Czy ktoś się podejmie zrobienia kopii wzmacniacza?

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

gutten
250...374 postów
250...374 postów

Czy ktoś się podejmie zrobienia kopii wzmacniacza?

Post autor: gutten »

Zacznę od tego, że bardzo kocham moją narzeczoną.

Moja narzeczona jest melomanką, wielbicielką muzyki dawnej oraz klasycznego jazzu, a także - umiarkowaną audiofilką.
Od dłuższego czasu używa nieźle skonfigurowanego i przyzwoicie grającego zestawu (nie będę się oczywiście chwalił, czyje troskliwe ręce dokonały owej konfiguracji :wink:).

Kłopot w tym, że narzeczona od dłuższego czasu marzy o wzmacniaczu lampowym. Jak widać - czar lamp działa nie tylko na stricte męską, zorientowaną matematyczno-fizycznie, część populacji.

Jeszcze do niedawna, myśli Ani (co tam, niech będzie po imieniu) krążyły wokół holenderskiego Prima Luna - wzmacniacza na czterech EL34, który bardzo ładnie gra z jej kolumnami (monitory Ushera). Cena - jak na wzmacniacz ze sklepowej półki - w miarę do przełknięcia: cztery tysiące złotych.

Niestety, pech sprawił że Ania wypatrzyła sobie na niedawnym Audio Show integrę JJ Electronics, wyposażoną w "legendarne" 300B w stopniu mocy. Nie dość, że pięknie gra, to jeszcze wygląda jak sen na jawie - projektant naprawdę się postarał, co widać na załączonym zdjeciu.
Oczywiście Prima Luna poszła w odstawkę. Ania marzy o "triodowcu", a święta za pasem i chciałbym sprawić jej prezent.

Jak już wspomniałem, bardzo kocham moją narzeczoną i nieba jej przychylę, ale cena JJ-a lekko zwala z nóg - 14 tys. złotych. Biorąc poprawkę na pozytywny wynik negocjacji z dystrybutorem, niech będzie nawet 10tys. Dalej dużo.

I teraz konkretne pytanie: czy któryś z forumowiczów podjąłby się wykonania kopii rzeczonego wzmacniacza za nieco bardziej ludzką sumę? Tu istotna uwaga: nie zależy mi, żeby była to dokładna kopia według schematu (nawet nie wiem, czy jest oficjalnie dostępny). Niestety, musi to być bardzo dobrze grający wzmacniacz, bo kobieta ma słuch jeszcze lepszy ode mnie i knot wysłyszy na kilometr.
Natomiast jeśli chodzi o chassis i wszelkie elementy tzw. decorum - sami rozumiecie. Tutaj nie może być odstępstw od oryginału, bo ten jest wcieleniem perfekcji.
Domyślam się, że to ostatnie może być nie lada problemem, bo widzę tu zajęcie dla wykwalifikowanego stolarza, lakiernika i jeszcze paru innych "złotorękich".
A więc, panowie? Czy wybawicie mnie z opałów?
Załączniki
JJ322.jpg
"Przyjemności uszu mocno mnie oplątały i ujarzmiły." (św. Augustyn)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Szit, naprawdę komuś podoba się ta szmira?

Przepraszam, nie chciałem nikogo urazić. To tylko moje osobiste zdanie. Widziałem na własne oczy obie wersje tego wzmacniacza i uważam, że jedna jest gorsza od drugiej...

Reszta na PW.
No bo co - ja bym wzmacniacza nie zrobił? :lol:
gutten
250...374 postów
250...374 postów

Piotrze - tak między nami meżczyznami - ja też bym sobie czegoś takiego nie postawił w pokoju. Ale płeć przeciwna kieruje się zupełnie innymi, nie zawsze dla nas odgadnionymi przesłankami. Zresztą sam oceń: nie pasowałby tutaj? W tym momencie zdradzam niemal tajemnice alkowy :D
Kolor wręcz idealny.
Załączniki
pokój.jpg
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

300B do tych głośników?

Wybacz, zaksztusiłem się kawą :shock:
gutten
250...374 postów
250...374 postów

A kto mówi o 300B? :roll: Ja mam wzmacniacz słuchawkowy na triodach, które z daleka też wyglądają jak 300B.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

6080? Oj, to z bardzo daleka ;)
gutten
250...374 postów
250...374 postów

A bo to ja wiem? Ja tylko słucham. To wzmacniacz p. Dubiela (czyli dawny Skorpion). Na lampach mam następujące oznaczenia: 6H13C , 8612.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Coś mi się widzi, że do świąt zostało mało czasu. Termin przyszłych świąt byłby bardziej realny.
:arrow: gutten
Jak kocha to poczeka :)
gutten
250...374 postów
250...374 postów

k24 pisze:Coś mi się widzi, że do świąt zostało mało czasu. Termin przyszłych świąt byłby bardziej realny.
:arrow: gutten
Jak kocha to poczeka :)
Świąteczny deadline nie gra tu wielkiej roli.
Wiadomo, że co nagle, to po diable.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

gutten pisze:Wiadomo, że co nagle, to po diable.
A propos - to też byłoby ciekawe rozwiązanie. Również wizualnie :)
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Ja bym się mógł tego podjąć, ale wtedy i tylko wtedy, gdy dostałbym wsje elementy (obudowa, części, trafa i te sławetne srebrne kabelki :D) i trzeba by to było tylko do kupy złożyć.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Gutten, zbudować wzmacniacz oparty na 300B to dla tutejszych konstruktorów - tak myślę - nie jest jakieś szczególne wyzwanie, układ elektryczny jak każdy inny, ale największą trudnością będzie wyrzeźbienie z drewna tej bombonierki! Bo jako żywo, wzmacniacz przypomina którąś z bombonierek Wedla, Belvedere czy jakąś podobną... :D
Namów ją na metal z lakierem młotkowym, to później nie będzie miała chęci stawiania obok tego mnóstwa kwiatków, kokardek, filiżaneczek, fiu i bździu! ;)
_
gutten
250...374 postów
250...374 postów

fugasi pisze:Namów ją na metal z lakierem młotkowym, to później nie będzie miała chęci stawiania obok tego mnóstwa kwiatków, kokardek, filiżaneczek, fiu i bździu! ;)
Eee, moja dama nie należy do tego gatunku. Serwetki w łowickie wycinanki na kolumnach nie mają racji bytu :D

A konstruktor już się znalazł. Jesteśmy na razie na etapie luźnych negocjacji, ale jeśli słowa zamienią się w czyny, to oczywiście nie omieszkam pochwalić się na forum efektem finalnym.
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Nie wiem co wam się nie podoba w tej konstrukcji. Całkiem elegancki, wszystko ładnie rozplanowane, tylko trzeba by mieć odpowiednie miejsce do postawienia, bo nie wszędzie moze pasować.

A co do wykonania, to układ elektryczny napewno dałoby się zrobić taki sam, i nawet mógłby grać identycznie, ale obudowa....Minimum do zrobienia takiej kopii to dostać do ręki oryginał. ROZKRĘCONY :) Zeby można było zdjąć z niego wszystkie wymiary.
Dlatego szczerze wątpię w że ktoś zrobi identyczną kopię.

Pozdrawiam
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

gutten pisze: Eee, moja dama nie należy do tego gatunku. Serwetki w łowickie wycinanki na kolumnach nie mają racji bytu :D
masz coś kurna do łowickich wycinanek? :P
ODPOWIEDZ