Oscyloskop KR7001A

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

szalony

Oscyloskop KR7001A

Post autor: szalony »

Czy ktos rozbieral kiedys taki lub podobny oscyloskop ? Chcialbym sprawdzic, jaki jest typ lampy oscyloskopowej, bo plamka juz troche oslabla (o wymianie potencjometrow raczej nie ma co myslec). Ale... nie potrafie jej wymontowac :D Zdjalem cala obudowe, zdjalem "dekielek", i szybe z podzialka, odkrecilem sruby trzymajace ekran, poluzowalem obejme w srodku, zdjalem podstawke... i dalej nic z tego :roll:
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

http://www.trioda.com/php/forum/viewtopic.php?t=5876
Tyle wiem. Wieczorem zobaczę jak z wyjmowaniem lampy.

ps. Jak tam zdrowie? A klistrony jak? ;)
szalony

Zdrowie juz prawie dobrze (tzn zajecia pelna para), mysle ze w najblizszym czasie mozemy sie zobaczyc - Klistrony czekaja :)
szalony

Porownanie z karta sugeruje, ze moze byc to lampa 8LO29I. Nie jestem z tego zbyt zadowolony, liczylem ze siedzi tam latwo dostepna B7S4, albo podobna.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Takową lampę mam w swoim oscyloskopie ŁI-125 do którego za chiny ludowe nie idzie znaleźć schematu! Z tego co wiem jak u mnie się ją wyciąga: trzeba odkręcić podstawkę od lampy i ją zdjąć i wyciągnąć lampę "do tyłu". Jest to łatwe ale nie wiem jak to jest rozwiązane w Twoim oscyloskopie.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
szalony

Lampe udalo sie wymontowac, po zlokalizowaniu sruby sciskajacej obejme. Jest to "Trubka Elektronnolucziewaja" 8LO29I, nawet ma przypieta za pomoca gumki oryginalna karte charakterystyki.
ODPOWIEDZ