Podłączanie lampy EM83
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Podłączanie lampy EM83
Wczoraj udao mi się kupić lampę EM83, przeznaczyłem ją do pracy we wzmacniaczu stereofonicznym Jedno tylko mnie interesuje: nóżka 6 (do czego powinna być podłączona). Niby z "wiszącą w powietrzu" lampa działa i reaguje, ale chciałbym mieć tę sprawę z głowy... Na wszelki wypadek załączam opis wyprowadzeń lampy.
- Załączniki
-
- cokół EM83
- em83-cokół.gif (1.95 KiB) Przejrzano 606 razy
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Podłączanie lampy EM83
Ono to wyprowadzenie nie jest niepodłączone - jest do iego dopięta dodatkowa elektroda sterująca. Nie mam w pełniejszym katalogu tej lampy do aplikacyjnego układu nie podam.Ale z Niemcewicza wynika, że jej napięcie można zmieniać w zakresie 0-250V i wtedy zmienia się czułość lampy i zakres zmian długości świecących pasków.Vault_Dweller pisze:Wczoraj udao mi się kupić lampę EM83, przeznaczyłem ją do pracy we wzmacniaczu stereofonicznym Jedno tylko mnie interesuje: nóżka 6 (do czego powinna być podłączona). Niby z "wiszącą w powietrzu" lampa działa i reaguje, ale chciałbym mieć tę sprawę z głowy... Na wszelki wypadek załączam opis wyprowadzeń lampy.
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Aha. Zobaczy się
Może nie trzebaby nawet używać we wzmacniaczu dwóch lamp EABC80 (obecnie sterujących magicznym okiem), tylko np. ECC81 (albo coś w podobie do tego
) i diody germanowe lub krzemowe, lub ew. dwie EAA91. Inna sprawa że dałbym oku jak najmniej lamp dodatkowych do sterowania- nie chcę się skalać tranzystorami, dlatego też mam już plan przeróbki wzmacniacza z hybrydy na całkowicie lampowy. Będzie to konstrukcja mono (niestety
) na czterech lampach EL34 (mam trafo głośnikowe), pewnie ultralinear.

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!