Plebiscyt na najciekawszy TV lampowy

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

mir.cio pisze:Jak go "uruchomie" to będe mógł na Mojej kablówce MTV odbierać, ale bez głosu (inna podnośna).
A to jakim prawem? W Polsce obowiązuje standard PAL D/K (teraz nazywa się to D1) i operator który nadaje inaczej (dźwięk mono na innej r.cz. niż 6,5 MHz) sam postępuje po dziadowsku. Kablówki mogły kombinować jak jeszcze nie było konkretnej normy na dźwięk stereo i siatkę kanałów w pasmach specjalnych i hyper. Teraz prowizorka się skończyła i kombinowanie ze standardami wg zasady "powinno być tak jak w Niemczech" jest robieniem z ludzi idiotów.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Jest kilka standartów odnośnie fonii w tv. Niektore kraje nadają dzwięk z podnośną 4,5 MHz(USA), 5,5 MHz(Niemcy i inne kraje zachodniej Europy), 6 MHz(Anglia), 6,5 MHz(Europa wschodnia).
Telewizja polska nadaje fonię w systemie DK (6,5 MHz), niemiecka w systemie BG (5,5 MHz) i można to zmienić - np. w takim odbiorniku jak Twój Belweder poprzez przestrojenie obwodów fonii lub poprzez dołożenie fonii równoległej (odbiór w systemie BG i DK), ewentualnie generatora 1 MHz. Jeśli
u Ciebie MTV nadaje dzwięk cyfrowy(Nicam), mogą wystąpić problemy z przestrojeniem, ale i to powinno się dać zrobić przy większym nakładzie pracy.
Ostatnio zmieniony pn, 7 sierpnia 2006, 22:02 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
mir.cio
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: mir.cio »

Dzięki za rady, ale jeszcze o tym nie myślałem. Jak będe uruchamiał tego Belwedera, to napewno skorzystam z pomocy na Forum. Narazie mam jeszcze pare zalegości w radiach, które chcę nadrobić.

Pozdrawiam mircio
europejczyk
4 posty
4 posty

Post autor: europejczyk »

A ja pamietam odbiornik TOSCA-LUX DIORA. Miał przyciski UHF, FILM-wyostrzanie obrazu, SOPRAN i BAS - podbicie tonów. Był obracany na takim kółku. Z tyłu miał regulację synchronizacji H i jaskrawości a z prawej strony przełącznik kanałów bębnowy, reg. siły głosu, kontrastu i synchronizacji V.
Jak ktoś ma instrukcję obsługi zeskanowaną lub zdjęcie tego telewizora to bardzo proszę.

P.S.: Witam wszystkich na Forum i pozdrawiam. O tym fajnym Forum dowiedziałem się z innego fajnego forum http://www.elektroda.pl :-)

P.S.2: Bardzo prosze o fotki tego TV, mile widziane również ze środka no i instrukcję obsługi.
Załączniki
TOSCA-LUX
TOSCA-LUX
TOSCA-LUX
TOSCA-LUX
europejczyk
4 posty
4 posty

A z lewej strony gniazdo na pilota przewodowego. To był TV!
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Anoda »

Może ja poratuje fotkami :wink:
Załączniki
106742611_5.jpg
106742611_3.jpg
106742611_4.jpg
106742611_2.jpg
106742611_1.jpg
106742611.jpg
europejczyk
4 posty
4 posty

No super! Ten telewizor pamietam od urodzenia do 10 lat. jestem z nim sentymentalnie związany :-) Dzieki za fotki - szczególnie środka. Pamietam że w tym TV otwierało się chassis z lampami (coś jak w Neptunie 505) a pod tym był taki ładny termistor który grzał się niemiłosiernie i fajny głosnik z żółtym środkiem.
Może jeszcze jedna fotka z otwartym chassis? Byłbym wdzięczny bardzo!
A już jakby ktoś instrukcję przeskanował to extra!

P.S. Forum jest super! Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!! :D
maciej1
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: maciej1 »

Mój ulubiony
Załączniki
Sauber_komplett_hinten.jpg
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

To chyba coś w stylu naszej Wisły?
A ja jestem ciekawy czy któryś z kolegów widział taki telewizor w którym kineskop był na górze (nad leżącą elektroniką) zawieszony na, jakby to określić, trzymaczach (coś w stylu takich obrazków z piaskiem które można obrócić i tworzą nowy widoczek). Widziałem kiedyś coś takiego na jakimś amerykańskim filmie i nigdy więcej...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
darekbytom
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: darekbytom »

Za czasów mojego dzieciństwa to pamiętam mój pierwszy TV to był Saturn 202 lub 202 produkcji WZT , odbiornik lampowo-tranzystorowy, jak dobrze pamiętam .Mój dziadek ŚP. posiadał Diorowską Tosce ale nie pamietam którą czy w wersji Lux , w dużym pokoju u babci stał Beryl , rodzice byli bardziej "nowocześni" - Rubin chyba 714 oczywiście lampiok , później był nowoczesny tranzystorowy Jowisz TC 500. PS. Na tym Saturnie to nie obejrzałem w słynną niedzielę teleranka :-(, ale to były czasy) . Ten saturn stoi do tej pory u mnie na starym mieszkaniu w szafie , i podejrzewam że jest sprawny .Tak że głosuję na Toscę , Beryla , Saturna - do tego ostatniego to mam sentyment i to wielki.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Saturn to to samo co Libra z tym że z mniejszym kineskopem i innym wyglądem skrzynki. Miałem kiedyś jednego i drugiego sprzęta ale nie przyżyły moich młodzieńczych szaleństw... :oops:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

To i ja coś dorzucę kamyczek...
Stał (i w pewnej mierze stoi) u mnie TV Rekord4. Nie pamiętam jego czasów młodości, gdyż moje dni są liczone od 1992 roku ;) . W każdym razie, kiedy miałem 7 lat, zostałem w zasadzie zmuszony do rozbiórki tego(Michał, rozkręcasz to albo leci całe na śmieci!). Oczywiście lampy popakowane w gazetki, podstawki poczyszczone, wszystko ładnie odzyskane - a bo komuna przyjdzie :lol: Dziś robi za... szafkę na bieliznę :cry: Niestety, wtedy nie wiedziałem że to coś warte i rozebrałem jak babcia kazała. Potem wywaliła mi wór lamp i podstawek z tego OTV - bo to stare i Ci się nie przyda :x :( Teraz jak myślę o tym, jakie barbarzyństwo popełniłem... :cry: :cry: :oops: :evil: :(
Jak chcecie, mogę zrobić fotki szafki.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
darekbytom
10...14 postów
10...14 postów

Jakoś tak Libra miała chyba kineskop 24''większy od Saturna - chyba 22''w saturnie , ten telewizor nawet działał z magnetowidem MTV 100 produkcji ZRK a nawet z jakąś prymitywną konsolą do gier coś w stylu 8 bitowego pegasusa . Potem miałem w spadku Jowisza od rodziców ale w nim juz padał kineskop a teraz mam z 15 lat jakiegoś Philipsa 21'' który śmiga też rewelacyjnie jedyne co padło to 7805 w zasilaczu i zaczął wariować. Ten Saturn do jest TV nie do zajechania - zwłaszcza po tym co przeszedł z tym MTV 100. Jedyne co w nim wymieniałem to PL 504 i chyba PY 86 jak dobrze pamietam ,obie chodziły w wysokim napięciu .
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Jest PY88 albo DY86 ;) PY86 nie było
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
darekbytom
10...14 postów
10...14 postów

marcin_oizo pisze:Saturn to to samo co Libra z tym że z mniejszym kineskopem i innym wyglądem skrzynki. Miałem kiedyś jednego i drugiego sprzęta ale nie przyżyły moich młodzieńczych szaleństw... :oops:
Dorzucę ,że ten Saturn jest w stanie idealnym , ponadto posiadam w swoich okazach Pioniera U2 i Promyka - oba na chodzie działające :-) , jak cos to zrobię fotki i się pochwalę na forum .
ODPOWIEDZ