Jak naprawić trafo z Agi ???

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ZBIQ
75...99 postów
75...99 postów

Jak naprawić trafo z Agi ???

Post autor: ZBIQ »

Wiec tak. Trafo po podłączeniu do prądu nie daje zadnych napiec na wyjscu.
Sprwadzalem poloczenia miedzy przewodami z pierwotnego i wygląda na to ze jest tam gdzies przerwa ( sprawdzalem omomierzem ) . Postanowilem rozebrac to trafo i znalesc przyczyne .
Czy to dobry pomysl i jak rozloszyc to trafo??
_idu

Post autor: _idu »

A co masz do stracenia? Trafo i tak jest uszkodzone. Czas plus drut nawojowy beda jedynymi stratami jak nie uda sie Tobie zlozyc trafa po przezwojeniu.
ZBIQ
75...99 postów
75...99 postów

a i jescze jedno . Trafo jest na 220, a mamy 230v trzeba wiec odwinac troche pierwotnego tak ??
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Prędzej dowinąć... Lepiej je oczywiście nawinąć na 230 (lub 240)V o ile nie zależy Ci na jak najwierniejszym odtworzeniu. Ale nawet przy starym uzwojeniu 220V podłączonym do 230V (zresztą... czasami i tak w sieci będzie niższe lub wyższe!) odchyłki napięć wtórnych będą pomijalne, rzędu 4- 5%, co mieści się w granicach tolerancji włókien.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Te trafa często ulegają uszkodzeniu ("gniją" wyprowadzenia). Pół biedy jak wtórne, ale jak pierwotne to najlepiej nawinąć nowe uzwojenia, nowym drutem.
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

Trafo z Agi ma na uzwojeniu pierwotnym odczep na 127v . Jeśłi dobrze pamiętam to fizycznie jest to tak zrobione że koniec uzwojenia na 127 i początek reszty na 220V są wyprowadzone razem w jednej wspólnej koszulce i powinne tam być połączone razem , sprawdż , czy tam nie ma przerwy . Jeśli to nie to a nie uda Ci się przewinąc to pisz , może znajdę takie trafo.
ZBIQ
75...99 postów
75...99 postów

No niestety trafo jest totalnie rozwalone. Oddalem je gościowi który nawinął już w życiu kilkaset traf ( serwisant RTV z małego sklepiku u mnie
w mieście ) i powiedzial ze jest spalone. Emali jest w kilkunastu miejscach zdarta . A pierwotne jest przegniłe .Tylko zaplacil mi 8 zł za blaszki , bo mówił mi że takich nie ma.
pasio
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: pasio »

Mówiłem, że śmietnik, serwisant kupił fajny rdzeń za 8 zł (pewnie z karkasem).
Sprawdź, ile takowy (podobny) kosztuje w TELTO + karkas.
A nowy wcale nie musi być lepszy niż stary od AGI.
Gdybyś miał jeszcze raz w życiu taką Agę, prosze o emalię (nie spaloną):
pasio@neostrada.pl
pzdr pasio
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

ZBIQ pisze:No niestety trafo jest totalnie rozwalone. Oddalem je gościowi który nawinął już w życiu kilkaset traf ( serwisant RTV z małego sklepiku u mnie
w mieście ) i powiedzial ze jest spalone. Emali jest w kilkunastu miejscach zdarta . A pierwotne jest przegniłe .Tylko zaplacil mi 8 zł za blaszki , bo mówił mi że takich nie ma.
No to ów "serwisant" dmuchnął Cię na całego :evil: . Co możesz kupić za 8 zł? Ech...
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

amator pisze:
ZBIQ pisze:No niestety trafo jest totalnie rozwalone. Oddalem je gościowi który nawinął już w życiu kilkaset traf ( serwisant RTV z małego sklepiku u mnie
No to ów "serwisant" dmuchnął Cię na całego :evil: . Co możesz kupić za 8 zł? Ech...
Ja kupiłem TS40/29/666 NOS więc chyba coś można :)
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

painlust pisze:Ja kupiłem TS40/29/666 NOS więc chyba coś można :)
Z pewnością nie była to okazja 8) .

Wspomniałem niegdyś przy okazji wymiany poglądów z przygnębionym ostatnio ZoltAnem o kilku ciężarówkach (bodaj Star 244) lamp wywiezionych z magazynów WP i unieszkodliwionych kilkoma kostkami trotylu. Wiem, że za skrzynkę (niechby dwie) wódki mógłbym to mieć... po pierwsze, gdybym wiedział o tym fakcie przed ich zniszczeniem, po drugie... teraz już spokojniej, gdzie składować kilkanaście tysięcy kartonów z lampami?

Skrzynka wódki kosztuje więcej niż 8 zł, przeliczając to choćby połówka za 1000 kartonów sądzę, że byłby to interes mojego życia. Byłby, bo nie będzie...

Zdania nie zmieniam. Dał się wyrolować.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ