Microlamp? Ogonowski? Co lepsze do PP EL34?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- taboret1
- 250...374 postów
Microlamp? Ogonowski? Co lepsze do PP EL34?
Witam!
Które transformatorki są wg Was lepsze? Czytałem nieco starych wątków, ale nadal nie jestem pewien, które wybrać. Dużo osób chwali wyroby p. Ogonowskiego, który posiada w swojej ofercie transformator dla dwóch lamp EL34 w cenie 180zł. Trochę niepokoi mnie jego wielkość (EI84). Nie jest ona trochę mała? Pasmo przenoszenia jest w zupełności wystarczające, ale jak to się odbije na zniekształceniach, itd. Na jakim rdzeniu bazuje trafo Microlamp nawet nie wiem, ma 18 sekcji i cena jest bardzo podobna. Które wybrać?
Które transformatorki są wg Was lepsze? Czytałem nieco starych wątków, ale nadal nie jestem pewien, które wybrać. Dużo osób chwali wyroby p. Ogonowskiego, który posiada w swojej ofercie transformator dla dwóch lamp EL34 w cenie 180zł. Trochę niepokoi mnie jego wielkość (EI84). Nie jest ona trochę mała? Pasmo przenoszenia jest w zupełności wystarczające, ale jak to się odbije na zniekształceniach, itd. Na jakim rdzeniu bazuje trafo Microlamp nawet nie wiem, ma 18 sekcji i cena jest bardzo podobna. Które wybrać?
Witaj!
Mam trafa wyjściowe z Microlampu, 6k6 / 8R
Rdzeń..............EI120, pakiet 54mm, blachy 0,27mm - nie wiem jakie
Korpus.............dzielony, prod. Weisser (http://www.weisser.de)
Uzwojenia........10 sekcji PRI + 8 sekcji SEC
Transformator lakierowany, ale nie impregnowany próżniowo.
Parametrów nie mierzyłem, póki co cieszy mnie to że trafo jak na 40W jest duże i ciężkie.
Co mi się nie podoba: plątanina przewodów, stalowe śruby, brak impregnacji próżniowej.
Kontakt z panem Mirkiem wspominam pozytywnie, warto zapytać go o szczegóły via e-mail.
Pozdrawiam,
KAuczuk
UPDATE!
Przed chwilą złożyłem mocno niedorobiony układ próbny.
Przyjmując jako 0dB moc 3,75W (15Vp-p @ 7R5) zmierzyłem:
-1dB dla 10Hz - 60kHz
-3dB dla 7Hz - 75kHz
I to by było na tyle dzisiaj.
Pozdrawiam!
Mam trafa wyjściowe z Microlampu, 6k6 / 8R
Rdzeń..............EI120, pakiet 54mm, blachy 0,27mm - nie wiem jakie
Korpus.............dzielony, prod. Weisser (http://www.weisser.de)
Uzwojenia........10 sekcji PRI + 8 sekcji SEC
Transformator lakierowany, ale nie impregnowany próżniowo.
Parametrów nie mierzyłem, póki co cieszy mnie to że trafo jak na 40W jest duże i ciężkie.
Co mi się nie podoba: plątanina przewodów, stalowe śruby, brak impregnacji próżniowej.
Kontakt z panem Mirkiem wspominam pozytywnie, warto zapytać go o szczegóły via e-mail.
Pozdrawiam,
KAuczuk
UPDATE!
Przed chwilą złożyłem mocno niedorobiony układ próbny.
Przyjmując jako 0dB moc 3,75W (15Vp-p @ 7R5) zmierzyłem:
-1dB dla 10Hz - 60kHz
-3dB dla 7Hz - 75kHz
I to by było na tyle dzisiaj.
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
Witam
Robiłem wzmacniacze z trafami obu firm,brzmienie w każdym wypadku było dobreJeśli na rdzeniu EI to polecam Microlamp,jeśli podwójne C to p.Ogonowski.I ten i ten to produkty wykonane solidnie,co prawda z EI p. Ogonowskiego nie miałem doczynienia ale myślę ,że równie dobry.Rdzeń z Microlampu będzie prawdopodobnie na EI102.Jeśli rdzeń p.Ogonowskiego wydaje ci się za mały ,to myślę że jest to tylko kwestia ustalenia z producentem jaki sobie życzysz,w obu wypadkach kontakt z panami jest bardzo dobry ,choć ceny do najniższych nie należą.
Pozdrawiam
Robiłem wzmacniacze z trafami obu firm,brzmienie w każdym wypadku było dobreJeśli na rdzeniu EI to polecam Microlamp,jeśli podwójne C to p.Ogonowski.I ten i ten to produkty wykonane solidnie,co prawda z EI p. Ogonowskiego nie miałem doczynienia ale myślę ,że równie dobry.Rdzeń z Microlampu będzie prawdopodobnie na EI102.Jeśli rdzeń p.Ogonowskiego wydaje ci się za mały ,to myślę że jest to tylko kwestia ustalenia z producentem jaki sobie życzysz,w obu wypadkach kontakt z panami jest bardzo dobry ,choć ceny do najniższych nie należą.
Pozdrawiam
- jdubowski
- moderator
Raczej nie...jantu pisze:Wydaje mi sie,ze Microlamp jest dystrybutorem wyrobow Telto.Prawda to?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Transformatory Telto sprzedawało MKPT.jantu pisze:Witam!
Wydaje mi sie,ze Microlamp jest dystrybutorem wyrobow Telto.Prawda to?
jantu
http://microlamptubes.webpark.pl/index1.html
A jakie parametry tylko po inżyniersku! 
Pozdrawiam Łukasz

Pozdrawiam Łukasz
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Rozumiem, że pasmo podaje się przy różnych mocach dla całego wzmacniacza, gdzie sprzężenie zwrotne poszerzy pasmo przy małym sygnale. Ale ja mierzyłem sam transformator, więc wyniki powinne być w miarę ogólne.Vic384 pisze:Mam takie "dziwne" pytanie : przy jakiej mocy ma to trafo to pasmo?
Pomiarów dokonywałem przy amplitudzie napięcia ok. 20V na uzwojeniu pierwotnym. Kiedy uruchomię cały wzmacniacz podam pełne wyniki pomiarów przy dużych mocach.