PROSZĘ O INFORMACJE NA TEMAT PRZYDATNOŚCI BAKELITOWYCH PODSTAWEK DO LAMPY 6C33C.SĄ ONE SPORO TAŃSZE OD CERAMICZNYCH I INTERESUJE MNIE JAK ZACHOWUJĄ SIĘ W PRAKTYCE.
Witam
Z reguły podstawki bakeitowe w zakresie małych częstotliwości nie ustąpują niczym podstawkom ceraicznym. Nieco inaczej wygląda jednak sprawa w przypadku lamp 6S33S. Lampy te podczas pracy naprawdę bardzo się nagrzewają i pod tym względem podstawki bakielitowe są mniej wytrzymałe od ceramicznych. Moim zdaniem można je jednak spokojnie stosować pod warunkiem zapewnienia chłodzenia: przykręcenia podstawek do solidnego metalowego chassis z otworami wentylacyjnymi wokół podstawek.
DZIĘKI ZA INFORMACJE.STOSUJĘ W SWOIM URZĄDZENIU WŁAŚNIE BAKELITOWE PODSTAWKI I JEDNA SIĘ ROZSYPAŁA.MYŚLĘ ,ŻE BYŁA PO PROSTU WADLIWA.W INNEJ ZNOWU WYKRUSZYŁY SIĘ BLASZKI.CHYBA JEST TO WADLIWA RADZIECKA PARTIA.
To miałeś rzeczywiście pecha. Ja mam parę podstawek bekielitowych do tych lamp (mają dodatkowo jeszcze takie blaszane listwy do uchwycenia lampy) i są w porządku. Z pewnością jednak trzeba się z nimi obchodzić delikatnie.
Lampy EL34 niektórzy stosują przy zdumiewająco wysokich napięciach anodowych. Może wówczas występują te niekorzystne zjawiska związane z podstawkami z bakielitu.
Na szczęście w przypadku lamp 6S33S nie stosuje się bardzo wysokich napięć.