ECC 83

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

gorg2
3 posty
3 posty

ECC 83

Post autor: gorg2 »

na zdjeciu
TELEFUNKEN ECC83
MULLARD ECC83
PHILIPS ECC83
RAYTHEON CK5751 USA
HONEYWELL 12AX7
MESA (SOWIET?) 12AX7A
TESLA, TUNGSRAM, RFT ECC83
SIEMENS E83CC
MULLARD E83CC/7427/CV4004/KB/QDD/M8137
proszę o informacje na ich temet
G.
Załączniki
83.JPG
83.JPG (126.17 KiB) Przejrzano 3413 razy
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Witam
A w zasadzie o jakie informacje Ci chodzi. Noty katalogowe lampy ECC83 są ogólnie dostępne, a wszystkie wymienione lampy to od strony parametrów elektrycznych jeden typ.
Lampy te różnią się głównie ceną i różnym "poważaniem" wśród audiofili. Według mnie te czasami ogromne różnice cenowe nie odzwierciedlają różnic w obiektywnych parametrach i raczej związane są z aktualnie panującą modą (co oczywiście na rynku nie jest bez znaczenia).
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
gorg2
3 posty
3 posty

ECC83

Post autor: gorg2 »

Proszę o opinie na temat wrażeń odsłuchowych wytrzymałośći lamp. Chodzi mi o ich zastosowanie we wzmacniaczach gitarowych, sam obecnie testuję komplet RFT (tylko na odwracaczu wstawiłem RCA wojskową) nie dałbym sobie głowy uciąć że Mullardy sa powalająco lepsze. Najlepsze efekty daje według mnie mieszanie różnych lamp na różne kanały. W moim wzmacniaczu mam trzy, stosując różne lampy odczułem duża różnicę. Stosując komplet jednej firmy nie jestem w stanie odczuć aż tak dużych (wkładałem MESA. Siemens. Philips i RFT). Największą różnicę odczułem wkładając pierwszą lampę Telefunkena ale może to tylko autosugestia. Kolega gra na JCM2000 na RFT od 2 lat i jest (zachwycony). Słyszałem że firma Marshall obecnie stosuje lampy EI Yugoslawia. Ciekawe.
Jeżeli chodzi o brzmienie wzmacniacza największe wrażenie zrobiła na mniw wymiana El 34 z Sovteka na Teslę N.O.S. brzmienie się ociepliło stało się miękkie. Jednakże po pół roku jedna padła wróciłem do Sovteka WXT. Ale to chyba inny temat.
Ps czy są polskie ECC83??? potrzebuję 6 szt
Jasiu

Re: ECC83

Post autor: Jasiu »

Czołem.
gorg2 pisze:Proszę o opinie na temat wrażeń odsłuchowych
Co do różnic odsłuchowych, to maja opinia, którą mocno dyskutowano tutaj
http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=293
jest taka, że ich nie ma.

gorg2 pisze: wytrzymałośći lamp.
Jeżlei nie będzie ustawiony jakiś patologiczny punkt pracy (a nie ma przyczyny by we wzmacniaczu gitarowym tak było), to czas pracy każdej z tych lamp ma szansę przekroczyć czas aktywnego źycia zawodowego przeciętnego muzyka :-)

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
Nieznaczny
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Nieznaczny »

Temat brzmienia lamp różnych producentów był już wałkowany na Forum. Skorzystaj z opcji Szukaj.
Walory brzmieniowe to skomplikowana i nieco kontrowersyjna sprawa. Nawet jeśli ktoś Ci napisze, że lampy danego producenta "brzmią" lepiej to nie będzie znaczyło, że Ty będziesz tym usatysfakcjonowany. Ludzie różnie słyszą i mają różne upodobania.
Wymiana lamp na inne i stwierdzenie, że brzmią lepiej może być bardfzo mylące. Lampy charakteryzują się rozrzutem parametrów. Jeśli wstawiasz inną lampę to prawdopodobnie z powodu rozrzutu parametrów da ona inny dźwięk. Ale równie dobrze może dać Ci taki sam efekt wymiana na inne lampy tego samego producenta.
Podobnie jest z trwałością. Sam piszesz, że Tesla Ci szybko padła i wróciłeś do lamp Sovteka. A przecież panuje powszechna opinia o dużej trwałości lamp Tesli. To oznacza, że albo trafiłeś akurat na wadliwą lampę, albo Ci inni mieli szczęście i trafiali na "długowieczne" Tesle :wink: .
Oczywiście pisząc to nie twierdzę, że nie można mieć swoich prywatnych preferencji co do Producentów. Aby mój post nie był jałowy przekazuję swoją (i tylko swoją) opinię. Otóż uważam, że NOSy są lepiej wykonane od lamp współczesnych. To wynika m.in. z tego, że przy niektórych fazach procesu technologicznego nie przejmowano się ochroną środowiska i ochroną człowieka. Teraz zastosowanie niektórych związków jest po prostu niedopuszczalne. Kiedyś lamp produkowano więcej, producenci obracali większymi pieniędzmi, stać ich było na R&D itd. Teraz lampy produkuje się głównie na starym, odrestaurowanym sprzęcie z dawnych lat itd.
Niestety walory "wytrzymałości" NOSów zostały mocno zmniejszone choćby na fakt, że lampy te mają swoje lata i nie wiadomo w jakich warunkach były magazynowane. Ale ja i tak wolę NOSy (nie bez znaczenia jest fakt, że można je upolować taniej od lamp produkowanych współcześnie).
Co do różnic walorów brzmieniowych to ja ich za bardzo nie czuję, choć mam tzw. słuch muzyczny i swoje wymagania. Te podkreślane przez niektórych drastyczne różnice w brzmieniu lamp są mocno przerysowane i sprowadzają się do tego, że im lampa jest droższa tym 'lepiej' ją odbierają audiofile - a to już jest dla mnie podejrzane.
Poszukaj w necie opinii dystrybutorów lamp - każda myszka swój ogonek chwali :wink: i jakimś dziwnym trafem najlepiej brzmią lampy, które oferuje dany dystrybutor.
Pozdr. Nieznaczny
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jedyne różnice...

Post autor: ZoltAn »

... jakie mogę potwierdzić (budując akurat wysokoczuły wzmacniacz gitarowy ze strony http://195.178.239.50/ax84/media/ax84_m161.pdf) to:

1/ różnice w mikrofonowaniu

Sprawdzenie poprzez delikatne pocieranie i ostukiwanie lamp, chassis i ustawienie chassis na obudowie głośnikowej, do której wzmacniacz będzie docelowo wmontowany (minikombo).

Lampy z większymi anodami generalnie mają wyraźnie większe tendencje do tego zjawiska.

Bez wzgledu na to, kto je wyprodukował :!: :!: :!:

Przebadałem:

ECC83 Tesla - 3szt,
E803S Tesla - 5szt.
"złotonóżki" E83CC Tesla - 3szt.
E83CC Philips - 2szt.
E83CC Teonex - 4szt.
ECC83 RFT - 75szt. :!: :!: :!:
ECC83 Tungsram - 20szt. :!: :!: :!:
ECC83 Toshiba - 3szt.
ECC83 Haltron - 3szt.
ECC83 Siemens - 2szt.
ECC83 Sator (???) - 1szt.
ECC83 Brimar - 4szt.
12AX7 Brimar - 2szt.
12AX7 RCA - 3szt.

Wszystkie lampy sa NOS i co najmniej po trzy sztuki każdej firmy.

Test na mikrofonowanie przeszły pomyślnie jedynie lampy RFT z małymi anodami.
Bez wzgledu na fabrykę, z której pochodziły.

Klasyczna małoanodowa Tesla też była dobra, aczkolwiek minimalnie gorsza od RFT.

Tungsram i Brimar to była istna k a t a s t r o f a ! ! ! Lampy te sprzęgały się z głośnikiem nawet nie przy maksymalnym wzmocnieniu.

Pozostałe tak sobie :)

2/ szum przy zamknietym wejściu.
Ocena subiektywna (słuchowa) i pomiar poziomu sygnału na wyjściu wzmacniacza.

Lampy jak wyżej.

Stosunkowo najmniej szumiącymi okazały się lampy Brimara, Siemensa i Tesli (zwykłe ECC83).

RFT miały prawie niezauważalnie większe szumy - przebadałem cały zapas posiadanych ECC83 tej firmy (75szt.) - zdyskwalifikowałem dwie lampy o wyraźnie wyższych szumach i jakichś dziwnych stukach podczas pracy.

Innych różnic "brzmieniowych", o które wciąż toczy się spór pomiędzy słyszacymi a "słyszącymi inaczej" :) :) :) nie zauważyłem :!: :!: :!:

Przyłączam się do opinii Jasia - ja także nie "słyszę" żadnych różnic w brzmieniu tego samego rodzaju (ECC83, E83CC i ECC803S) lamp poszczególnych firm - po za tymi w mikrofonowaniu i poziomie szumów ! ! !

Czyli? Identyczna różnica jak pomiędzy Smirnowami wyprodukowanymi w USA, Polsce i Rosji czy Finlandii - otrzymywanymi poprzez zmieszanie w jednakowych (i identycznych!!!) proporcjach wysokojakościowego czystego ziemniaczanego spirytusu i wody dwukrotnie przedestylowanej.

Pod warunkiem, że nie zostały "rozlane" w jakiejś stodole czy pakamerze (albo i kostnicy na cmentarzu żydowskim - jak niedawno w Gliwicach :shock: :!: :shock: :!: :shock: :!: ) i wyprodukowane z podpałki do grilla albo rojala zmieszanych z kranówą....

Pozdrawiam. ZoltAn
Ostatnio zmieniony pn, 5 lipca 2004, 17:28 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 7 razy.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: ECC83

gorg2 pisze:Ps czy są polskie ECC83??? potrzebuję 6 szt
Najprawdopodobniej polskiej ECC83 nie ma - a przynajmniej ja (pomimo usilnych i długotrwałych poszukiwań!!!) nigdy nie natrafiłem na polską ECC83 :!: :!: :!:

Telam produkował natomiast ECC82 z dużymi anodami. :!: :!: :!:

Taką NOS lampę posiadam wraz z oryginalnym opakowaniem. :lol: :lol: :lol:

Patrz: mój post [b]"Wanted... lampa ECC83"[/b] ze zdjeciem tej polskiej (Telam) ECC82 zamieszczony 28 marca br. w Triodzie.

Pzdr. ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Jedyne różnice...

Post autor: tszczesn »

ZoltAn pisze:
ECC83 Sator (???) - 1szt.
Była taka firma, ale myślałem jakoś, że przestała istnieć jeszcze w latach 30-tych.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

SATOR

Jest - a zapewne była przynajmnienj dwadzieścia lat wstecz. Lampa zresztą też ... do wczoraj ... utrzasnąłem jej przypadkowo czubek :cry: :cry: :cry:

Wyglada mi na jakiś klon Tungsrama: identyczna budową i nawet ma taką charakterystyczną dla ECC83 Tungsrama maleńką 4x4mm (z jednej strony matowoszarą z drugiej błyszczącą jasnometalicznie) "chorągiewkę" z jakimś numerem - przygrzaną do jednej z anod.

Pzdr. ZoltAn
Załączniki
ECC83 SATOR
ECC83 SATOR
P1010018.jpg (113.68 KiB) Przejrzano 3338 razy
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: SATOR

ZoltAn pisze:Jest - a zapewne była przynajmnienj dwadzieścia lat wstecz. Lampa zresztą też ... do wczoraj ... utrzasnąłem jej przypadkowo czubek :cry: :cry: :cry:

Wyglada mi na jakiś klon Tungsrama: identyczna budową i nawet ma taką charakterystyczną dla ECC83 Tungsrama maleńką 4x4mm (z jednej strony matowoszarą z drugiej błyszczącą jasnometalicznie) "chorągiewkę" z jakimś numerem - przygrzaną do jednej z anod.
Możliwe, że została kiedyś wykupiona przez Tungsrama (tak jak Valvo i Triotron przez Philipsa). A najpóźniejsze lampy Satora jakie widziałem są z połowy lat 30-tych (jeszcze kołkowe).
_idu

Post autor: _idu »

No coz widzialem lampe ECC83 jak i ECC82 produkcji TELAM!!!!
W ramach socjalistycznej racjonalizacji pordukcje najpopularniejszych typow podzielono pomiedzy kraje.

I tak:
ECC85 praktycznie tylko i wylacznie DDR..... Choc polska ECC85 tez kiedys tam widzialem.
EM84 - prawie wylacznie RFT. Ale mama egzepmlarz z logo TESLA. Chyba nigdy nei produkowana przez TELAM czy POLAM
ECH81 - prawie wylcznie TESLA, ale mam egzemplarz produkcji TELAM (bardzo podobny wyglad)
EBF89 - tyl;ko TELAM i POLAM

.....
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Wystarczy popatrzeć na http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/brand.html
i znależć markę Sator. Obok Tungsram w nawiasie, tak samo jak z Ultronem i Mazdą.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Mam także DDR (RFT)

STUDI pisze:I tak:
Choc polska ECC85 tez kiedys tam widzialem.
EBF89 - tyl;ko TELAM i POLAM.....
Mam i ECC85 polską i EBF89 RFT.

ZoltAn
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Ale ERA (ERATRON)...

adam.o pisze:Wystarczy popatrzeć na http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/brand.html
i znależć markę Sator. Obok Tungsram w nawiasie, tak samo jak z Ultronem i Mazdą.
...na stronie Franka Philipsa też nie ma :!: :oops: :!: :oops: :!: :oops:

Pomimo usilnych dociekań moich jak i innych kolegów z Triody (postów było co niemiara) tak do końca nie udało się wyjaśnić "kto i skąd" ukrywał się pod tymi nazwami... :?: :?: :?:

W sieci ta nazwa nigdzie nie występuje :!: :!: :!:

ZoltAn
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Ale ERA (ERATRON)...

ZoltAn pisze: W sieci ta nazwa nigdzie nie występuje :!: :!: :!:
Która? Sator? Występuje, choć dość rzadko. Sam miałem kiedyś kilka lamp tej firmy, w polskich czasopismach radiowych z pierwszej połowy lat 30-tych występuje ta marka - jest dużo reklam.

Za to naprawdę rzadko spotykaną firmą jest Thermion - kilka lat mi zajęło zanim zobaczyłem choć na zdjęciu taką lampę, a teraz nawet jedną mam, typu 5-446, niestety bez kapturka i nie wiem jaki zamontować, czy przypadkiem firma Thermion nie miała jakieś własnego stylu kapturków. No cóż - trzeba szukać dalej :)
ODPOWIEDZ