Mam powazny problem z nowym nabytkiem - oscyloskopem 2 kanalowym BM463 Tesli.
Czy w przypadku, gdy lampa ledwo swieci (na maksymalnie wysterowanej jasnosci), a przy nizszych czasach p.c. znaczaco ciemniej i trzeba sie niezle wpatrywac, aby cos zobaczyc, mam podejrzewac w pierwszej kolejnosci:
1. wypalony luminofor / "zmeczona" lampe obrazowa. Czy w takim razie da sie ja jakos "pobudzic", np. zwiekszajac jakos na niej napiecie ?
2. przestawienie jakiegos wewnetrzengo potencjometru (trymera) odpowiedzialnego za jasnosc (zmiana np. wskutek wstrzasow - oscyloskop byl przesylany poczta). Jesli znacie ten oscyloskop, moze wiecie, "czym gdzie i jak" mozna przywrocic do zycia jego lampe obrazowa... ?
Dodam, ze mam oscyloskop Hamega i rodzima Radiotechnike Kabidu i linia jest tak ostra i jasna, ze az razi w oczy i trzeba zmniejszac jej jasnosc. Tutaj, w Tesli BM463 mam dosc gruba (nie pomaga zbytnio regulacja) i ciemnawą linię (a raczej 2 linie - oscyloskop 2 kanalowy).
Czy ktos orientuje sie, jaki model lampy siedzi w tym oscyloskopie ? A jeszcze lepiej - czy ktos zna zamiennik do tej lampy ? A moze macie takowa na sprzedaz ?
Co sadzicie o tym oscyloskopie ?
Co radzilibyscie wymienic ? Ma on kalibrator, mozna go nieco podstroic, ale ja mysle o elektrolitach na przyklad... przynajmniej te w zasilaczu...
Ostatnie pytanie - czy BM463 to oscyloskop lampowy ? Jeszcze go nie rozkrecalem z braku czasu.
PS: albo ja mam problemy z percepcja, albo w sieci na temat tego oscyloskop nie ma prawie nic, a jesli cos jest, to po czesku.....
Lampa obrazowa w oscyloskopie BM 463 - ciemna...
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Lampa obrazowa w oscyloskopie BM 463 - ciemna...
Nie mogę się nadziwić temu co piszesz. U mnie on działał wyśmienicie, zapas jasności lampy był dla średnich częst. duży, co było widoczne na zdjęciach. Owszem, przy szybszej podstawie czasu jasność była mniejsza, więc trzeba było ją nieco podkręcić (przy dodatkowym włączeniu lupy ustawić na max) ale bez problemu oglądałem na nim sygnał sinusoidalny 10MHz.Adrian pisze: Czy w przypadku, gdy lampa ledwo swieci (na maksymalnie wysterowanej jasnosci), a przy nizszych czasach p.c. znaczaco ciemniej i trzeba sie niezle wpatrywac, aby cos zobaczyc, mam podejrzewac w pierwszej kolejnosci:
Ustawiałeś tak jak Ci pisałem? Przełącz w tryb X-Y i ustaw ostrość i astygmatyzm. Potem ustaw normalny tryb pracy i podaj jakiś sygnał w.cz. np. 1MHz.Adrian pisze:
Dodam, ze mam oscyloskop Hamega i rodzima Radiotechnike Kabidu i linia jest tak ostra i jasna, ze az razi w oczy i trzeba zmniejszac jej jasnosc. Tutaj, w Tesli BM463 mam dosc gruba (nie pomaga zbytnio regulacja) i ciemnawą linię (a raczej 2 linie - oscyloskop 2 kanalowy).
Myślę, że nie trzeba w nim nic wymieniać. Kalibrowałem go dość dawno, nie powinien się jędnak znacznie rozregulować. Kalibrator jest w porządku, sprawdzałem na innych oscyloskopach.Adrian pisze:
Co radzilibyscie wymienic ? Ma on kalibrator, mozna go nieco podstroic, ale ja mysle o elektrolitach na przyklad... przynajmniej te w zasilaczu...
Lampowo - tranzystorowy.Adrian pisze: Ostatnie pytanie - czy BM463 to oscyloskop lampowy ? Jeszcze go nie rozkrecalem z braku czasu.
Z tego co pamiętam ma 4xPC88, nie pamiętam czy były jeszcze jakieś nuwistory (zaglądałem do niego ze 2 lata temu).
O, to wiem, od kogo go kupilem
Coraz wiecej osob stad spotykam na Allegro 
Niestety, na mail nie dotarly od Pana zadne wiadomosci
I obawiam sie, ze cos interia nawala, bo coraz wiecej informacji nie dociera do mnie, takze z Allegro :/
Poza tym jednym mankamentem oscyloskop jest swietny ! A pcc88 sa na szczescie tanie i w miare latwo dostepne. Interesuje mnie tylko, co ile mniej wiecej nalezy je zmieniac - nie mam na razie nic do badania emisji/prozni. Jesli pracuja w jakims generatorze, czyli z malymi mocami, to zapewne powinny pochodzic jakis czas... Pan jest lampowcem, ja sie dopiero ucze
To jak - odswiezyc "duotriodki" ?
Prosze nie brac moich uwag co do jasnosci lampy za jakis wyrzut ! Nic zlego nie mialem na mysli, probuje tylko rozwiazac aktualny problem.
Szczerze i serdecznie dziekuje za prezent na (no, mniej wiecej) gwiazdke

Niestety, na mail nie dotarly od Pana zadne wiadomosci

Poza tym jednym mankamentem oscyloskop jest swietny ! A pcc88 sa na szczescie tanie i w miare latwo dostepne. Interesuje mnie tylko, co ile mniej wiecej nalezy je zmieniac - nie mam na razie nic do badania emisji/prozni. Jesli pracuja w jakims generatorze, czyli z malymi mocami, to zapewne powinny pochodzic jakis czas... Pan jest lampowcem, ja sie dopiero ucze

Prosze nie brac moich uwag co do jasnosci lampy za jakis wyrzut ! Nic zlego nie mialem na mysli, probuje tylko rozwiazac aktualny problem.
Szczerze i serdecznie dziekuje za prezent na (no, mniej wiecej) gwiazdke

Tak, mail przyszedł z powrotem, ale wysłałem drugi raz przez allegro.Adrian pisze:O, to wiem, od kogo go kupilemCoraz wiecej osob stad spotykam na Allegro
Niestety, na mail nie dotarly od Pana zadne wiadomosciI obawiam sie, ze cos interia nawala, bo coraz wiecej informacji nie dociera do mnie, takze z Allegro :/
Hmm teraz to już sam nie wiem czy tam były PCC88 czy PC88. Zajrzyj do środka, pamiętam że lampy siedziały do góry nogami. A może były i PCC88, i PC88. Jakoś te PC88* mi zapadły w pamięci, one chyba siedziały w stopniach końcowych toru X, a PCC88 chyba na wejściu torów Y.Adrian pisze: Poza tym jednym mankamentem oscyloskop jest swietny ! A pcc88 sa na szczescie tanie i w miare latwo dostepne.
* http://www.allegro.pl/item141822578_nie ... szt_4.html
Dobrze, dziekuje ! Na razie czekam na mail....
Na wszelki wypadek zrobie na Allegro zapas tych PC88. Akurat ktos sprzedaje 4 sztuki (NOS). Mam nadzieje, ze cena nie osiagnie ze 100 zl
Pokrecilem czym sie dalo (przy okazji sprawdzilem, ze potencjometry na przelaczniku czulosci toru Y - do czego one sa ? przesuwaja wykres w pionie - wymagaja troche "Kontaktu"), ale nadal jest ciemno. Mamy teraz noc za oknem (jeszcze w pracy jestem), a nadal na zakresie 1ms ledwie widze "sinus z palca" (oczywiscie "szal krzywych", ale ledwo widoczny). Z odleglosci to juz ledwo co widze. Oczywiscie Panu wierze, bo widzialem zdjecia i obraz byl wlasnie swietny ! Moze w czasie transportu cos sie tam "poruszalo" w srodku. Popatrze w domu na potencjometry w okolicach lampy obrazowej. Moze trafie na ten, ktory zadaje jasnosc. O ile pamietam moje wrazenia z rozkrecania kilku oscyloskopow, to zwykle byl jeden - zewnetrzny, a wewnatrz w szeregu dodatkowy trymerek...
PS: co oznacza sformulowanie "przelaczenie w tryb X-Y" ? przelaczenie na zewnetrzna podstawe czasu (nieruchomy punkt na ekranie) ?
PS: OTLamp - no tak, teraz wszystko jasne... 6p45s
Na wszelki wypadek zrobie na Allegro zapas tych PC88. Akurat ktos sprzedaje 4 sztuki (NOS). Mam nadzieje, ze cena nie osiagnie ze 100 zl

Pokrecilem czym sie dalo (przy okazji sprawdzilem, ze potencjometry na przelaczniku czulosci toru Y - do czego one sa ? przesuwaja wykres w pionie - wymagaja troche "Kontaktu"), ale nadal jest ciemno. Mamy teraz noc za oknem (jeszcze w pracy jestem), a nadal na zakresie 1ms ledwie widze "sinus z palca" (oczywiscie "szal krzywych", ale ledwo widoczny). Z odleglosci to juz ledwo co widze. Oczywiscie Panu wierze, bo widzialem zdjecia i obraz byl wlasnie swietny ! Moze w czasie transportu cos sie tam "poruszalo" w srodku. Popatrze w domu na potencjometry w okolicach lampy obrazowej. Moze trafie na ten, ktory zadaje jasnosc. O ile pamietam moje wrazenia z rozkrecania kilku oscyloskopow, to zwykle byl jeden - zewnetrzny, a wewnatrz w szeregu dodatkowy trymerek...
PS: co oznacza sformulowanie "przelaczenie w tryb X-Y" ? przelaczenie na zewnetrzna podstawe czasu (nieruchomy punkt na ekranie) ?
PS: OTLamp - no tak, teraz wszystko jasne... 6p45s

To ten wysłany z poprzez allegro jeszcze nie doszedł?Adrian pisze:Dobrze, dziekuje ! Na razie czekam na mail....
Nie powinna, to lampy telewizyjne, stosowane w głowicach UHF na pasmo IV i V.Adrian pisze:
Służą one do płynnej regulacji wzmocnienia torów Y. Jeżeli są skręcone maksymalnie w prawo, to tory są kalibrowane, czyli czułość jest taka, jak ustawiona przełącznikiem. Generalnie z tych potencjometrów rzadko się korzysta. Jeżeli wpływają na położenie plamki/linii, należy to skorygować potencjometrami DC Balance, które są umieszczone tuż pod ekranem, (reguluje się śrubokrętem). Regulację najlepiej przeprowadzić po dobrym rozgrzaniu przyrządu - po kilkunastu minutach.Adrian pisze: Pokrecilem czym sie dalo (przy okazji sprawdzilem, ze potencjometry na przelaczniku czulosci toru Y - do czego one sa ? przesuwaja wykres w pionie - wymagaja troche "Kontaktu")
Palec może dobrze nie wyzwolić podstawy czasu i wtedy obraz będzie ciemny. Jasny obraz pojawi się po wyzwoleniu podstawy czasu, spróbuj dotykając paluchem wejścia Y, pokręcić pokrętłem od poziomu wyzwalania, albo podaj sygnał z kalibratora. Spróbuj też przełączyć podstawę czasu w tryb samobieżny, wtedy ten efekt nie będzie występował.Adrian pisze:
, ale nadal jest ciemno. Mamy teraz noc za oknem (jeszcze w pracy jestem), a nadal na zakresie 1ms ledwie widze "sinus z palca" (oczywiscie "szal krzywych", ale ledwo widoczny). Z odleglosci to juz ledwo co widze.
Tak, podstawa czasu zostaje wyłączona (na ekranie jest wtedy plamka) i możemy skorzystać z wejścia X. Jak dobrze pamiętam to jest to następna pozycja przełącznika trybów pracy toru X, zaraz za lupą. Można wtedy dobrze ustawić ostrość i astygmatyzm.Adrian pisze: PS: co oznacza sformulowanie "przelaczenie w tryb X-Y" ? przelaczenie na zewnetrzna podstawe czasu (nieruchomy punkt na ekranie) ?