nagrzewanie się trafa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Nie no, dobra wartość. Rk = 180R, prąd 100mA, Ug1 = -18V. I najlepsze Pa + Pg2 =~ 23W.Piotr pisze:Więc coś źle podłączyłeś, albo lampa ma zwarcie wewnątrz. Przy układzie, który pokazałeś taka wartość jest niemożliwa.rosomak19 pisze:napięcie na R 7 jes 18 V
rosomak: nie kombinować tylko policzyć

Rk 50-100uF będzie ok.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
No schemat dobry, tyle że zauważ Ia=50V zaledwie. Ia=200mA, czyli Pa = 10W. A to jest max co ta lampa może uciągnąć. U Ciebie jest 23W
. Przy napięciu zasilania 250V Ia powinno być max 50mA. Teraz wejdź na stronę franka, znajdź katalog tej lampy i odczytaj z charakterystyk przy jakim napięciu siatki wzgledem katody uzyskasz taki prąd. Pewnie będzie to -20..-25V. I dobierz rezystor katodowy taki, żeby przy prądzie katody takim jak założyłeś uzyskać taki spadek napięcia.
Powodzenia.
PS. kolego, używaj funkcji "zmień" bo mnożysz strasznie posty i ciężko się to czyta.
EDIT: nie humorzasta tylko konstruktor przekroczył dwukrotnie moc admisyjną

Powodzenia.
PS. kolego, używaj funkcji "zmień" bo mnożysz strasznie posty i ciężko się to czyta.
EDIT: nie humorzasta tylko konstruktor przekroczył dwukrotnie moc admisyjną

- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Dobra zaraz biere sie do roboty a co do postów to może i racja troche sie zapędziłem a jeszcze odpowiedz mi na wcześniej postawione pytanie co do kondensatora przy R7 czy jak wstawie 3300uF to spowoduje duże "spustoszenie"
Vacuum Voodoo ja odrazu zmieniłem połaczenia bo przed przystapieniem do montzrzu to najpierw sciagnełem opis lampy.
To mój pierwszy wzmacniacz lampowy i byłem bardzo zafascynowany i chciałem jak najzybciej go zrobić a poza tym nie miałem wystarczającej wiedzy o tym ale powoli sie edukuję z waszą pomoca wiec badźcie wyrozumiali
Vacuum Voodoo ja odrazu zmieniłem połaczenia bo przed przystapieniem do montzrzu to najpierw sciagnełem opis lampy.
To mój pierwszy wzmacniacz lampowy i byłem bardzo zafascynowany i chciałem jak najzybciej go zrobić a poza tym nie miałem wystarczającej wiedzy o tym ale powoli sie edukuję z waszą pomoca wiec badźcie wyrozumiali
- Piotr
- moderator
- Kontakt:

Masz rację, trzeba przeliczyć rezystory. Przepraszam, nie zauważyłem zmiany typu lampy i dlatego się upierałem, że takiego prądu przy takich napięciach nie da się uzyskać

Kondensator w katodzie może być duży, ale trzeba mieć umiar. Po co Ci taka wielka wartość? Dostaniesz tylko duży impuls prądu katody przy włączaniu spowodowany dużą stałą czasową Rk*Ck. 220uF to wszystko, co potrzebne do szczęścia.
Dzięki też waszej pomocy udało mi sie już usunąć wzystkie usterki a co do problemu z tą regulacja tonów to też została roswiązana , okazało sie że kondensator łączący potencjometr do masy w tonach wysokich był uszkodzony przez co rozbieżność parametrów i dla tego przy podkręcaniu sopranów basy sie" kurczyły"
kurcze pomieze później i zamieszcze je może jutro bo teraz jestem na uczeli w bibljiotece a jeszce takie pytanie żeby jeszcze podreczyć jaki ma wpływ na lampe trafo które za bardzo ją obciąża bo teraz podłaczyłem trafo sieciowe ktróre sam kiedyś nawijałem przyznam że gra fajnie tylko nie wiem czy mi zaraz lampa od tego niee padnie przekładnia trafa to 11
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
W klasie A największa moc wydziela się bez wysterowania. Źle dobrane obciążenie nie przeciąży lampy, ale zmniejszy moc wyjściową (sprawność) i może zwiększyć zniekształcenia.
A jeżeli prąd spoczykowy nadal wynosi 100mA, to lampa padnie niezależnie od użytego transformatora.
Zwróć też uwagę, że transformator sieciowy nie posiada szczeliny, czyli jego rdzeń się nasyci, więc możesz zapomnieć o poprawnym odtwarzaniu czegokolwiek
A jeżeli prąd spoczykowy nadal wynosi 100mA, to lampa padnie niezależnie od użytego transformatora.
Zwróć też uwagę, że transformator sieciowy nie posiada szczeliny, czyli jego rdzeń się nasyci, więc możesz zapomnieć o poprawnym odtwarzaniu czegokolwiek