A to jakim prawem? W Polsce obowiązuje standard PAL D/K (teraz nazywa się to D1) i operator który nadaje inaczej (dźwięk mono na innej r.cz. niż 6,5 MHz) sam postępuje po dziadowsku. Kablówki mogły kombinować jak jeszcze nie było konkretnej normy na dźwięk stereo i siatkę kanałów w pasmach specjalnych i hyper. Teraz prowizorka się skończyła i kombinowanie ze standardami wg zasady "powinno być tak jak w Niemczech" jest robieniem z ludzi idiotów.mir.cio pisze:Jak go "uruchomie" to będe mógł na Mojej kablówce MTV odbierać, ale bez głosu (inna podnośna).
Plebiscyt na najciekawszy TV lampowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Jest kilka standartów odnośnie fonii w tv. Niektore kraje nadają dzwięk z podnośną 4,5 MHz(USA), 5,5 MHz(Niemcy i inne kraje zachodniej Europy), 6 MHz(Anglia), 6,5 MHz(Europa wschodnia).
Telewizja polska nadaje fonię w systemie DK (6,5 MHz), niemiecka w systemie BG (5,5 MHz) i można to zmienić - np. w takim odbiorniku jak Twój Belweder poprzez przestrojenie obwodów fonii lub poprzez dołożenie fonii równoległej (odbiór w systemie BG i DK), ewentualnie generatora 1 MHz. Jeśli
u Ciebie MTV nadaje dzwięk cyfrowy(Nicam), mogą wystąpić problemy z przestrojeniem, ale i to powinno się dać zrobić przy większym nakładzie pracy.
Telewizja polska nadaje fonię w systemie DK (6,5 MHz), niemiecka w systemie BG (5,5 MHz) i można to zmienić - np. w takim odbiorniku jak Twój Belweder poprzez przestrojenie obwodów fonii lub poprzez dołożenie fonii równoległej (odbiór w systemie BG i DK), ewentualnie generatora 1 MHz. Jeśli
u Ciebie MTV nadaje dzwięk cyfrowy(Nicam), mogą wystąpić problemy z przestrojeniem, ale i to powinno się dać zrobić przy większym nakładzie pracy.
Ostatnio zmieniony pn, 7 sierpnia 2006, 22:02 przez k24, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 4 posty
A ja pamietam odbiornik TOSCA-LUX DIORA. Miał przyciski UHF, FILM-wyostrzanie obrazu, SOPRAN i BAS - podbicie tonów. Był obracany na takim kółku. Z tyłu miał regulację synchronizacji H i jaskrawości a z prawej strony przełącznik kanałów bębnowy, reg. siły głosu, kontrastu i synchronizacji V.
Jak ktoś ma instrukcję obsługi zeskanowaną lub zdjęcie tego telewizora to bardzo proszę.
P.S.: Witam wszystkich na Forum i pozdrawiam. O tym fajnym Forum dowiedziałem się z innego fajnego forum http://www.elektroda.pl
P.S.2: Bardzo prosze o fotki tego TV, mile widziane również ze środka no i instrukcję obsługi.
Jak ktoś ma instrukcję obsługi zeskanowaną lub zdjęcie tego telewizora to bardzo proszę.
P.S.: Witam wszystkich na Forum i pozdrawiam. O tym fajnym Forum dowiedziałem się z innego fajnego forum http://www.elektroda.pl

P.S.2: Bardzo prosze o fotki tego TV, mile widziane również ze środka no i instrukcję obsługi.
-
- 4 posty
-
- 4 posty
No super! Ten telewizor pamietam od urodzenia do 10 lat. jestem z nim sentymentalnie związany
Dzieki za fotki - szczególnie środka. Pamietam że w tym TV otwierało się chassis z lampami (coś jak w Neptunie 505) a pod tym był taki ładny termistor który grzał się niemiłosiernie i fajny głosnik z żółtym środkiem.
Może jeszcze jedna fotka z otwartym chassis? Byłbym wdzięczny bardzo!
A już jakby ktoś instrukcję przeskanował to extra!
P.S. Forum jest super! Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!

Może jeszcze jedna fotka z otwartym chassis? Byłbym wdzięczny bardzo!
A już jakby ktoś instrukcję przeskanował to extra!
P.S. Forum jest super! Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!

- Marcin K.
- 6250...9374 posty
To chyba coś w stylu naszej Wisły?
A ja jestem ciekawy czy któryś z kolegów widział taki telewizor w którym kineskop był na górze (nad leżącą elektroniką) zawieszony na, jakby to określić, trzymaczach (coś w stylu takich obrazków z piaskiem które można obrócić i tworzą nowy widoczek). Widziałem kiedyś coś takiego na jakimś amerykańskim filmie i nigdy więcej...
A ja jestem ciekawy czy któryś z kolegów widział taki telewizor w którym kineskop był na górze (nad leżącą elektroniką) zawieszony na, jakby to określić, trzymaczach (coś w stylu takich obrazków z piaskiem które można obrócić i tworzą nowy widoczek). Widziałem kiedyś coś takiego na jakimś amerykańskim filmie i nigdy więcej...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- darekbytom
- 10...14 postów
Za czasów mojego dzieciństwa to pamiętam mój pierwszy TV to był Saturn 202 lub 202 produkcji WZT , odbiornik lampowo-tranzystorowy, jak dobrze pamiętam .Mój dziadek ŚP. posiadał Diorowską Tosce ale nie pamietam którą czy w wersji Lux , w dużym pokoju u babci stał Beryl , rodzice byli bardziej "nowocześni" - Rubin chyba 714 oczywiście lampiok , później był nowoczesny tranzystorowy Jowisz TC 500. PS. Na tym Saturnie to nie obejrzałem w słynną niedzielę teleranka
, ale to były czasy) . Ten saturn stoi do tej pory u mnie na starym mieszkaniu w szafie , i podejrzewam że jest sprawny .Tak że głosuję na Toscę , Beryla , Saturna - do tego ostatniego to mam sentyment i to wielki.

- futrzaczek2
- 625...1249 postów
To i ja coś dorzucę kamyczek...
Stał (i w pewnej mierze stoi) u mnie TV Rekord4. Nie pamiętam jego czasów młodości, gdyż moje dni są liczone od 1992 roku
. W każdym razie, kiedy miałem 7 lat, zostałem w zasadzie zmuszony do rozbiórki tego(Michał, rozkręcasz to albo leci całe na śmieci!). Oczywiście lampy popakowane w gazetki, podstawki poczyszczone, wszystko ładnie odzyskane - a bo komuna przyjdzie
Dziś robi za... szafkę na bieliznę
Niestety, wtedy nie wiedziałem że to coś warte i rozebrałem jak babcia kazała. Potem wywaliła mi wór lamp i podstawek z tego OTV - bo to stare i Ci się nie przyda
Teraz jak myślę o tym, jakie barbarzyństwo popełniłem...
Jak chcecie, mogę zrobić fotki szafki.
Stał (i w pewnej mierze stoi) u mnie TV Rekord4. Nie pamiętam jego czasów młodości, gdyż moje dni są liczone od 1992 roku

Jak chcecie, mogę zrobić fotki szafki.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 

- darekbytom
- 10...14 postów
Jakoś tak Libra miała chyba kineskop 24''większy od Saturna - chyba 22''w saturnie , ten telewizor nawet działał z magnetowidem MTV 100 produkcji ZRK a nawet z jakąś prymitywną konsolą do gier coś w stylu 8 bitowego pegasusa . Potem miałem w spadku Jowisza od rodziców ale w nim juz padał kineskop a teraz mam z 15 lat jakiegoś Philipsa 21'' który śmiga też rewelacyjnie jedyne co padło to 7805 w zasilaczu i zaczął wariować. Ten Saturn do jest TV nie do zajechania - zwłaszcza po tym co przeszedł z tym MTV 100. Jedyne co w nim wymieniałem to PL 504 i chyba PY 86 jak dobrze pamietam ,obie chodziły w wysokim napięciu .
- futrzaczek2
- 625...1249 postów
- darekbytom
- 10...14 postów
Dorzucę ,że ten Saturn jest w stanie idealnym , ponadto posiadam w swoich okazach Pioniera U2 i Promyka - oba na chodzie działającemarcin_oizo pisze:Saturn to to samo co Libra z tym że z mniejszym kineskopem i innym wyglądem skrzynki. Miałem kiedyś jednego i drugiego sprzęta ale nie przyżyły moich młodzieńczych szaleństw...