Prośba o pomoc

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

MaSk
10...14 postów
10...14 postów

Prośba o pomoc

Post autor: MaSk »

Drodzy elektronikofile.
Jestem poczatkujacy w dziedzinie elektroniki a chcialbym w przyszłości złożyć wzmacniacz lampowy. Nie o tym jednak. Na poczatku chcialem zlozyc cos prostego i znalazlem prosty bufor lampowy oparty na jednej lampie ECC88. Znajduje sie on na wszystkim chyba znanej stronie
http://audioton.republika.pl/bufor.html

Podany tam jest uklad zasilacza (powielacza napiecia) ktory powinien dawac (zob schemat) 6,3 V na zarzenie i prad ok 300mA

Po zlozeniu wszystkiego do kupy mam napiecie 17V na anodzie to samo na zarzenie i prad 0,04 na zarzeniu.

Prosze zobaczcie na schemat - czy jest gdzies blad?
Wiem ze poczatkujacemu nic nie przychodzi latwo ale juz na starcie zaczynajac od tak prostego ukladu - to juz chyba przesada.

Pozdrowionka Wszystkim

MasK
Załączniki
zasilacz bufora
zasilacz bufora
zasilacz-bufora.gif (3.21 KiB) Przejrzano 676 razy
MaSk
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

A jaki masz transformator?
Mam nadzieję że nie podłączyłeś żarzenia pod napięcie anodowe:)
Pozdrawiam
Adam
az1
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: az1 »

Witam
A czy zmontowałeś ten zasilacz zgodnie z płytką podaną na wspomnianej stronie. Wydaje mi się, że tam np. zamienione są rezystory R1 z R2 w porównaniu ze schematem. Może są i inne błędy?
Nie bardzo rozumiem, że "masz prąd żarzenia 0,04" - prąd będzie zależał od obciążenia (trzeba wymusić spadek na R1 taki aby zejśc z wyprostowanego 12V na te 6v z ogonkiem).
Jeśli masz żarzenie 17V przy włożonej lampie to już chyba nie masz tej lampy :cry: i te 17V to wyprostowane 12V ptzy braku obciążenia bo żarzenie się przepaliło.
Z pozdrowieniami od AZ1
MaSk
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: MaSk »

Witam,

stokrotne dzieki dla Was. Juz wszystko dziala. I rzeczywiscie miales calkowita racje rezystory byly zamienione miejscami (R1 i R2). Dodatkowo jak uwazniej porownalem schemat z plytka okazalo sie ze dioda D2 jest odwrocona. Napisalem do autora strony, i juz wszystko na jego stronie z ukladem jest poprawnie.
Pozdrowionka i dzieki za pomoc

MaSk
MaSk
ODPOWIEDZ