wzmacniacz SE na EL84 + trafo od PL84
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
wzmacniacz SE na EL84 + trafo od PL84
Witam,
mam następujący probem:
Chcę zbudować prosty wzmacniacz SE na ECC83 (pewnie użyje 6N2P-EB) i EL84. Jednak żeby obniżyć koszty chcę wykorzystać trafo głośnikowe z telewizoru Lazuryt. W końcówce mocy trou audio w tym telewizorze pracuje lampa PL84. Spotkałem się z informacjami, że PL84 nie jest odpowiednikiem EL84. Jednakże ponoć PL84 jest zbliżona do EL84, i można wykorzystać trafo współpracujące z PL84 w stopniu mocy w układzie z EL84 (http://harp.muse.pl/index.html?lamphist.html). Zatem moje pytanie: czy moge użyć transformatora głośnikowego z ww. telewizora w układzie który chcę zbudować (schemat w załączniku)? Nie sfajcze sobie lampy w 10 minut? I czy to ma sens? (tzn. jakość dzwięku będzie przyzwoita?)
Pozdrawiam
Birkovv
mam następujący probem:
Chcę zbudować prosty wzmacniacz SE na ECC83 (pewnie użyje 6N2P-EB) i EL84. Jednak żeby obniżyć koszty chcę wykorzystać trafo głośnikowe z telewizoru Lazuryt. W końcówce mocy trou audio w tym telewizorze pracuje lampa PL84. Spotkałem się z informacjami, że PL84 nie jest odpowiednikiem EL84. Jednakże ponoć PL84 jest zbliżona do EL84, i można wykorzystać trafo współpracujące z PL84 w stopniu mocy w układzie z EL84 (http://harp.muse.pl/index.html?lamphist.html). Zatem moje pytanie: czy moge użyć transformatora głośnikowego z ww. telewizora w układzie który chcę zbudować (schemat w załączniku)? Nie sfajcze sobie lampy w 10 minut? I czy to ma sens? (tzn. jakość dzwięku będzie przyzwoita?)
Pozdrawiam
Birkovv
- Załączniki
-
- Schemat wzmacniacza SE na EL84 i ECC83
- ecc83el84.gif (33.99 KiB) Przejrzano 926 razy
Podłączysz to trafo bez obawy zniszczenia lampy. Będziesz się musiał liczyć z ewentualnym pogorszeniem jakości dźwięku - z tym, że to pogorszenie może być mało słyszalne z uwagi, że trafo zastosowane w telewizorze Lazuryt samo w sobie nie jest najlepszej jakości (trudno się temu dziwić zważywszy na fakt do czego było zastosowane).
Powodzenia w eksperymencie
.
Powodzenia w eksperymencie

Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
- Nieznaczny
- 125...249 postów
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Teraz już niestety nie... Ale można popytać się o bebechy w starych (ważne! w nowych nie będą mieli...) serwisach RTV. Ja tak zrobiłem i sporo ciekawych rzeczy mi się udało zdobyć.Boguś pisze:a jesli chodzi o transformator głosnikowy do lampy EL84 lub 6p14p to przecie jest tyle wyrzucanych starych rubinów tylko popytac rozejrzec się wokoło....
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 5...9 postów
Trafka od Rubina łatwo dostać. Ja właśnie kupiłem na Allegro zestaw:
- 2 transformatory głośnikowe z Rubina
- 2 lampy 6P14P-EB
- lampa 6N2P-EB
- 3 podstawki bakelitowe do chasis
to wszystko za 50 zł. Moim zdaniem taniocha.
Podaję namiary sprzedającego (mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko):
Wlodzimierz Furka [triode@poczta.onet.pl]
Miał takich zestawów więcej więc może jest to aktualne.
Swoją drogą polecam gościa - realizacja zamówienia naprawdę błyskawiczna.
- 2 transformatory głośnikowe z Rubina
- 2 lampy 6P14P-EB
- lampa 6N2P-EB
- 3 podstawki bakelitowe do chasis
to wszystko za 50 zł. Moim zdaniem taniocha.
Podaję namiary sprzedającego (mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko):
Wlodzimierz Furka [triode@poczta.onet.pl]
Miał takich zestawów więcej więc może jest to aktualne.
Swoją drogą polecam gościa - realizacja zamówienia naprawdę błyskawiczna.