszej strony.
Wojtek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Pionier-Mazur

Post autor: tszczesn »

gsmok pisze:To prawda. Mazur jest często mylony z Pionierem. Ma taką samą skalę i gałki. Jest podobnej wielkości. Drewniane skrzynki różnią się obło zakończonymi krawędziami (pionowe lub poziome). No i Mazur jest zasilany z sieci poprzez transformator i AZ-tkę. Może tu po prostu chodzi o Mazura.
AFAIR nie było żadnego rozróżnieniaw skrzynkach pomiędzy Pionierami U2, U3, B i B2 Mazurami. Skrzynek pionierowo/mazurowych widziałem już kilkanaście wersji, mniej lub bardziej się różniących.
wp
75...99 postów
75...99 postów
Kontakt:

Post autor: wp »

tszczesn pisze: ... nie było żadnego rozróżnieniaw skrzynkach pomiędzy Pionierami U2, U3, B i B2 Mazurami.
I tu mam przyjemność się nie zgodzić.
Z moich amatorskich badań skrzynkopionierologicznych wynika, że:
a/ We wszystkich skrzynkach, w których montowany był MAZUR, były również montowane różne odmiany Pioniera (ale nie odwrotnie)
b/ Pionier typu uniwersalnego w skrzynce Mazura najczęściej miał oznaczenie U-3 ale nie koniecznie
c/ W skrzynkach bakelitowych produkowane były tylko Pioniery uniwersalne i bateryjne (B2), nie spotkałem Mazura
d/ Pionier 6161 z poziomą skalą miał swoją skrzynkę i inne modele się do niej nie pchały.

Bardzo chętnie poczytam, co myślą na ten temat zawodowi pionierolodzy.

Wojtek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

wp pisze:
tszczesn pisze: ... nie było żadnego rozróżnieniaw skrzynkach pomiędzy Pionierami U2, U3, B i B2 Mazurami.
I tu mam przyjemność się nie zgodzić.
Z moich amatorskich badań skrzynkopionierologicznych wynika, że:
a/ We wszystkich skrzynkach, w których montowany był MAZUR, były również montowane różne odmiany Pioniera (ale nie odwrotnie)
b/ Pionier typu uniwersalnego w skrzynce Mazura najczęściej miał oznaczenie U-3 ale nie koniecznie
c/ W skrzynkach bakelitowych produkowane były tylko Pioniery uniwersalne i bateryjne (B2), nie spotkałem Mazura
d/ Pionier 6161 z poziomą skalą miał swoją skrzynkę i inne modele się do niej nie pchały.

Bardzo chętnie poczytam, co myślą na ten temat zawodowi pionierolodzy.

Wojtek
Ad a) i b)

Widziałem wszystkie chyba możliwe kombinacje skrzynka[1] (bakeli lub drewno) z chassis różnych wersji Pioniera i Mazura iw środku, ale nie wykluczone, że nie były tam włożone oryginalnie w fabryce, a później przez kogoś prywatnie.

Ad c)
I dlatego o Pionierze 6161 nic nie wspomniałem :)

Sam pionierami się nia zajmuję - są dla mnie za nowe[2], ale czy chcę czy nie chcę widzę ich dużo, i co jakiś czas dla kogoś naprawiam.

[1] Główne wersje skrzynek, czyli drewniana albo bakelitowa, bo wszytskich odnian jest przynajmniej ponad 15

[2] Za wyjątkiem Pioniera B (nie mylić z Pionierem B2 - to zupełnie inne radio), jest to (chyba) bardzo rzadkie radio, widziałem go tylko raz, a i to był w złym stanie
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Pionier-Mazur

Witam
Moim zdaniem wszyscy po trosze mamy rację :!: . Przejrzałem jeszcze raz literaturę (stare czasopisma, książki i katalogi) i wynika z nich, że była pewna zasada stosowania skrzynek do Pionierów i Mazurów. Na tym się opierałem pisząc na Forum. Katalogi jednak sobie a życie sobie. Bałagan jaki panował wówczas u producenta powodował, że prawdopodobnie na rynku pojawiały się przeróżne kombinacje skrzynek. Jako ciekawostkę mogę podać, że widziałem parę egzemplarzy Pionierów w skrzynkach zupełnie dziwnych. Niektóre to z pewnością były jakieś samoróbki, ale zdarzają się ewenementy w skrzynkach ze stemplami, które sugerowałyby, że są to skrzynki fabryczne. Dobrym przykładem problemów z oceną modelu Pioniera/Mazura jest allegro. Tam w dziale antyków bardzo często Pioniery są sprzedawane jako Mazury i odwrotnie.
Myślę, że byłoby ciekawe zrobić galerię zdjęć polskich Pionierów i Mazurów i pod względem odmian byłby to rekord świata. Zresztą takie odmiany obudów i różne niezgodności zdarzały się również i innym firmom (patrz np. Mende).
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

gsmok pisze:Witam
Moim zdaniem wszyscy po trosze mamy rację :!: . Przejrzałem jeszcze raz literaturę (stare czasopisma, książki i katalogi) i wynika z nich, że była pewna zasada stosowania skrzynek do Pionierów i Mazurów. Na tym się opierałem pisząc na Forum.
OK. Postaram się przy okazji porobić zdjęcia Pionierom i Mazurom różnych odmian skrzynkowych i gdzieś wystawić (ale nie na mojej stronie - na to są za nowe :)
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

tszczesn pisze:OK. Postaram się przy okazji porobić zdjęcia Pionierom i Mazurom różnych odmian skrzynkowych i gdzieś wystawić (ale nie na mojej stronie - na to są za nowe :)
Może wyślij do mnie to umieszczę usiebie na stronie w dziale elektronika w stylu retro :)
Wojtek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Wojtek pisze:
tszczesn pisze:OK. Postaram się przy okazji porobić zdjęcia Pionierom i Mazurom różnych odmian skrzynkowych i gdzieś wystawić (ale nie na mojej stronie - na to są za nowe :)
Może wyślij do mnie to umieszczę usiebie na stronie w dziale elektronika w stylu retro :)
Jak tylko jakąś fotkę gdzieś zrobię to podeślę.
ODPOWIEDZ