nagrzewanie się trafa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
nagrzewanie się trafa
Czy to że trafo wyjściowe po godzinnej pracy nagrzewa się tak że parzy.Czy to zjawisko normalne ? bo wydaje mi się że tak nie powinno być. A i jeszce jedno pytanie czy do wzmacniacza który ma trafo przystosowane na 4 om można podłaczyć 8om klumnę ,czy wtedy bedzie własnie wydzielało sie więcej mocy na trafie i bedzie sie mocno grzało?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Re: nagrzewanie się trafa
Nie, pewnie jest w środku zwarte. Skontroluj rezystancję uzwojeń i między uzwojeniami.rosomak19 pisze:Czy to że trafo wyjściowe po godzinnej pracy nagrzewa się tak że parzy.
Nie, to nie ma znaczenia.Czy to zjawisko normalne ? bo wydaje mi się że tak nie powinno być. A i jeszce jedno pytanie czy do wzmacniacza który ma trafo przystosowane na 4 om można podłaczyć 8om klumnę ,czy wtedy bedzie własnie wydzielało sie więcej mocy na trafie i bedzie sie mocno grzało?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Transformator głośnikowy może się grzać, jeżeli pierwotne uzwojenie jest nawinięte zbyt cienkim drutem, lub parząc z drugiej strony jeżeli prąd spoczynkowy lamp(y) jest zbyt duży dla danego transformatora.
Zmierz spadek napięcia na uzwojeniu.
Zwarcia międzyzwojowe powodowałyby grzanie raczej w transformatorze sieciowym. W głośnikowym prędzej pojawiłyby się problemy z odtwarzaniem, niż wzrost temperatury.
Zmierz spadek napięcia na uzwojeniu.
Zwarcia międzyzwojowe powodowałyby grzanie raczej w transformatorze sieciowym. W głośnikowym prędzej pojawiłyby się problemy z odtwarzaniem, niż wzrost temperatury.
Układ jest zamieszczony pod hasłem" problemy z regulacją głośności" to jest układ z gramofonu bambino 3 tylko ze u mnie pracuje lampa pcl 805 i do zbocznikowania rezystora katodowego pentody zamiast 50uF wsadzilem 3300uF no i te sprzeżenie też nie jest orginalne troche zmienione ale gra świetnie głebokie basy odziwo jak na tak małe trafo(z tv)i czyste soprany . To wszystko podłaczyłem do kolumny JBL 300 W teraz muszę zrobić drugi kanał tylko nie mam drugiej lampy no i trafa.
A ha sprawdziłem te trafo no i na pierwotnym ma 240om a na wtórnym z 1 także wyglada na to że jest dobre .
A ha sprawdziłem te trafo no i na pierwotnym ma 240om a na wtórnym z 1 także wyglada na to że jest dobre .
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Hmm nawet nie zrobiłem pomiaru prądu spoczynkowego ale jak zajdę do domu to zaraz szybciutko zmierze . Musze dodać że to trafo na pewno było za małe , wczoraj zachachmęciłem moje stare trafo co go nawijałem do wzmacniacza na układach i dla próby podłaczyłem go i gra świetnie no i te basy i sie nie grzeje tylko przekładnia troche za mała bo 10 . Mysle ze i tak trzeba bedzie coś nawinąć na jakimś troche mniejszym trafie 8cm2 .
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Sczerze wątpie aby trafo od bambino mogło się grzać do takiego stopnia że parzy z tego powodu że jest za małe do pcl805. Jestem wręcz pewien że to nie o to chodzi. Może trafo jest źle złożone i drga, a drgania powodują rozgrzanie? Nie wiem. I tak najbardziej prawdopodobny moim zdaniem jest błąd układowy. Nawet przy zupełnie bzdurnym punkcie pracy lampa może jeszcze grać. A czy np anoda nie robi Ci się różowa? Sprawdź to też, najlepiej w ciemności. W każdym razie pomiar napięć w kluczowych miejscach końcówki mocy powinien wszystko wyjaśnić.
Powodzenia.
Powodzenia.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- jethrotull
- 3125...6249 postów