Preamp gitarowy na ECC88
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Preamp gitarowy na ECC88
Witam, poszukuje schematu preampa gitarowego na lampie ECC88 chodzi mi głównie o przester gdyż ma być to 2 kanał do mojego wzmacniacza gitarowego. Szukałem długo lecz wszytko jest prawie na ECC83, a jak już są na ECC88 to nie do gitary.
Z góry dziękuje za pomoc.
Re: Preamp gitarowy na ECC88
A nie wpadłeś na to, że ECC88 nie nadaje się na przester? Na przester to nadaje się tylko ECC83 i rosyjska 6N2P. Na ECC88 to tylko kanał czysty można zrobić. Od biedy w kanale przesterowanym może też chodzić ECC81 i rosyjska 6N9S. Inne się nie nadają.sypek pisze:Witam, poszukuje schematu preampa gitarowego na lampie ECC88 chodzi mi głównie o przester gdyż ma być to 2 kanał do mojego wzmacniacza gitarowego. Szukałem długo lecz wszytko jest prawie na ECC83, a jak już są na ECC88 to nie do gitary.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ampeg. Oni lubowali sie w uzywaniu nietypowych (dla wzmacniaczy gitarowych) lamp jak 12DW7, 6CG7, 6AN8, 6K11. Bezwzglednie lepiej im sie udawaly wzmacniacze basowe, z gitarowymi nie bardzo im poszlo.painlust pisze:popiol17 pisze:Czemu się ma nie nadawać? W jakimś firmowym preampie stosowano ECC82, która ma mniejsze wzmocnienie, a i tak uzyskano niezłe "mięsko".
Pozdrawiam!
Taaaa... w jakim?
Co do uzycia ECC88 nie wypowiadam sie, nie probowalem.
Aleksander Niemand
VacuumVoodoo pisze:Ampeg. Oni lubowali sie w uzywaniu nietypowych (dla wzmacniaczy gitarowych) lamp jak 12DW7, 6CG7, 6AN8, 6K11. Bezwzglednie lepiej im sie udawaly wzmacniacze basowe, z gitarowymi nie bardzo im poszlo.painlust pisze:popiol17 pisze:Czemu się ma nie nadawać? W jakimś firmowym preampie stosowano ECC82, która ma mniejsze wzmocnienie, a i tak uzyskano niezłe "mięsko".
Pozdrawiam!
Taaaa... w jakim?
Co do uzycia ECC88 nie wypowiadam sie, nie probowalem.
no ale popiol17 tego mięsa raczej w basowym nie słyszał. Pytanie było raczej do niego.
Pozwolę sobie zacytować Toma:
Lampy o najniższym współczynniku wzmocnienia (17) i oporze wewnętrznym ok.7k ECC82 (12AU7) zapewniają największą dynamikę i tzw. headroom, przy najmniejszej kompresji i sustainie. Ze względu na znacznie wyższe napięcie polaryzacji wstępnej w normalnych warunkach (ok. -8V), lampy te trudno przesterować. W rezultacie otrzymujemy bardzo czyste "okrągłe'' brzmienie, idealne dla kanału Clean - o ile zależy nam na znikomej ilości harmonicznych. Mogą one jednak sprawiać pewne kłopoty ze względu na szumy i mikrofonowanie. Zaskakujący jest fakt, że doskonały skądinąd wzmacniacz Pitbull Ultra-Lead f-my VHT zawiera właśnie te lampy, oferując całą paletę rewelacyjnych brzmień.
Z tym "mięskiem" to może przesadziłem
Chciałem tylko zasygnalizować, że można na innych lampach - chociaż budowanie high-gaina na ECC82 to trochę może kuriozalne
Pozdrawiam!
Lampy o najniższym współczynniku wzmocnienia (17) i oporze wewnętrznym ok.7k ECC82 (12AU7) zapewniają największą dynamikę i tzw. headroom, przy najmniejszej kompresji i sustainie. Ze względu na znacznie wyższe napięcie polaryzacji wstępnej w normalnych warunkach (ok. -8V), lampy te trudno przesterować. W rezultacie otrzymujemy bardzo czyste "okrągłe'' brzmienie, idealne dla kanału Clean - o ile zależy nam na znikomej ilości harmonicznych. Mogą one jednak sprawiać pewne kłopoty ze względu na szumy i mikrofonowanie. Zaskakujący jest fakt, że doskonały skądinąd wzmacniacz Pitbull Ultra-Lead f-my VHT zawiera właśnie te lampy, oferując całą paletę rewelacyjnych brzmień.
Z tym "mięskiem" to może przesadziłem

Pozdrawiam!
No właśnie z tym mięsem przesadziłeś.... a pittbula nie widziałem. Pomijam fakt, że o ile ECC82 nadaje się jak najbardziej do kanału czystego to i tak jest ona dosyć cicha jakby dać za nią EL84. Widać to w dwukanałowcach gdzie ECC82 jest w czystym a 2xECC83 w przesterowanym. Sam myślałem, żeby za ECC82 dać jeszcze stopień dopasowujący na EF80 o wzmacnieniu tylko takim aby dpoadować do EL84 w SE. Niestety brak mi generatora i oscyloskopu dlatego też czeka mnie benedyktyńska praca w systemie prób i błędów.