Tutaj sie moje idee testuja. Totalny pajak, ale staranne i mocne lutowania.
Niestety - Wy ze swoimi wysokoczulymi wzmacniaczami nie mozecie sobie na to pozwolic
Tu: multiwibrator na 2 EL81 i stopien mocy na 3 6p45s.
Tutaj moje
dzialajace idee sa przenoszone. To jest makieta na plycie wiorowej. Tutaj ustalam rozmieszczenie elementow, mierze dlugosci przewodow laczeniowych i temperatury na otwartym powietrzu. Tutaj obowiazuje wysoka starannosc montazu, dokladne dokrecanie konektorow. Zadnej prowizorki.
Uklad wyglada dokladnie tak, jak bedzie wsadzony w obudowe z plexy. Ale to jeeeeeszcze nie ten etap.
Tu: zasilacz mocy (3x 5c3s, ale beda 2 potezne gazotrony) z ukladem automatyki (opoznione zalaczanie napiecia anodowego, stycznik, przycisk bezpieczenstwa, a bedzie jeszcze kontrola napieciowa), panel pomiarowy oraz zasilacz pomocniczy mojego generatora wysokiego napiecia 500W. Nie widac jeszcze wielu rzeczy, ale juz dzialaja (patrz wyzej)

Brazowe "prowizoryczne" kable odprowadzaja napiecie do stanowiska badawczego - patrz wyzej. Wiatraczek z prawej strony przy AZ4 chlodzi gotujace sie trafo. Niestety, na razie musi byc tak).
Tak motuje kable do dlawiko i traf, o ile to mozliwe. Mniej lutowania potem. Zaciski - z kostek.
Na uklad podane jest napiecie 450V. Dokladne zdjecia i opisy - jak zbuduje troche wiecej i bedzie czym sie pochwalic

A potem - kompletny opis urzadzenia juz w obudowie z plexy - w dziale DIY.
Moje patenty:
- montaz "na kostkach" ceramicznych. Dzieki temu uklad jest wysoce
rozbieralny. Latwiej go bedzie przenosic do obudowy i potem serwisowac. Kostek bedzie w ukladzie okolo 30. Na razie jest 8.
- podstawki lamp na makiecie eksperymentalnej montuje na radiatorach czernionych - po 2 radiatory na podstawke (lewe ucho i prawe ucho). Na tej drugiej makiecie - pudelka z polistyrenu 5x5x10, przymocowane do katownikow z blachy alu. Dzieki temu od razu widze na jakiej wysokosci beda docelowo lampy. Po ustaleniu optymalnej wysokosci, zaraz pojdzie na wierzch plyta z pleksy, do ktorej przykrece wiekszosc podstawek i bede eksperymentowal.
Po zbudowaniu urzadzenia, rozmieszczeniu elementow, sprawdzeniu dzialania - bede mierzyl rozmiary komponentow z plexy (rozna grubosc), ktore zloza sie na 2 poziomowa obudowe. Problemem bedzie ciezar - na razie plyta wiorowa z trafami i tym co juz jest (na razie nie mam zdjec) wazy 21kg. W koncu sa tam az 4 trafa