TWOP ma pierwotne "wporzo"lukas2 pisze:Z takiego rozebranego rdzenia to chyba tylko SE na el84(6p14p)-jakie byście radzili parametry uzwojenia pierwotnego i wtórnego na taki właśnie rdzeń?
Pozdrawiam!

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
TWOP ma pierwotne "wporzo"lukas2 pisze:Z takiego rozebranego rdzenia to chyba tylko SE na el84(6p14p)-jakie byście radzili parametry uzwojenia pierwotnego i wtórnego na taki właśnie rdzeń?
Pozdrawiam!
Niezupełnie. To wynikało zdecydowanie z lenistwa czy wygodnictwa producenta telewizorów. Pierwotnie trafa głośnikowe były projektowane do współpracy i z EL84 i z telewizyjnym jej odpowiednikiem PL841.painlust pisze:jethrotull pisze:Np. Trafo telewizyjne TG3,5-15-666 z lazuryta. Pracowało z PL84 czyli trzystumiliamperowym odpowiednikiem EL86, która to lampa powinna mieć małe Ra=2k5 a te trafo daje Ra około 4k, a więc procentowo różnica jest spora mimo typowej aplikacji dla 2k5. Lampa ta jest dość silna, a w OTV taka moc nie była chyba potrzebna więc większe Ra miało spowodować chyba mniejszą moc, choć pewny taki tego nie jestem. Może ktoś wie coś więcej?
... cztery nogi a też się potknie ..."jethrotull pisze:Hej, ZoltAn, fajnei ale to nie ja pisałem co cytujesz
..., żeby uniknąć takiejpetersz pisze:Ale czy ten ułamek sekundy może spowodować trafa uszkodzenie? Wydaje mi się, że raczej chyba nie... Poza tym - najczęściej nie gra się przy przełączaniu impedancji wzmacniaczaA przełącznik to o tyle kiepski pomysł że w momencie przełączenia trafo będzie grało beż obciążenia![]()