Fotki dla rozbudzenia ciekawosci... ;)

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Ptaszyna
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Fotki dla rozbudzenia ciekawosci... ;)

Post autor: Ptaszyna »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

:shock: Ciekawość została rozbudzona :shock:
Mam nadzieję, że będą szczegóły. Ciekawe są te Tesle w stopniu mocy. Mam na myśli te, które nie mają spłaszczonych baniek, tylko takie zaokrąglone u góry. Ja mam Tesle o spłaszczonych bańkach - a takie okrągłe to cecha JJ-ów? Czy te Twoje to jakaś produkcja z końcowych lat Tesli?
Ciekawa konstrukcja mechaniczna. Musiałeś się nieźle przymierzać aby wszystko pomieścić na tak małym chassis.
A tak w ogóle dla mnie BOBMA!!!
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Ptaszyna
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Szczegoly beda ale to jeszcze potrwa, musze wszystko powyciagac z kolumienki bo niestety trzeba wyciac w niej jeszcze dwa otwory, przy okazji wszystko sie pomierzy, zainstaluje docelowy, sezonujacy sie z niecierpliwoscia kwartet JJa itd. Beda schemat, pasmo przenoszenia...
Calosc narazie dziala, przezyla transport w ciezkich warunkach do Mragowa, 2 koncerty, kilka prob.
Kazda lampa z innej parafii, nic nie potrafie o ich pochodzeniu powiedziec, no moze ze jedna dostalem w prezencie jako "na wykonczeniu". Moc oddawana okolo 80 do 90Watt, cewka glosnika ma okolo 6ohm i dla tej wartosci mocy zmierzyc nie moge. Trafo glosnikowe pozyczone ze starego polskiego powermiksera, http://www.trioda.com/php/forum/viewtop ... highlight=.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Załóż na Fonarze w dziale DIY relację z budowy! Albo galerię zdjęć wzmacniacza. Ale robota ciekawa i porządna jest, nie ma co ukrywać.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
sp5hbt
250...374 postów
250...374 postów

Apropo's zaokrąglonej Tesli EL34

Post autor: sp5hbt »

Mam taką czwóreczkę wyciągniętą z kupionego za 100zł na Allegro
wzmacniacza 100Bis.
Jak dla mnie REWELACJA.
Pomiar na P507 pokazał parametry jak dla najlepszego i najdroższego
kwartetu NOS Mullarda (Hi Hi). Charakterystyki nie rozeszły się nawet na grubość kreski ołówka. A już je chciałem wyrzucić bo takie były brudne i jakby przebarwione.
Emisja ponad znamionową, wykonanie takie jakby bańka szklana była
trochę większa od cokołu koloru brązowego.
Dla mojego ucha są o wiele lepsze od Sovteków, RFT i Swetlany ale może to tylko sentyment. Grają teraz w Amplifonie WL36-II. Nawet żona mówi, że lepsze od używanych wcześniej.

To se ne vrati pane Havranek.
Mietek
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nooo... nooo...

Post autor: ZoltAn »

Tjjjaaa... trzeba przyznać, że niezły z Ciebie ptaszek, Ptaszyno moja Droga... 8) 8) 8) 8) 8) 8)

Nie wiem wprawdzie, czyżeś "manu propria" wykonał i skrzynkę i chassis (bo nie doczytałem się tego!) - ale jeśli tak, to niezły z Ciebie stolarz i ślusarz - POGRATULOWAĆ jeno :!: :!: :!:

A i projektant też z inwencją - bo ta końcówka z drajwem na ceowniku to kompletne wariactwo :!: :shock: :shock: :shock: :shock:

Zapewne młodyś - więc pomysły też masz świeże. My, stare lampowe pierdziuchy, niestety konsekwentnie trzymamy się klasycznych reguł projektowania i montażu :oops: więc nie umiemy zdobyć się na coś bardziej nowatorskiego :cry: :cry: :cry:

No i cholernie podoba mi się ta maskownica z "poddupnika" - gdzieżeś Ty wyczaił tę siatkę - szukałem tego bezskutecznie a jak znalazłem to zaśpiewali .... 400PLN za m2 :!: :?: :!: :?: :!: :?: :!:

Kwestia tych dwóch kopulastych EL34: to (krótkoseryjna) albo najwcześniejsza albo schyłkowa produkcja Tesli bądź jakieś "zrzuty" z produkcji "murzyńskiej" dla Zachodu markowane Teslą.

A teraz produkowane na tamych maszynach jako JJ przez Czadcę po rozwodzie Brata Czecha z Siostrą Słowacją (swoja drogą - wciąż nie mogę przeboleć tego rozstania...).

Lampa z najniższym cokołem to EL34 RFT (zdjęcie trzecie od końca sesji :)

Jednym zdaniem: "masz Pan plusik jak u pana doktora Wassermanna" - jak zwykł mawiać pewien aż nazbyt dobrze (a może źle?) wspominany przeze mnie wkładowca :lol: :lol: :lol:
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Ptaszyna
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Skrzynke robil lutnik Jarek Bak, drewno sciagane ze stanow chyba, juz nie pamietam, generalnie na wzor Mesy, ja ja juz tylko dziurawie niestety, a tak fajnie brzmiala...
"Poddupnik" do nabycia w Castoramie, okolo 50zl za mb, calkiem mozliwe ze kwadratowy przy okazji.
Ja generalnie zajmowalem sie tu wymyslaniem koncepcji, mierzeniem, zamawianiem wiercenia i giecia blachy, kupowaniem materialow, obsadzaniem wtyczek komputerowych i montowaniem calosci w kolumience a znajomy specjalista projektowal i wykonywal plytke no i oczywiscie uruchamial uklad.
Koncepcja powstala okolo miesiaca temu kiedy majac kolumne nie mialem nadal swojego wzmacniacza lampowego a widmo koncertow ze skladem wykorzystujacym ta kolumne krazylo, byl dokladnie miesiac do koncertow w Mragowie, zalozylismy ze uda sie to wszystko zrobic w 3 tygodnie i w zasadzie sie udalo choc teraz jeszcze kilka dopieszczen przede mna. I przydal by sie jeszcze ktos do dzwigania tych 29kg... :(

Moge jeszcze zaprosic na swoja stronke (nadal w powijakach) i do galerii, kolumienka gdzies sie tam przewija od pewnego czasu. http://www.radekwrobel.prv.pl
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: ZoltAn »

Ptaszyna pisze: I przydal by sie jeszcze ktos do dzwigania tych 29kg... :(
Więc aż się prosi, żeby do niej dokręcić kółka (dwa obowiązkowo z blokadą, żeby Ci nie jeździła po scenie podczas ostrego grania) takie jak przy wózkach w hipermarketach. No i dwa wpuszczone w boki "kisty" uchwyty do przenoszenia. Po co to nosić skoro można przewozić - przynajmniej "po równym".

Oczywiście kółka nieco mniejsze no i z gumy - w Castoramie też powinny być do dostania. U mnie w Gliwicach są takie w sprzedaży w pewnym specjalistycznym sklepie metalowym.

Czy to jest kompletny wzmacniacz czy sam dopalacz???

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Ptaszyna
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Kolumienke zostawie bez kolek, beda za to dokrecane nogi a calosc juz calkowicie bedzie sie kojarzyc ze starym telewizorem. W kolka za to bedzie wyposazony case. Zamiast raczek w samej kolumnie beda niestety dziury ale jak zrobie i obfoce to zobaczycie. W Lodzi mamy tez dobrze zaopatrzone sklepy, w jednym jest np spory wybor metalowych siatek, otwor w tylnej sciance (nie ma jej na zdjeciach) "zatkalem" jedna z nich.
Ptaszyna
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Ah, nie odpowiedzialem dokladnie. To sama koncowka mocy. W racku mam oczywiscie preamp (swietnie brzmiacy, lampowy Hafler T3 choc z bardzo okrojona mozliwoscia sterowania poprzez MIDI bo tylko wybor sposrod 3 kanalow, i z tego powodu zapewne czeka go wkrotce wymiana na np Marshalla JMP-1) i procesor efektow (stary, dobry Intellifex). Regulacja glosnosci potencjometrem w Intellifeksie.
Przymierzam, sie powoli do zbudowania drugiej aktywnej kolumienki, raz ze bedzie stereo dwa ze jedna na scenie nie bardzo slychac. Moglbym walczyc z wymiana glosnika na efektywniejszy ale w sumie jego brzmienie mi odpowiada, pozatym mam spora okazje kupic drugi za powiedzmy 250-300zl. Glosnik to Electro Voice EVM 12L.
blue
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: blue »

Witaj PTASZYNO !!
........... zebrales tyle pochwal ze kazda nastepna bedzie returnem dlatego pozwolisz ze - lekko przywale :-)))
Jeswli masz taka mozliwosc ( wszystko zalezy czy zostawiles marginesy ), to naciagnij i wyrownaj poziomy, siatki frontowej- zwlaszcza gornej .
Reszta ? dla mnie BOMBA !!!
Jesli moge Cie prosic, to opisz dokladniej walory zastosowanego drewna ?? t/zn. twardosc i ciezar .
Pozdrawiam,
Marek
ps.
.......... zdolni ludzie w tej Lodzi .!! :idea:
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

A właśnie zauważyłem że ty z Łodzi jesteś... Tym lepiej, że można ew. na żywo porozmawiać. Zgadamy się może w sobotę na schaberplatzu? Ja tam bywam około dziesiątej- może u tego faceta co lampy i demobilowe elementy wszelkiej maści sprzedaje?

PS Daj jeszcze, jak będziesz mógł, fotki gotowego wzmacniacza i pokaż jak to wszystko pomontowałeś. Strasznie jestem ciekaw gdzie siedzi zasilacz. A najlepiej wrzuć to, jak już pisałem, do działu DIY albo galerii na Fonarze.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
dipol
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: dipol »

a co z polem magnetycznym z transformatora
miedż i aluminium nie są ekranem dla pola magnetycznego-tylko stalowa????!!!!!!!!! wiele niepotrzebnego wysiłku w to włożono
jako eksponat na wystawę ładne
Ptaszyna
25...49 postów
25...49 postów
Kontakt:

Obrazek

Obrazek

Kolejne 3 fotki wykonalem przed chwila aparatem telefonicznym, przepraszam za jakosc...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

P.S. Zapraszam na moja stronke www i do galerii, sporo zdjec z koncertow ale takze z wycieczek odbywajacych sie przy okazji wyjazdow.
Awatar użytkownika
Ninja
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Ninja »

Witam
Czy na zdjęciach (tych robionych aparatem telefonicznym) wzmacniacza od tyłu widać zamontowany wiatraczek chłodzący?
Czy zamontowałeś go na wszelki wypadek, czy też potrzeba chłodzenia wynikła w trakcie eksploatacji? Jeśli tak to czy mógłbyś podać jakie symptomy stanowiły podstawę zamontowania dodatkowego chłodzenia?
Pozdrawiam
Ninja
ODPOWIEDZ