Nazwy urządzeń

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Alek

Nazwy urządzeń

Post autor: Alek »

Jakoś nie mogę spać. Chodzi mi po głowie taki oto temat:
Jest faktem znanym, że urządzenia epoki Polski Ludowej miały ładne nazwy, co wcale nie odzwierciedlało ich walorów użytkowych. Dziś ten zwyczaj nadawania ładnych nazw jakoś umarł. Teraz w większości przypadków jest nadany tylko jakiś numer i ewentualnie litery symbolu.
Zastanawiam się przeto, czy nie wrócić do nadawania nazw wzmacniaczom, odbiornikom etc. przez nas konstruowanym.
Czyż nie pięknie brzmi nazwa: telewizor "kwach", wzmacniacz "afera", radioodbiornik "samoobrona":?: Można także zachować zakamuflowany kod literowy : ZL70 (złote lata 70.), PZPR 2004 (przenośne zabawne programowane radio) etc.
Chciałbym zwrócić uwagę, że niektóre z tych nazw mogą w pełni odzwierciedlać walory użytkowe sprzętu :wink:

P.S. Nazwę "afera" i "kwach" rezerwuję już dziś :!:
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Jeszcze i nadają nazwy seriom urządzeń, nie zginęło to tak bezpowrotnie... Np. mój odkurzacz Zelmera- Cobra 2000, polarowska pralka automatyczna Gracja (btw jak już o pralkach mowa to wiecie że jeszcze robią Franię?)... Za to nie spotkałem się jeszcze z nazywaniem nowych, zwłaszcza zagranicznych, telewizorów ani radioodbiorników.

Swoje wzmacniacze do nagłośnienia estradowego i radiowęzłów nazywam "radiola"- na cześć :) ustrojstw służących do tego parędziesiąt lat temu.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
ODPOWIEDZ