Kłopotliwy przekrój

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Pawel_42077
25...49 postów
25...49 postów

Kłopotliwy przekrój

Post autor: Pawel_42077 »

do wzmacniacza który planuje zrobić wymagany jest transformator o przekroju rdzenia minimum 20 cm kw. czy można to jakoś zrekompensować uzwojeniami mając rdzeń około 13 cm kw. ?
kandrzej
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: kandrzej »

Nie bardzo widzę możliwość. Od przekroju rdzenia zależy moc transformatora. Tego raczej nie nadrobisz uzwojeniami.
Andrzej
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Teoretycznie mozna zrobić na takim rdzeniu ale pasmo małych częstotliwości (basu) będzie mocno obcięte.
Z kolei jesli to ma byc trafo sieciowe to jak napisał kandrzej moc jest uzależniona od wielkości rdzenia
Jasiu

Re: Kłopotliwy przekrój

Post autor: Jasiu »

Czołem.
Pawel_42077 pisze:do wzmacniacza który planuje zrobić wymagany jest transformator o przekroju rdzenia minimum 20 cm kw. czy można to jakoś zrekompensować uzwojeniami mając rdzeń około 13 cm kw. ?
To zależy od jego konstrukcji. Jeżeli ma dużą powierzchnię okna, to powinno się udać. Wstaw dane swojego wzmacniacza do arkusza kalkulacyjnego:
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasi ... /Trafo.xls
i porównaj "wymiary obrysowe", które Ci pokazuje z wymiarami Twojego rdzenia.

Pozdrawiam,
Jasiu
blue
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: blue »

Witam !
............ moc transformatora, zalezy m/innymi od przekroju rdzenia ale przede wszystkim od przenikalnosci indukcyjnej blachy.
Moze sie okazac ze rdzen 13 cm, jest lepszy od tego 20cm.
pozdr,
Marek
Pawel_42077
25...49 postów
25...49 postów

Coś mi te obliczenia nie wychodzą kożystałem z kilku źródeł i w każdym wychodzi mi coś innego :shock: Może ktoś z was by podjął się tego zadania z tym nieszczęsnym transformatorem wyjściowym?? dane znajdują się na http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 11/wzm.htm

i prosił bym o obliczenia dla transformatora ,który spełniał by wymagania Hi Fi. a zapomniał bym przekrój rdzenia który posiadam wynosi 25 cm kw.
Z góry serdeczne podziękowania za trudy i wyrozumiałość :wink:
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Aby zmierzyć się z tematem potrzebne są dane dotyczące wzmacniacza, który planujesz zbudować. Nie wiadomo (a ja przynajmniej się nie doczytałem) w ogóle o jaki układ Cic chodzi; przykładowo czy chodzi o układ niesymetryczny z jedną lampą, czy przeciwsobny.
Co ro różnic w wynikach obliczeń przeprowadzonych za pomocą różnych metod to raczej nie otrzymasz identycznych wyników obliczeń. Wyjaśnienie jest proste - w każdej metodzie przyjmuje sie szereg założeń upraszczających i to czasami bardzo GRUBYCH!!! Same parametry blachy mają takie rozrzuty, że możesz otrzymać różne wyniki nawet przy tych samych wzorach ale różnych wartości współczynników, które są tam przyjmowane.
Ja z chęcią zrobię obliczenia korzystając z wymienionych w linkach "kalkulatorów" (jest jeszcze program do obliczania na stronie ECC) w celu weryfikacji Twoich obliczeń ale musisz podać jakie dane wejściowe, inaczej każdy będzie liczył co innego :wink: .
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Pawel_42077
25...49 postów
25...49 postów

ampliman pisze:Aby zmierzyć się z tematem potrzebne są dane dotyczące wzmacniacza, który planujesz zbudować. Nie wiadomo (a ja przynajmniej się nie doczytałem) w ogóle o jaki układ Cic chodzi; przykładowo czy chodzi o układ niesymetryczny z jedną lampą, czy przeciwsobny.
.
cały schemat podaje w załączniku
dodatkowe informacje są na http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 11/wzm.htm

dodam fragmenty z opisu tego wzmacniacza co do parametrów transformatora:

,,Orientacyjne dane techniczne transformatora w przypadku konieczności spełnienia wymagań Hi-Fi są następujące:

przekrój rdzenia: 20÷25 cm2,
indukcyjność uzwojenia pierwotnego : 70÷90H,
rezystancja uzwojenia pierwotnego: nie większa niż 2x100 omów,
indukcyjność rozproszenia (całe pierwotne do wtórnego): rzędu 10mH,
impedancja pierwotna (od anody do anody): 3600÷4000 omów,
przekładnia dostosowana do przewidywanego obciążenia. ''

,,Dane techniczne dobrze wykonanego wzmacniacza w wersji Hi-Fi są następujące:

moc wyjściowa: 20W przy h<= 0,4% (40Hz i 1000Hz),
moc wyjściowa: 35W przy h<=3,0% (1000Hz), moc dla muzyki (chwilowa) może sięgać 40W,
pasmo przenoszonych częstotliwości: 20÷50000Hz,
czułość wejściowa: około 1,0V (zależy od głębokości ujemnego sprzężenia zwrotnego).
Optymalne warunki pracy lamp: napięcie anodowe 300V, spoczynkowa wartość prądu anodowego 36mA (dla jednej lampy), maksymalna wartość prądu anodowego przy największej trwale oddawanej mocy 46mA, największa wartość prądu siatki ekranującej przy wysterowaniu 11mA.''

Może troche zawiłe ale może da coś się z tego zrobić
Załączniki
rys1.gif
rys1.gif (31.51 KiB) Przejrzano 1291 razy
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki za powtórzenie linku - to chyba z gorąca nie zauważyłem go wcześniej :oops: .
Zrobiłem obliczenia za pomocą dostępnego w sieci programu Tadeusza Figińskiego (do pobrania ze strony ecc).
Wybrałem (tak jak w oryginalnym artykule) moc 35VA, pasmo przenoszenia od 20Hz, Raa=4000omow, prąd anodowy 2x36=72mA.
Z obliczeń wychodzi:
rdzeń 23 centymatry kwadratowe, przekładnia dla 8 omów 22,36, uzwojenie pierwotne 7811 zwojów drutu 0,252, uzwojenie wtórne 349 zwojów 1,5mm.
Wielkość rdzenia jak widać zgadza się z podanymi danymi w artykule.

Zrobiłem obliczenia dla 13 centymetrowego rdzenia. Wychodzi, że dla tego wzmacniacza pasmo od dołu wyniesie 60Hz.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Jasiu

Czołem.
ampliman pisze: Zrobiłem obliczenia za pomocą dostępnego w sieci programu Tadeusza Figińskiego (do pobrania ze strony ecc).
Program Tadeusza Figińskiego zakłada, że przekrój okna jest zbliżony do przekroju rdzenia (przynajmniej kiedyś zakładał - popraw mnie Tadzinku, jeżeli jest inaczej, zdaje się, że czytasz to forum?). Jeżeli przekrój okna jest większy (a zdarzają się takie rdzenie), to mimo niewielkiego przekroju rdzenia transformator może dać się zrobić.

Zależności wykorzystane w tym programie pochodzą z arkusza, o którym napisałem powyżej, a dalej z poradnika Antoniewicza.
ampliman pisze: Zrobiłem obliczenia dla 13 centymetrowego rdzenia. Wychodzi, że dla tego wzmacniacza pasmo od dołu wyniesie 60Hz.
Możesz założyć wyższą amplitudę indukcji w rdzeniu. Wtedy wzrosną zakłócenia nieliniowe przy minimalnej częstotliwości a maksymalnej mocy, ale chyba lepsze to niż pasmo mocno obcięte od dołu.

Pozdrawiam,
Jasiu
blue
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: blue »

Witaj Jasiu !
.......... oj, chyba nie bardzo z moca tr. i powiekszonym oknem rdzenia.
Rdzenie z wiekszym przekrojem okna, projektowane byly w innym celu ??
Wydaje mi sie ze dobrze bylo by, gdyby Pawel poczytal troche materialu dotyczacego projektowania transformatorow.
Jasiu, jeszcze jedna sprawa : czy czytales wczoraj w wiadomosciach ze jakas glupia baba z Katowic , wyslala przesylka pocztowa do Torunia, cztero miesiecznego szczeniaczka , ktory poprostu udusil sie w czasie transportu ??
No musialem sie komus pozalic. Nie moge tego pojac !!
Bardzo prosze, wybacz mi te dygresje od glownego watku .
Serdecznie pozdrawiam,
Marek
Jasiu

Czołem.
blue pisze: .......... oj, chyba nie bardzo z moca tr. i powiekszonym oknem rdzenia.
Rdzenie z wiekszym przekrojem okna, projektowane byly w innym celu ??
Projektowane to pewnie były w różnych celach, ale moc, którą można przenieść przez transformator jest z grubsza proporcjonalna do iloczynu [częstotliwość min] *[przekrój rdzenia]*[przekrój okna]*[maksymalna indukcja] (wchodzi tu jeszcze trochę innych stałych materiałowych).
blue pisze: Jasiu, jeszcze jedna sprawa : czy czytales wczoraj w wiadomosciach ze jakas glupia baba z Katowic , wyslala przesylka pocztowa do Torunia, cztero miesiecznego szczeniaczka , ktory poprostu udusil sie w czasie transportu ??
Sam bym babę udusił...

Pozdrawiam,
Jasiu
Pawel_42077
25...49 postów
25...49 postów

dzięki za obliczenia i za tród
ampliman pisze:Z obliczeń wychodzi:
rdzeń 23 centymatry kwadratowe, przekładnia dla 8 omów 22,36, uzwojenie pierwotne 7811 zwojów drutu 0,252, uzwojenie wtórne 349 zwojów 1,5mm..
Z tego co widzę to uzwojenie wtórne wejdzie bez problemu w rdzeń , który posiadam ale z wtórnym może być mały problem. czy obcięcie górnego pasma do 30 kHz dużo by dało??

ampliman pisze: Zrobiłem obliczenia za pomocą dostępnego w sieci programu Tadeusza Figińskiego (do pobrania ze strony ecc)..

mógłbym prosić o link??

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Według mnie obcięcie pasma od góry nie ma istotnego wpływu na możliwość zmniejszenia rdzenia - w odróżnieniu od niskich częstotliwości na to pasmo wpływa przede wszystkim sposób wykonania uzwojeń a nie wymiary kolumny środkowej.

Tu jest link do strony z programem:
http://www.cidernet.pl/~ecc/start.php3?ID=10
Nie zapomnij również o arkuszu umożliwiającym obliczenia ze strony Jasia - link jest podany w tym wątku.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Pawel_42077
25...49 postów
25...49 postów

ampliman pisze:Według mnie obcięcie pasma od góry nie ma istotnego wpływu na możliwość zmniejszenia rdzenia.
rdzenia nie chcę wcale zmiejszać tylko najbardziej straszą mnie ilości uzwojeń które tu muszę zastosować noi wobec tego muszę teraz zastosować zmiejszenie kilku parametrów takich jak obcięcie górnego pasma do 30kHz noi pewnie mocy :x co pozwoli na redukcje uzwojeń a niskie tony chciałbym jak najbardziej zachować

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ