ostatnio sie zastanawialem nad laczeniem rownoleglym lamp e88cc. jedna polowka 88ma roa ok 2500 om i jesli polaczymy ich rownol. np. 5 lamp to dostaniemy tylko 250om!! a to jest bardzo malo co pozwoli na nawiniecie grubym drutem nawet recznie trafa. Moc calkowita takiej paczki to ok. 30W wiec w ukladzie przeciwsobnym ab mozna liczyc na 100w wyjsciowej. Cena tez niezbyt wysoka za zestaw jesli sie kupi okazyjnie. Napewno zagra to znacznie lepiej niz 300b. Anodowe tez wyjdzie niskie bo raptem moze 150V ? no iten prad w impulsie moze siegac nawet 1A w anodzie. ladnie co? Kurcze czy lampiarze to tacy durnie ze ja spec od tranow musze im podpowiadac jak robic hiend?
To mnie rozmontowało na molekuły
Moc z 5 ECC88 to 30W... Chyba żarzenia
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498
ja robilem duze i sluchawki.
Rezultaty wspaniale. Kot mi porwal folie w glosnikach he glupi kot.
sa dwie techniki polaryzacji folii co ja pisze kilka oczywiscie a elektrety zewn i wewn???
dla amatora najlepsze sa folie bez napylenia czy pokrycia grafitem lub lekko przewodzace. One wszysytkie maja wady ale o wadach nie piszemy wiec stosujemy folie zwykle poliestrowe najlepsze.
Najwazniejsze sa naciagi czyli rowne napiecie tej folii na ramie. W przypadku sluchawet to prosta sprawa ale glosniki to jest problem. Sama polaryzacje folii uzyskujemy przez stale atakowanie jej laduniem na jej elektrodzie. Po pewnym czasie ladunek rozejdzie sie po calej folii i bedzia gralo. W fabrycznych tak nie robia bo nie moga czekac az nastapi pelna polaryzacja membrany ale amatorsko mozna tak sluchawki po kilku godzinach graja pelna moca. Mozna dac aku do podtrzymanaia pracy przetwornicy do polaryzacji przy zaniku sieci zasil.
......
ja kota nie mam ani jednego. Od sasiadow przywedrowal przez balkony a jest to kocica cala czarna perelka a wlasciwie to nie sasiadow a ich corki ktora juz dawno z nimi nie mieszka ale kociczke dala na wakacje a wlasciwie na jeden dzien a moze kilka godzin. Siedze se ja ze znajoma na kanapie a ona do mnie: o kota masz?
nic mi nie mowiles! nie koty mi byly wtedy w glowie wiec zignorowalem ostrzezenie pytanie. I to byl blad. Kocica zaznaczyla teren kupa moczem i poostrzyla sobie pazurki na elektrostatach stojacych w drugim pokoju. Siatka byla zbyt delikatna. Ze wzgeldu na kociczki juz elektr. nie robie. Jak ona to wytrzymala te 568V napiecia polaryzacji?
Byl osobnik w Gwiezdnych Wojnach taki. Joda Mistrz nazywal sie. Skladnie oryginalna stosowal w wypowiedziach swoich i zywo jako pasuje w sytuacji obecnej porownanie takowe....
Riposta adekwatna do "wykladu" Nic dziwnego, że po elektrowstrząsach o napięciu 568V, biedny kotek posikał się.
senicz pisze:
Np. niektore z tych lamp maja rozne triody wewnatrz banki tak jak np. ecc85 w ktorej jedna lampa jest lampa wejsciowa ukladu kaskody a druga wyjsciowa i maja one rozne parametry. Podobnie jest z innymi lampami. anowe trzeba wiedziec cos o tym swiecie zanim zacznie plesc bzdury.
senicz pisze:
unikam ruskich lamp i raczej je wyrzucam do kosza jak znajde w swoich zbiorach.
A za to to tylko ukamienować
następny to mnie rozwałił:
senicz pisze:
Bez slepych testow dyskusja jest tylko gledzeniem starych ciot. Prawda cioty?"
Ostatnio zmieniony wt, 19 grudnia 2006, 14:35 przez jethrotull, łącznie zmieniany 1 raz.
Akurat w tym, że systemy duotriod w.cz. nie są identyczne jest trochę prawdy. Chodzi głównie o nieco inne pojemności międzyelektrodowe oraz podłączenie wewnętrznego ekranu - często do siatki triody przewidzianej na wspólną siatkę w kaskodzie.
Tylko, że są to kwestie istotne w zakresie grubych megaherców. Coś dzwoni, ale...
W ECC85 systemy są w zasadzie identyczne. Mnie chodziło o bardziej zakręcone lampy do kaskod, jak ECC84.
Tak jak mówiłem, wszystko można wprząc w ałdjofilską ideologię, nawet jeżeli tylko gdzieś się o tym słyszało jednym uchem