nagrzewanie się trafa

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Może przegapiłem, ale jaką masz impedancję głośnika? Dla typowych impedancji przekładnia 11 to stanowczo za mało. Na uzwojeniu pierwotnym trafa głośnikowego nie odłoży się żadna sensowna moc.
Awatar użytkownika
rosomak19
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: rosomak19 »

impedancja to 8 om a dla tego narazie zrobiłem taki eksperyment bo tamte maleńkie trafo sie mocno nagrzewało a te nic zimne, a moc jest jaka jest ale musze zaznaczyć ze nawet można troche uzyskać dB jak podkręce potencjometr do końca to aż mi szafa drży z "wrazenia" :D
Zrobiłem jecze raz pomiaryi tak : napięcie anodowe 250V , prąd anodowy 80mA napięcie na siatce 2 235V , napięcie na katodzie 16V a siatki wzgledem katody 10V
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

rosomak19 pisze: Zrobiłem jecze raz pomiaryi tak : napięcie anodowe 250V , prąd anodowy 80mA napięcie na siatce 2 235V , napięcie na katodzie 16V a siatki wzgledem katody 10V
10V to za mało. A skąd ta różnica 6V? Czy kondensator siatkowy nie ma przyadkiem upływności?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

rosomak19 pisze:Zrobiłem jecze raz pomiaryi tak : napięcie anodowe 250V , prąd anodowy 80mA
Kolego, nie rób takich pomiarów jesli Ci lampa miła. Oblicz sobie jaka moc traci się na anodzie przy takich parametrach pracy.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

jethrotull pisze:
rosomak19 pisze:Zrobiłem jecze raz pomiaryi tak : napięcie anodowe 250V , prąd anodowy 80mA
Kolego, nie rób takich pomiarów jesli Ci lampa miła. Oblicz sobie jaka moc traci się na anodzie przy takich parametrach pracy.
Cóż, kolega stwierdził, że skoro z głośnika wydobywają się dźwięki, to już wystarczy. Grzanie transformatora zostało wyleczone zmianą tranformatora :?

Po jakim czasie anoda pentody robi się czerwona?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

W sumie dobry sposób. Grzanie pentody też można wyleczyć zmianą pentody, np na EL34. Na niej moc tracona 20W nie zrobi wrażenia, a i niedopasowanie będzie mniejsze :)
Awatar użytkownika
rosomak19
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: rosomak19 »

Anoda jest może troche różowa z jednej strony ale w każdym badź razie gra całkiem całkiem już ponad tydzień może jeczsze troche wytrzyma zwracając uwagę na fakt że ta lmpa wysłuzyła sie już w tv a przy okazji to powiem ze już sie przekonałem jak podatny jest przewód od siatki sterującej triody na zakłucenia tamten problem z tym jak to przekręcając gałke sopranów bassy mi zanikały to był właśnie z tym związany ponieważ zawieruszył mi sie kabel blisko tej że regulacji ale już go zaekranowałem i oddaliłem od wszystkich elementów i przewodów tak że jest ok.A jak macie zastrzeżenia do tych prądów i napięć to prosze niech mi ktoś poprawi wartości elementów tak żeby punkt pracy był dobry schemat jest zamieszczony tylko że tam jest lampa plc86 .A jak nikomu sie nie chce myśleć nad tym to ja poczekam aż ta lampa padnie i wtedy rozejże sie za pcl 86 i bedzie wszystko ok. Pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt i dużo prezentów pod choinę. Już ustawiłem punkt pracy teraz jest 230V na anodzie i 48 mA a na katodzie 24V
ODPOWIEDZ