Naprawa starego radia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Naprawa starego radia
Witam
niedawno zlalazłem w garażu stare radio z wbudowanym gramofonem, nazywa sie to chyba Aida i po podłączeniu do prądu nic sie nie dzieje.
Po zajrzeniu do środka zauważyłem że niema lamp i głośników, pozatym gramofon niema igły i jest zupełnie odłączony od reszty radia(żadnych kabli łączących gramofon z radiem niema)
czy dało by się to naprawić, jutro zobacze dokładnie jakie to radio i czego jeszcze niema.
Prosze o szybkie i trafne odpowiedzi
niedawno zlalazłem w garażu stare radio z wbudowanym gramofonem, nazywa sie to chyba Aida i po podłączeniu do prądu nic sie nie dzieje.
Po zajrzeniu do środka zauważyłem że niema lamp i głośników, pozatym gramofon niema igły i jest zupełnie odłączony od reszty radia(żadnych kabli łączących gramofon z radiem niema)
czy dało by się to naprawić, jutro zobacze dokładnie jakie to radio i czego jeszcze niema.
Prosze o szybkie i trafne odpowiedzi
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Naprawa starego radia
Na pewno się da, ale jak - to już zależy od stanu. Na mojej stronie masz poradnik naprawy radyj, zajrzyj jak chcesz.kaczmaryszek pisze:Witam
-
- 25...49 postów
-
- 25...49 postów
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Nie załamuj nas kolegokaczmaryszek pisze:przeczyscilem wszystko, nazbieralo sie sporo trudno zchodzącego kurzu no ale udalo sie, po wlonczeniu zaswieca sie podswietlenie skali ale niestety niemam glosników i nic nieslysze, tak pozatym to co dają te lampy?

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Te lampy daja to, ze ono cos odbiera, i wydaje jakies dzwieki.kaczmaryszek pisze:przeczyscilem wszystko, nazbieralo sie sporo trudno zchodzącego kurzu no ale udalo sie, po wlonczeniu zaswieca sie podswietlenie skali ale niestety niemam glosników i nic nieslysze, tak pozatym to co dają te lampy?

A jak sie swieci podswietlenie to dobrze, znaczy ze trafo jest na chodzie.

-
- 25...49 postów
własciwie to te radio w momencie wstawienia do garażu działało więc i teraz też powinno, głośniki jakieś tam mam tylko niebardzo wiem gdzie sie je w tym radiu podłancza, jest tam kilka luźnych kabli ale niewiem do czego one są, a lamp raczej niedam rady skombinowac w najbliższym czasie, chyba ze ktoś ma na sprzedarz.
---------edit---------
znalazłem jeszcze jakieś lampy ale niewiem czy do tego sie nadadzą
są to:
Pollamp
PY88
072560
Made in Poland
Tesla
PCC 88
37
U710
i dwie jakieś bez żadnych napisów
---------2 edit------
no i znalazłem usterke jakąś, zaraz obok trafa jest takie podłużne i to jest jakby nadpęknięte i lecą z tamtąd iskry
---------edit---------
znalazłem jeszcze jakieś lampy ale niewiem czy do tego sie nadadzą
są to:
Pollamp
PY88
072560
Made in Poland
Tesla
PCC 88
37
U710
i dwie jakieś bez żadnych napisów
---------2 edit------
no i znalazłem usterke jakąś, zaraz obok trafa jest takie podłużne i to jest jakby nadpęknięte i lecą z tamtąd iskry
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Rany, człowieku, tylko nie zrób sobie krzywdy!
Jeżeli nie wiesz do czego w radiu są lampy, to pewnie nie spodziewasz się w środku napięć rzędu 200-300V. To może być niebezpieczne przy dotknięciu.
Zanim cokolwiek przy nim zrobisz, czy podłączysz, proponuję poczytać coś na temat odbiorników lampowych. No i słownik ortograficzny
Jeżeli nie wiesz do czego w radiu są lampy, to pewnie nie spodziewasz się w środku napięć rzędu 200-300V. To może być niebezpieczne przy dotknięciu.
Zanim cokolwiek przy nim zrobisz, czy podłączysz, proponuję poczytać coś na temat odbiorników lampowych. No i słownik ortograficzny

-
- 25...49 postów
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Wiesz - telewizor od raia łatwo na wygląd odróznic ;)STUDI pisze:To raczej telewizor a nie radio. Tym pradziej podane te lampy PY88, PCC88.
A iskry - jeśli brak kineskopu albo brak prostownika wysokeigo napięcia to iskrzenie jest czymś normalnym.
A kilka postów wyżej jest napidane, że lampy były znalezione gdzie indziej i nie wiadomo czy pasuja (nie pasują, sa od czego innego - fo uzytkownika kaczmaryszek). A iskrzy zapewne przy prostowniku selenowym, bądx to z powodu zwarcia w układzie albo uszkodzenia samego prostownika.
- jdubowski
- moderator
STUDI pisze:To raczej telewizor a nie radio. Tym pradziej podane te lampy PY88, PCC88.
A iskry - jeśli brak kineskopu albo brak prostownika wysokeigo napięcia to iskrzenie jest czymś normalnym.

Polewkę sobie z autora wątku robisz

To cosik z czego lecą iskry to pewnie prostownik selenowy (SPS).
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
-
- 25...49 postów
pytam ponownie czy ktoś ma na sprzedarz lampy do tego radia, w internecie znalazłem taką strone http://www.fonar.com.pl/audio/katalog/aida.htm
są tam podane wszystkie lampy
co do tych lamp co podałem wcześniej to możliwe że są od telewizora, wczoraj znalazłem tylnią ścianke od Beryla 102
są tam podane wszystkie lampy
co do tych lamp co podałem wcześniej to możliwe że są od telewizora, wczoraj znalazłem tylnią ścianke od Beryla 102