Własnosci charakterystyczne transformatora

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Własnosci charakterystyczne transformatora

Post autor: Retroman »

Witam
Mając pod ręką transformator i miernik składowych impedancji postanowiłem pomierzyć, czy prawdą jest to co zostało napisane na transformatorze. Otóż napisano tam: transformator 600/600 ohm i podano jego pasmo 0,1 do 800kHz. W zasadzie mierząc takie trnasformatory podawałem jego tłumienność skuteczną w funkcji częstotliwości dla warunków dopasowania, czyli jak podałem wyżej 600/600 ohm.
Jednak mając jeszcze pod ręką mostek reflektometryczny pomierzyłam parametry Zo (moduł impedancji otwarcia transformatora) i Zk (moduł impedancji zwarcia transformatora) dla 1kHz i po wykonaniu wyliczeń wyszło mi z załączonego wykresu, że trafko to ma minimum tłumienności przy 1 kHz dla dopasowania 400/400 ohm. Różnice są co prawda niewielkie, ale świadczy to o tym, że jak głosi teoria, transformator ma swoją charakterystyczną impedancję na którą jest projektowany i wykonany, ale dotyczy to tylko środka pasma, na krańcach tego pasma moduł impedancji z reguły maleje. Drugim takim parametrm jest dopuszczalna moc ciągła transformatora przy określonych warunkach chłodzenia. Pozostałe parametry są pochodnymi tych dwu i dają się wyliczyć, a w praktyce i pomierzyć. Obecnie postanowiłem idąc za tym wątkiem zmierzyć fabryczne trafo na minimum tłumienności. Trafo to co prawda wykonane jako sieciowe, ale o mocy ponad 200VA ma rdzeń kolumnowy i identyczne uzwojenia nawijane na obu kolumnach. Jest to trafo sieciowe od IZS5/65, są w nim takie dwa. Są tam dwa uzwojenia po 600V i cztery po 7V/5A, ponadto jest jeszcze 220V (jako 110+110). Zatem postaram się pomierzyć dla 1kHz jaką impedancję charakterystyczną ma to trafo, bo moc w zasadzie jest już określona.
Jak będę miał wyniki, to je przedstawię, a sam sposób pomiaru pozwoli zainteresowanym pomierzyć charakterystyczne parametry nieznanych, a posiadanych transformatorów. Wydaje mi się, że niektórzy stosują trafa sieciowe kolumnowe jako głośnikowe do PP w samodzielnych konstrukcjach.
A jeżeli nawet nie, to warto by było znać parametry niektórych przezwajanych lub nawijanych od początku, samodzielnie, transformatorów. Aparatura pomiarowa użyta do tego celu może być wykonana przez każdego, kto już się na tym trochę poznał. Nie potrzeba tu jakichś nadzwyczajnych przyrządów pomiarowych.
Pozdrowienia.
Załączniki
Dok1_21_10_2006.doc
(26.5 KiB) Pobrany 66 razy
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Witam ponownie
Udało mi się pomierzyć parametry charakterystyczne tego transformatora.
Jak już podałem jest to transformator wielouzwojeniowy i w związku z tym są większe problemy.
Trafo IZS5/65 posiada
dla 50 Hz moduł impedancji falowej dla wejścia od strony 220V równy 110 ohm. Tłumienność tego trafka jest równa 0,6dB. Te dwa parametry charakterystyczne użyteczne dla pracy transformatora w stanie dopasowania obustronnego lub tylko jednostronnego pozwalają określić impedancje charakterystyczne pozostałych uzwojeń. I tak uzwojenie 1200V (2 x 600V) ma moduł impedancji 3273 ohm a pozostałe uzwojenia po 3,3 ohma. Taka niska wartość 3273 ohm dla trafa około 200-250W wynika i z mocy tego trafa i z niskiej częstotliwości. Mógłby on ewentualnie posłużyć w PP gdyby dało się po dwie lampy równolegle.
Jednak nie to jest tu najważniejsze, a to że daje się określić parametry transformatora nawet wielouzwojeniowego, ze stanu zwarcia i rozwarcia, a moc też daje się określić, jeżeli posiada się już taki transformator.
Zatem kto miałby jakieś z tym problemy to pewne rozwiązanie istnieje.
Dotyczy to transformatorów zarówno sieciowych jak i głośnikowych.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
ODPOWIEDZ