POMÓŻCIE!

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

POMÓŻCIE!

Post autor: edi_pg »

Witam!
Mam problem z budową wzmacniacza lampowego na dwóch EL34 w układnie P-P. Mianowicie chciałbym, aby wzmacniacz miał jak najmniejsze zniekształcenia przy jak największej mocy wyjściowej. Jak spolaryzowac lampę EL34,aby uzyskac takie rezultaty? (chciałbym jakies 40W na wyjściu). Jakie powinienem dobrac napięlie -Kl BC (zaznaczone na dołączonym schemacie) ?? Bardzo prosze o pomoc!!!!A jeśli ktos ma inne uwagi to oczywiście bardzo prosze o zamieszczenie ich na forum.
W załączniku znajduje się schemat wzmacniacza.

Pozdrawiam.

[/b]
Załączniki
WZM
WZM
wzmacniacz2.JPG (93.06 KiB) Przejrzano 366 razy
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Po co pytasz się o to kilka razy zakładając nowe watki? Fakt że tu moderacja dopiero się zaczyna ;) ale Trioda to forum szczególne i IMHO nie ma tu miejsca na takie rzeczy jak spamowanie forum. Przecież w Twoim wątku odpowiedział ci już Ampliman. BTW ludzie z reguły dyskutują w wątku w którym pojawiła się już jakaś odpowiedź, więc te dwa nowe przypuszczam że się "nie przyjmą".
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Witam
Edi_pg - Sam nie czytasz swoich wątków :oops: . Powtórzę więc jeszcze raz. Prawdopodobnie najkorzystniejszą wartością polaryzacji siatek EL34 w układzie PP ultralinear przy zasilaniu rzędu 400V będzie -30V. Takie wartości występują w komercyjnych wzmacniaczach na tych lampach przy mocy pod 40W. Aby jednak być tego pewnym zastosuj np. metodę graficzną, którą Ci opisalem i podałem link w TWOIM wątku czyli tutaj:

http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=887
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Napisałem nowy post po to aby uzyskać więcej odpowiedzi. Chciałem zeby odezwał sie ktos jeszcze.
ODPOWIEDZ