Witam,
W szkole do której chodzę szykuje się konkurs prac elektronicznych. Postanowiłem zbudować drabinę Jakubowa. Do budowy brakuje mi najważniejszego elementy - transformatora wysokiego napięcia. Znalazłem za szrocie stary telewizor ORION, ale trafo, które z niego wyciągąłem okazało się być zalane i wydobyci uzwojenia jest niemożliwe. Wyjąłem z niego ferrytową ramkę i zastanawiam się czy jest sens nawijać uzwojenie, czy lepiej dalej szukać lepszego transformatora...
Jeżeli posiada ktoś transformator, który łatwiej można by było użyć do budowy mojego projektu, prosiłbym o kontakt (posiadam nowe podstawki pod diabełki i pare lamp...).
PS. Pod tym adresem znajduje się schemat budowy urządzenia: http://mylab.pwii.pl/
Pozdrawiam Serdecznie
Potrzebny transformator wysokiego napięcia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Potrzebny transformator wysokiego napięcia
Jakuba, nie Jakubowa. To był Żyd Jakub, co to mu się drabina do nieba przyśniła, a nie Rosjanin Jakubow :)Mariusz Wiśniewski pisze: W szkole do której chodzę szykuje się konkurs prac elektronicznych. Postanowiłem zbudować drabinę Jakubowa.
Nawinąć samemu można, ale tak, żebyś nie miał przebić jest trudno - lepiej poszukaj w sklepach z częściawmi RTV lub serwisach gotowych cewek WN - oszczędzi ci to dużej ilości pracy i frustracji.Mariusz Wiśniewski pisze:Wyjąłem z niego ferrytową ramkę i zastanawiam się czy jest sens nawijać uzwojenie, czy lepiej dalej szukać lepszego transformatora...