Pomocy w identyfikacji trafa !!! albo dławika ???

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Pomocy w identyfikacji trafa !!! albo dławika ???

Post autor: bardzo_zimny »

Znalazłem transformator. Pierwsza myśl ->nie może się zmarnować
Myśl druga, a może jest głośnikowy ??? było by rewelacyjnie !!!
Przystępuje do oględzin. Napisów brak. Hmmm
No to oglądamy dalej:

Wskazówka 1 – Rdzeń EI66 jest dobrze, większość głośnikowych jakie mi w ręce trafiały miało ten rdzeń. Grubość tez się zgadza

Wskazówka 2 – Rdzeń został złożony ze szczeliną, czyli jakieś SE no chyba że TWOP tez były ze szczeliną ??? a może dławik z zasilacza sieciowego ??? ale z tych dławików jakie mam z telewizorów obywa uzwojenia nawinięte są tym samym drutem

Pomiar 1 – uzwojenie#1 rezystancja około 462 ohm- średnica drutu nie daje się zmierzyć . Widać natomiast, że chyba jest nawinięte podwójnym drutem. Czy oznaczało by to dwie sekcje ? albo tylko końcówki złożyli podwójnie

Pomiar 2 – uzwojenie# rezystancja 11,4 ohm, jak na głośnikowy to jakoś bardzo dużo. Średnica drutu tak 0,35 do 0,4 mm

Ktoś ma pomysł co to może być za diabeł ? w tablicach na fonar.com.pl nic nie daje się dopasować. Zanim uczynię z niego dawce rdzenia i karkasu wolał bym się upewnić czy nie rozbroję jakiegoś fantastycznego rarytasu :lol:
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Pomocy w identyfikacji trafa !!! albo dławika ???

Post autor: painlust »

bardzo_zimny pisze:Znalazłem transformator. Pierwsza myśl ->nie może się zmarnować
Myśl druga, a może jest głośnikowy ??? było by rewelacyjnie !!!
Przystępuje do oględzin. Napisów brak. Hmmm
No to oglądamy dalej:

Wskazówka 1 – Rdzeń EI66 jest dobrze, większość głośnikowych jakie mi w ręce trafiały miało ten rdzeń. Grubość tez się zgadza

Wskazówka 2 – Rdzeń został złożony ze szczeliną, czyli jakieś SE no chyba że TWOP tez były ze szczeliną ??? a może dławik z zasilacza sieciowego ??? ale z tych dławików jakie mam z telewizorów obywa uzwojenia nawinięte są tym samym drutem

Pomiar 1 – uzwojenie#1 rezystancja około 462 ohm- średnica drutu nie daje się zmierzyć . Widać natomiast, że chyba jest nawinięte podwójnym drutem. Czy oznaczało by to dwie sekcje ? albo tylko końcówki złożyli podwójnie

Pomiar 2 – uzwojenie# rezystancja 11,4 ohm, jak na głośnikowy to jakoś bardzo dużo. Średnica drutu tak 0,35 do 0,4 mm

Ktoś ma pomysł co to może być za diabeł ? w tablicach na fonar.com.pl nic nie daje się dopasować. Zanim uczynię z niego dawce rdzenia i karkasu wolał bym się upewnić czy nie rozbroję jakiegoś fantastycznego rarytasu :lol:
stawiam że to TWOP.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

uzwojenie #1 na niższe prądy, wyższe napięcia. Uz2 na na niższe napięcia wyższe prądy. Generalnie sugeruję podłączeni pod autotransformator i delikatne połaskotanie go napięciem celem ustalenia przekładni napięciowej :wink: .

Dodane dzień później: painlust byłeś szybszy.
Ostatnio zmieniony śr, 3 stycznia 2007, 13:52 przez KaKa, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Raz kozie śmieć, do odważnych świat należy, nie przekonasz się dopóki nie spróbujesz, masz babo plecak, i takie tam .........

Podłączyłem to nawijanie cieńszym drutem do cieci i....

Pierwsze zdziwienie, w sieci mam 204V zamiast obiecywanego 230V. Czyżby dwudziesty stopień zasilania? Ogarnęła mnie nostalgia i przypomniały mi się dawne czasy, ech...

Otrząsnąłem się i zmierzyłem na tzw. wtórnym wyszło 35V, czyli przekładnia 1:5,8.
Jeśli było by to TWOP to dawało by 220*5,8=1276V ???

Czyli głośnikowe to to nie jest, te zazwyczaj miały przekładnię 1:25 do 1:40

Jeśli to jednak TWOP to jego los jest przesądzony
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

bardzo_zimny pisze: Pierwsze zdziwienie, w sieci mam 204V zamiast obiecywanego 230V. Czyżby dwudziesty stopień zasilania?

Obowiązuje 230V + - 10% , czyli napięcie pomiędzy 207 a 253V jest dopuszczalne. Spadki napięcia w sieci są normalne, jeśli następuje włączenie dużej mocy odbiornika prądu. 204 to jednak za mało - albo coś z siecią albo błąd pomiaru.
bardzo_zimny pisze: (...) na tzw. wtórnym wyszło 35V, czyli przekładnia 1:5,8.
Jeśli było by to TWOP to dawało by 220*5,8=1276V ???
Jakąś dziwną arytmetykę stosujesz , mi przy 220V wychodzi ~ 37,9V.
To na 99% jest TWOP, sugerują to zarówno grubość drutu na wtórnym jak i napięcie wtórne, które notabene pod obciążeniem może znacznie spaść ze względu na szczelinę trafa.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
bardzo_zimny
75...99 postów
75...99 postów

Dzięki za podpowiedzi.
Wyrok zapadł. Juto je rozbieram, a uzwojenia nawijam na szpulki.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Już rozebrałeś?
Bo znalazłem coś co może Ci pomóc http://www.fonar.com.pl/audio/porady/art4/art.htm
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
ODPOWIEDZ