telewizory elektronika

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fox
5...9 postów
5...9 postów

telewizory elektronika

Post autor: fox »

witam mam pytanie dotyczące tych tv :D czy były jakieś wczesne wersje lampowe tego tv? , a tak dokładnie gdzie to produkowano?
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Mógłbyś dokładniej.Z TV Elektronika chodzi mi po głowie(podkreślam siwej) model E214(może się mylę) ale pamiętam tylko, że był tranzystorowy 24cale.Często puszczały luty trafa sieciowego(szczególnie uzwojenie żarzenia).Były kłopoty z lutowaniem bo uzwojenia były z aluminium,skręcaliśmy je na ,,śrubki".Odb. oczywiście z ZSRR.
fox
5...9 postów
5...9 postów

wiem że był tv elektronika, starszy model, który posiadał metalową obudowę oraz przełącznik bębnowy ( mam nadzieje że dobrze to nazwałem chodzi mi o przekręcany przełącznik do zmiany kanałów) razem z innymi przełącznikami umieszczonymi na boku obudowy, ale czy był to tv lampowy ??
Jeżeli chodzi o te telewizory to były nawet wersje kolorowe.
Ja posiadam model chyba 409D :D oczywiście czarno biały :D
A wie może ktoś gdzie dokładnie produkowano ten tv na terenach byłego zssr? :?:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć. Ja posiadam małą Elektronikę (nie jest to Philips :D jak na fotkach) i nie jest on lampowy. Ma przełączniik bębnowy, 12-pozycyjny i kineskop 15 cm, czyli niecałe 8". Jest troszkę przerabiany, jeszcze chodzi ale ma wypalony już kineskop i ma cimny obraz.
Załączniki
085701.jpg
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
fox
5...9 postów
5...9 postów

Fajny tv, trzeba by pomalować obudowę i popracować nad kineskopem, bo niestety znaczek philips nic nie pomoże :D :D :D (niedawno widziałem nowy kineskop na allegro chyba do tego tv) , fajny jest również ten wyłącznik bębnowy, myślałem że ten tv jest lampowy :)
Odbiorniki fajne tylko czasem się obraz przesuwa lub przekrzywia może wie ktoś z czym jest to związane :?: :?:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Co racja to racja, synchro to w tym odbiorniku jest do bani, obraz skacze ale można nad tym zapanować :D Jakbyś znalazł aukcję z tym kineskopem było by miło.
Pozdrawiam.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

marcin_oizo pisze:synchro to w tym odbiorniku jest do bani, obraz skacze ale można nad tym zapanować
Zacząć sugeruję od wymiany elektrolitów w zasilaczu i odchylaniu pionowym...
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
fox
5...9 postów
5...9 postów

marcin_oizo pisze:Co racja to racja, synchro to w tym odbiorniku jest do bani, obraz skacze ale można nad tym zapanować :D Jakbyś znalazł aukcję z tym kineskopem było by miło.
Pozdrawiam.
niestety aukcja się już skończyła, lecz często pojawiają się części do tych tv ( jak coś znajdę to dam znać) u mnie również obraz skacze, przesuwa się oraz jest pod innym kontem zamiast być prosto,podczas odbioru coś trzeszczy, oraz odbiór mógłby być lepszy ( może da się polepszyć jakimś sposobem) , może ktoś wie czy drogo kosztuje i czy jest trudne naprawienie tego obrazu i czy w takim stanie tv może bardziej się uszkodzić podczas użytkowania :?: :?:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

To że masz krzywy obraz to kwestia przekręcenia delikatnie cewek odchylających. A to że coś charczy podczas odbioru w głośniku to normalne :D
->Jakubowski z tymi elektrolitami to dobry pomysł. W wolnej chwili zabiorę się za niego.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
fox
5...9 postów
5...9 postów

marcin_oizo pisze:To że masz krzywy obraz to kwestia przekręcenia delikatnie cewek odchylających. A to że coś charczy podczas odbioru w głośniku to normalne :D
->Jakubowski z tymi elektrolitami to dobry pomysł. W wolnej chwili zabiorę się za niego.
gdzie są te cewki odchylające? , a te charczenie da się jakoś usunąć, udało mi się video podłączyć i charczenia prawie nie było, jednak najgorzej jest jak obraz ciągle się przesuwa i skacze
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Jak mnie pamięć nie myli to telewizor na zdjęciach to "Elektronika W100".
Mieliśmy z kolegami taki sprzęt w latach 80-tych w akademiku. Proszę sobie wyobrazić mecz piłki nożnej na takim małym ekranie i kilku oglądających to kibiców :lol:
A tak na marginesie - ponieważ p.cz. w tym sprzęcie wykonana była na tranzystorach germanowych, to nie można bylo tak sobie wymienić jeden egzemplarz tranzystora na inny, bo się rozstrajały stopnie p.cz.:(
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Fox,cewki odchylające są na szyjce kineskopu, tak samo jak magnesy centrujące .Trzeba poluzować obejmkę na kineskopie(M3),ustawić brzegi rasrtu(lub obrazu ,jeśli coś odbiera)równolegle do krawędzi kineskopu,dokręcić obejmkę.Obraz będzie (prawdopodobnie)przesunięty w pionie i (lub)w poziomie;regulujesz pokręcając pierścieniami centrującymi kręcąc obydwoma i(lub)obracając pierścienie względem siebie(chwila kręcenia i załapiesz o co chodzi).W TV KOLOROWYCH lepiej tego nie robić,w TV czarno-białych bez konsekwencji.
fox
5...9 postów
5...9 postów

cirrostrato pisze:Fox,cewki odchylające są na szyjce kineskopu, tak samo jak magnesy centrujące .Trzeba poluzować obejmkę na kineskopie(M3),ustawić brzegi rasrtu(lub obrazu ,jeśli coś odbiera)równolegle do krawędzi kineskopu,dokręcić obejmkę.Obraz będzie (prawdopodobnie)przesunięty w pionie i (lub)w poziomie;regulujesz pokręcając pierścieniami centrującymi kręcąc obydwoma i(lub)obracając pierścienie względem siebie(chwila kręcenia i załapiesz o co chodzi).W TV KOLOROWYCH lepiej tego nie robić,w TV czarno-białych bez konsekwencji.
Ok zobaczę co da się zrobić, jeszcze muszę powalczyć ze skaczącym obrazem który nie dość że skacze to czasem się sam przesuwa :lol: :lol:
ODPOWIEDZ