Co można zrobić na GU-50??
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Nuncjuszu, jak Ci mało napięcia, to zrób SRPP na EL86 (PL84). To już ruszy naprawdę grubą triodę mocy.
Pamiętaj tylko, że w stopniach szeregowych z pentodami górna lampa musi mieć podane na drugą siatkę stałe napięcie względem swojej katody, a nie masy.
Ale z drugiej strony dziwi mnie to, że 6N6P nie dała rady. Na pewno punkt pracy był właściwy?
Pamiętaj tylko, że w stopniach szeregowych z pentodami górna lampa musi mieć podane na drugą siatkę stałe napięcie względem swojej katody, a nie masy.
Ale z drugiej strony dziwi mnie to, że 6N6P nie dała rady. Na pewno punkt pracy był właściwy?
-
- 625...1249 postów
Punkt pracy był w miarę poprawny,o ile dobrze pamiętam, bo było to dawno (oprócz tego ,że źle obliczyłem trafo sieciowe i napięcie mi siadło grubo poniżej zakładanego).Co do 6n6p to jedna lampa obsługiwała 2kanały,był tylko jeden stopień wzmocnienia, dający za małą amplitudę na wejściu do końcówki.Trochę zrezygnowany zostawiłem tak jak było,grał całkiem fajnie ale cicho(potencjometr odkręcony na godz.2-3.)[/url]
Witam !
Już kiedyś wyjaśniałem na tym forum, że kładzenie lamp jest dla nich szkodliwe, szczególnie dla EL 34. Pewien obcokrajowiec nazwał ten efekt :
cathode sagging.
Po prostu może dojść do zwarcia katody z grzałką.
Być może to przesada, ale jak uczony zgred z Zachodu pisze o tym, to się Go słucham i stawiam lampy pionowo.
Ostatnio, gdy chciałem je przekręcić do pionu, to popękały...
I być może o to chodziło.
pzdr pasio
Już kiedyś wyjaśniałem na tym forum, że kładzenie lamp jest dla nich szkodliwe, szczególnie dla EL 34. Pewien obcokrajowiec nazwał ten efekt :
cathode sagging.
Po prostu może dojść do zwarcia katody z grzałką.
Być może to przesada, ale jak uczony zgred z Zachodu pisze o tym, to się Go słucham i stawiam lampy pionowo.
Ostatnio, gdy chciałem je przekręcić do pionu, to popękały...
I być może o to chodziło.
pzdr pasio
-
- 2500...3124 posty
Tak, zaleca prace w pionie ale i dpuszcza pracę w poziomie przy spełnieniu okreslonych warunków. I tak np. dla lampy KT88 podaje że przy pracy w pozycji horyzontalnej piny 4 i 8 musza być w lini pionowej. Wynika z tego ze pozioma pozycja lampy nie jest dla niej obojętnaPiotr pisze:Ale dla większości dużych lamp mocy, których używam producent zaleca pozycję pionową (EL34, KT88, 6S33S).
Niektore lampy maja napisane, jak wolno je montowac. Np taka ECC88 ma "Mounting Position:Any". Inne maja zaznaczone, ze cokolem w dol, lub np. punkty oznaczone gwiazdka w linii pionowej. Sowieci na pewno gdzies napisali jak montowac GU-50, bo jest to lampa uzywana w wojsku, a w wojsku musi byc unormowane. W karcie u franka nie ma. Nie ma tez niestety w karcie LS-50, opisanej jako typowo Wehrmachtowska:
"LUFTFAHRTROEHRE, auch fur Heer und Marine zugelassen. LS50 Sende-Pentode, auch fur NF-Verstarkung geeignet. Entwicklungsfirma "TELEFUNKEN"
"LUFTFAHRTROEHRE, auch fur Heer und Marine zugelassen. LS50 Sende-Pentode, auch fur NF-Verstarkung geeignet. Entwicklungsfirma "TELEFUNKEN"
Albo dłuższy bok przekroju katody ma być w pionie. Wtedy siły grawitacji działające na katody nie zmienią położenie siatek względem katody.Vic384 pisze:Czesc
Chodzi o to, ze katody lamp mocy sa w przekroju plaskie. Jesli wiec montujemy je poziomo, to lampa powinna byc tak ustawiona, aby jej katoda miala wezsza strone skierowana w dol. Ma wtedy wieksza sztywnosc, nie ma efektu " cathode sagging".
Pozdrowienia
GU 50
Proszę o podpowiedzi i pomoc .
Robił ktoś może , napęd do pieca gitarowego na jednej GU . Jakieś wskazówki , linki ... i jak to gra ? Jaka moc ? Wyjdzie powyżej 10 W (GU -trioda Ra=2k ,Ua=300V , Io=90mA ). Jak to się ma do GU w pentodzie ( Ua=450 V , S2=250 V , Io=90mA , Ra=? , P=? ) Ile wyniesie przekrój rdzenia transf. głosnikowego ?
Pozdrawiam
Robił ktoś może , napęd do pieca gitarowego na jednej GU . Jakieś wskazówki , linki ... i jak to gra ? Jaka moc ? Wyjdzie powyżej 10 W (GU -trioda Ra=2k ,Ua=300V , Io=90mA ). Jak to się ma do GU w pentodzie ( Ua=450 V , S2=250 V , Io=90mA , Ra=? , P=? ) Ile wyniesie przekrój rdzenia transf. głosnikowego ?
Pozdrawiam
Jestem.Żyję.Kocham.