Lampy 6P3S a 6P3S-E

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gangster
3 posty
3 posty

Lampy 6P3S a 6P3S-E

Post autor: gangster »

Witam mam takie pytanie a mianowicie moj wzmacniacz dziala na dwoch lampach 6P3S i niestety mi sie spalily wiec kupilem nowe ale przez przypadek kupilem 6P3S-E wiec nie wiem czy one podejda lub czym sie roznia bo nie chce czegos uszkodzic.
_idu

Post autor: _idu »

Różnią się tylko jakością wykonania zapewniającą większa trwałość lamp.
Śmiało możesz zamienić.
gangster
3 posty
3 posty

Post autor: gangster »

Wielkie dzieki pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Powtórzę kolejny raz, że według producenta oprócz żywotności, wyglądu i składu chemicznego różnią się dopuszczalnym napięciem anody (400V i 250V).
Z drugiej strony doświadczenia wielu forumowiczów prowadzą do wniosku, że to... producent się myli :shock:
I bądź tu mądry :?
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

STUDI pisze:Różnią się tylko jakością wykonania zapewniającą większa trwałość lamp.
Śmiało możesz zamienić.
Tyle, że oprócz literki E różni je Ua(max) o czym wielokrotnie pisał Piotr: 400V dla 6p3s i 250V dla 6p3s-e. Metryczkę lamp można pobrać z tej strony http://www.next-power.net/next-tube/datasheets.php3 .
Uczciwie trzeba przyznać, że są także konstrukcje, w których zastosowane napięcia są wyższe:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hlight=6l6
Równie istotne jest to, co rozumiesz przez "spaliły się" (przerwa włókna żarzenia?) i czy przyczyna nie leży poza samymi lampami.

Oops! Piotr mnie wyprzedził :-)
ODPOWIEDZ