Witam
Aż nie mogłem się powstrzymać przed podzieleniem się tą wieścią z Wami Moja kolekcja liczy już 100 lampek! (noname nie liczę, mam 2 sztuki). Tą setną jest EF98. Uważam, że w moim zbiorze nie ma lamp szczególnie rzadkich, choć może Forumowicze mają inne zdanie. Ponieważ nie wszyscy mają Excela, zamieszczam listę poniżej. Jeżeli zaśmiecam serwer - proszę o usunięcie.
Lampa Ilość Stan 100 lamp razem
DY86 2 Używana
6N2P-EW 2 NOS
ECL86 1 Używana
PY88 6 Używana
ECL82 1 Używana
ECC84 1 NOS
ECC83 5 Używana
EF80 6 Używana
EAA91 1 Używana
ECH81 5 Używana
EZ80 3 Używana
EL86 4 Używana
ECC85 7 Używana
PCC85 2 Używana
PCL86 5 Używana
PCC88 4 Używana
ECC81 7 Używana
ECC82 2 Używana
EABC80 2 Używana
EF89 1 Używana
EBF89 1 NOS
EM84 1 NOS
EL84 6 Używana
EY86 1 Używana
PCF801 1 Używana
PL500 2 Używana
EF42 1 Używana
UY1N 3 Używana
6L3I(EL90) 1 Używana
6F32V(EF95) 2 Używana
6P1P-EW 1 NOS
6N3P-I 1 NOS
6Ż1B-W 2 NOS
6N8S 2 NOS
6P13S 1 NOS
6Ż2P-EW 1 NOS
PCL85 1 Używana
6P18P 1 NOS
EF81 1 NOS
PABC80 1 NOS
EL41 1 NOS
EF98 1 Używana
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498
Piotr pisze:No, gratuluję.
Chociaż domyślam się, że to dopiero początek drogi
Dziękuję bardzo
To tylko początek... Chcę tą liczbę podnieść do kwadratu, albo lepiej sześcianu Tylko wtedy kartonu na świecie zabraknie do pakowania ich[1]
[1] - Każdą lampę mam opakowaną w hand-made pudełeczko z kartonu. Rozwiązuje mi to problem zatarcia napisów i braciszka, który lubi brzmienietłuczonych lamp
Ja rozwiązuję to nieco inaczej.
Tylko największe dziwaki mają swoje własne opakowania. Większość o standardowych rozmiarach siedzi w pudłach po głośnikach (nazbierało się trochę ), w których są odpowiednie przegródki z kartonu i pianki. Te, które mają oryginalne opakowania również siedzą w zbiorczych pudłach. Łatwiej się wtedy połapać. Chociaż i tak nie pamiętam wszystkiego. Sporo czeka jeszcze luzem na nowe mieszkanie
Piotr pisze:Ja rozwiązuję to nieco inaczej.
Tylko największe dziwaki mają swoje własne opakowania. Większość o standardowych rozmiarach siedzi w pudłach po głośnikach (nazbierało się trochę ), w których są odpowiednie przegródki z kartonu i pianki. Te, które mają oryginalne opakowania również siedzą w zbiorczych pudłach. Łatwiej się wtedy połapać. Chociaż i tak nie pamiętam wszystkiego. Sporo czeka jeszcze luzem na nowe mieszkanie
Niestety, nie posiadłem jeszcze Śmocy rozpoznawania lamp
Jak się dorwę do jakiejś poważnej ilości lamp, to wtedy pomyślę nad innym sposobem przechowywania, a na razie obrabowuję sklepy z pudeł i kioski z wąskiej taśmy klejącej
Jutro, jeżeli oczywiście zezwolicie, zrobię fotkę swojego dobytku.
Ja sam tez mam cos kolo tego i w dosc podobnym asortymencie, choc do setki brakuje mi jeszcze kilka sztuk.
Rozumiem jednak, ze kieruje Toba nie tylko pasja kolekcjonerska, ale tez konstruktorska i te lampki niebawem ujrzymy w jakiś konstrukcjach?
A tak przy okazji nasuwa mi sie pytanie - czy zdarzylo sie juz moze kiedys, ze ktos zniechecil sie do lamp i sprzedal swoja kolekcje? Ja szczerze mowiac przywiazalem sie troche do tych lampek i ciezko byloby mi sie z nimi rozstac
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado pisze:No to gratuluję pierwszej setki
Ja sam tez mam cos kolo tego i w dosc podobnym asortymencie, choc do setki brakuje mi jeszcze kilka sztuk.
Rozumiem jednak, ze kieruje Toba nie tylko pasja kolekcjonerska, ale tez konstruktorska i te lampki niebawem ujrzymy w jakiś konstrukcjach?
A tak przy okazji nasuwa mi sie pytanie - czy zdarzylo sie juz moze kiedys, ze ktos zniechecil sie do lamp i sprzedal swoja kolekcje? Ja szczerze mowiac przywiazalem sie troche do tych lampek i ciezko byloby mi sie z nimi rozstac
Ja też gratuluję i dziękuję
W 60% jest to chęć zachowania kawałeczka historii(za 20 lat to i DY86 będzie cenna), w 20% pasja konstruktorska, w 20% zauroczenie brzmieniem i żarzeniem. Tyle, że nie mam raczej pomysłów na zastosowanie tych lamp, ale z czasem na pewno coś do głowy wpadnie
Jado pisze:czy zdarzylo sie juz moze kiedys, ze ktos zniechecil sie do lamp i sprzedal swoja kolekcje?
Jakiś czas temu na allegro ktoś wyprzedawał całkiem pokaźną kolekcję. Nie wiem z jakich powodów. Teraz ten zbiorek jest rozsiany wśród wielu osób, w tym użytkowników naszego Forum, a w tym i mnie
Raczej nie.
Kolekcja, o której mówię była sprzedawana osobno w wielu aukcjach i niektóre lampy osiągnęły całkiem przyzwoite ceny, których z resztą były warte.
gsmok pisze:Futrzaczek2
Gratuluję pierwszej setki w kolekcji
Dziękuję
Już powoli drugą setkę zbieram...
A w załączniku podglądowe zdjęcie. Lampy są w 3 warstwach ułożone.
Niestety, wielu z nich nigdy nie ujrzycie w moich konstrukcjach, bo są zwyczajnie... za mocne. PCL86 mi uszy rozpruwa, a co dopiero PL500
Załączniki