sprawny trafo??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
sprawny trafo??
Kupiłem wzmacniacz (uszkodzony). Transformator głośnikowy - mierzę rezystancję po stronie pierwotnej i wychodzi 2x52 ohm (wzmacniacz 2xPl84) Czy to wystarczy żeby mieć pewnośc ze trafo jest ok? Jesli nie jak sprawdzić trafo. Naprawiam wzmacniacz całośc brumi i cicho gra z dużymi zniekształceniami czy przyczyną może być trafo? czy moze stopień sterujący albo lampy koncowe? Jak to sprawdzić? Dziekuje za cenne wskazówki
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Przyczyn takiego zachowania może być mnóstwo, a transformator wyjściowy jest raczej pod koniec listy.
Na początek możesz pomierzyć punkty pracy.
Możesz też podać sygnał bezpośrednio do lamp końcowych. Jeżeli przejdzie na wyjście, to do wcześniejszego stopnia i tak dalej aż do wejścia. W ten sposób możesz ustalić który stopień jest uszkodzony.
A jeżeli chcesz konkretniejszych informacji to zamieść schemat/zdjęcia
Na początek możesz pomierzyć punkty pracy.
Możesz też podać sygnał bezpośrednio do lamp końcowych. Jeżeli przejdzie na wyjście, to do wcześniejszego stopnia i tak dalej aż do wejścia. W ten sposób możesz ustalić który stopień jest uszkodzony.
A jeżeli chcesz konkretniejszych informacji to zamieść schemat/zdjęcia

-
- 250...374 postów
Na początek proponowałbym odpiąć napiecia zasilania i sprawdzic czy z ukł. prostowniczego jest napiecie stałe, jak długo stał to elektrolity mogą być suche posprawzdaj omo mierzem żarniki i sprawdz napiecie żażenia przed podpięciemem lamp i po, zobacz czy wszyskie swiecą, jżeżeli bedzie drastyczny spadek napięcia to możesz mieć gdzieś zwarcie...Schemat byłby bardzo pomocny...
Dzieki za pomoc. Odpaliłem końcówkę, ale okazało się że musze wymienić lampy. Chwilkę działała potem zauważyłem , że jedna z lamp jest przebita. Po wymianie zajmę sie remontem (czekam na lampki).Transformatory są sprawne i to jest najważniejsze. Nie mam schematu orginału ale postanowiłem zrobić wzmacniacz od nowa. (Może ktoś ma schemat który będzie zbudowany na bardziej cywilizowanych lampach a można będzie wykorzystać trafa zastosowane we wzmacniaczu 2xPL84 - wtedy zbuduję koncówke od nowa). A tak przy okazji ile mocy ciągłej (gitarowej) można wydusić z dwóch lamp PL84?
PL84 są telewizyjną odmianą EL86. Można na nich wyciągnąć w PP 18W. Trafa z takiego wzmacniacza nadają się do wspomnianych EL86, które spokojnie mozna dostać na allegro - widziałem nawet sparowane.mfripp pisze:Dzieki za pomoc. Odpaliłem końcówkę, ale okazało się że musze wymienić lampy. Chwilkę działała potem zauważyłem , że jedna z lamp jest przebita. Po wymianie zajmę sie remontem (czekam na lampki).Transformatory są sprawne i to jest najważniejsze. Nie mam schematu orginału ale postanowiłem zrobić wzmacniacz od nowa. (Może ktoś ma schemat który będzie zbudowany na bardziej cywilizowanych lampach a można będzie wykorzystać trafa zastosowane we wzmacniaczu 2xPL84 - wtedy zbuduję koncówke od nowa). A tak przy okazji ile mocy ciągłej (gitarowej) można wydusić z dwóch lamp PL84?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Tyko jaki sens ma zamiana PL84 na EL86? Obie są równie łatwe do zdobyca. Trzeba będzie tylko zrobić nowe zasilanie dla grzejników.painlust pisze:PL84 są telewizyjną odmianą EL86. Można na nich wyciągnąć w PP 18W. Trafa z takiego wzmacniacza nadają się do wspomnianych EL86, które spokojnie mozna dostać na allegro - widziałem nawet sparowane.
Moim zdaniem najlepiej byłoby odrestaurować stary wzmacniacz.