Właśnie przed chwilą...

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A jednak...

Post autor: ZoltAn »

Sebastian pisze: a co do wrtosci 260V to cos nie wierze, siec energetyczna moze przyslowiowo siasc, w droga strone jest to nie mozliwe na dluzsza mete
A jednak... Jak sprowadziłem się na nowe osiedle to zaskoczony byłem wyraźną ... poprawą jakości obrazu w "drugim" domowym (cz.b.) telewizorze.

Lepszy kontrast i jaskrawość no i trochę zwiększone gabaryty obrazu.

Przyczyna wyjaśniła się po pierwszym pomiarze napięcia sieciowego: w dzień było zwykle 230-235 "jak drut", wieczorami Us utrzymywało się w granicach 225V a późną nocą narastało do 230V.

Jako, że zawodowo serwisowałem telewizory to mogłem stwierdzić szybsze zużywanie się kineskopów w niestabilizowanych cz.b. telewizorach i kolorowych Rubinach u klientów - no i to zaskakujące niejednego z nich "polepszanie się" obrazu po sprowadzeniu się na owo osiedle. Kończące się zwykle szybszą wysiadką kineskopu :(((

Poszczególne kwartały bloków mają swoje indywidualne transformatory, więc na moim osiedlu napięcie jest zawsze wyższe niż np. w centrum miasta.

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

A mnie pare dni temu padła ECC85 w odbiorniku SABA Villingen E
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Szrot majster pisze:A mnie pare dni temu padła ECC85 w odbiorniku SABA Villingen E
Przepaliło się jej żarzenie? Te lampy trudno spalić nawet żarząc je napięciem 10V. IMO przyczyna musiała być inna.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

NIE spalił jej się grzejnik,tylko straciła emisje co stało sie po zmianie napięcia na 230V
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Szrot majster pisze:NIE spalił jej się grzejnik,tylko straciła emisje co stało sie po zmianie napięcia na 230V
Żadna sprawna lampa nie traci emisji z dnia na dzień, zwłaszcza po tak nieznacznych zmianach warunków pracy.
ODPOWIEDZ