Wzmacniacz Lampowy 2x20W kl A. SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz Lampowy 2x20W kl A. SE
Witam wszystkich szanownych kolegów. Dzisiaj chciałbym przedstawić Wam moje dzieło - wzmacniacz lampowy klasy A o mocy wyjściowej 2x20W. Wzmacniacz pracuje w ukłądzie SE. LAmpy końcowe to są bardzo znane i poteżne "diabełki" czyli rozyjskie triody 6C33C-B.
Bardzo mi przykro ale z powodu awarii dysku twardego straciłem wiekszość danych projektowych tego wzmacniacza ale w miarę mmożliwośći postaram sie to odtworzyć.
Dane wzmacniacza:
Moc 2x20W w 4R
Moc pobierana z sieci to około 350W
Stopnie końcowe zrealizowane są na lampach 6C33C-B, zaś
stopnie sterujace na lampach 6H8C
Dodatkowo lampa 5U4C pełni funkcje prostownika napięcia anodowego stopni sterujących (420V)
Stopnie końcowe zasila prostownik krzemowy (nap. 180V)
Zasilacz jest zrealizowany bez dławików w postaci filtra RC.
Transformatory wyjściowe wykonała na moje zamówienie firma TELTO, transformatory sieciowe nawijałem sam (250W trafo na rdzeniu EI - dostarcza napięć anodowych i BIAS'u 150W trafo toroidalne dostarcza napięć żażenia)
Poszczególne transformatory są załączane niezależnie dzięki czemu zralizowana jest funkcja ST-BY.
Dodatkowo wzmacniacz posiada wyjście na słuchawki. Wyjścia (kolumny lub słuchawki) dokonywany jest poprzez przełączanie przełącznika który zaś wysterowuje przekaźnik realizujący tę funkcję.
Dodatkowo ciekawym elementem jest ustrój pomiarowy mierzący prąd pobierany przez stopnie końcowe. Został wykonany ze spalonego amperomierza prądu stalego o zakresie 0-10A. Ustrój był w opłakanym stanie, spalona cewka, zniszczona tarcza, pęknięta szybka, zniszczona obudowa.
Po kilku dniach pracy nad nim mozna zaobserwować efekt widoczny na zdjęciach, nawinąłęm nową cewkę przystosowując go do nowego zakresu pomiarowego 0-800mA, zaprojektowałem nową skalę, oraz założyłem nową szybkę i odrestaurowałem budowę.
Uwagi o obudowie:
Obudowa wzmacniacza została wykonana jako aluminiowy stelaż. na to nakładane są polerowane na wysoki połysk chromoniklowe płyty o grubości 5mm, oraz lakierowane drewniane boki. Otwory w płytach ze względu na ich twardość (zwykłym wiertłęm HSS nie da sie wywiercić w tym dziury) zostały wycięte przez maszynę tnącą plazmą.
Cały wzmacniacz waży około 30kg. Podtrzymują go plastikowe nóżki.
Cała konstrukcja jest bardzo solidna i masywna.
Jak juz wcześniej wspomniałem z powodu utraty wszystkich danych projektowych niestety narazie nie będe w stanie dołączyć schematu.
Bardzo proszę szanownych kolegów o wypowiadanie sie.
Pozdrawiam.
Bardzo mi przykro ale z powodu awarii dysku twardego straciłem wiekszość danych projektowych tego wzmacniacza ale w miarę mmożliwośći postaram sie to odtworzyć.
Dane wzmacniacza:
Moc 2x20W w 4R
Moc pobierana z sieci to około 350W
Stopnie końcowe zrealizowane są na lampach 6C33C-B, zaś
stopnie sterujace na lampach 6H8C
Dodatkowo lampa 5U4C pełni funkcje prostownika napięcia anodowego stopni sterujących (420V)
Stopnie końcowe zasila prostownik krzemowy (nap. 180V)
Zasilacz jest zrealizowany bez dławików w postaci filtra RC.
Transformatory wyjściowe wykonała na moje zamówienie firma TELTO, transformatory sieciowe nawijałem sam (250W trafo na rdzeniu EI - dostarcza napięć anodowych i BIAS'u 150W trafo toroidalne dostarcza napięć żażenia)
Poszczególne transformatory są załączane niezależnie dzięki czemu zralizowana jest funkcja ST-BY.
Dodatkowo wzmacniacz posiada wyjście na słuchawki. Wyjścia (kolumny lub słuchawki) dokonywany jest poprzez przełączanie przełącznika który zaś wysterowuje przekaźnik realizujący tę funkcję.
Dodatkowo ciekawym elementem jest ustrój pomiarowy mierzący prąd pobierany przez stopnie końcowe. Został wykonany ze spalonego amperomierza prądu stalego o zakresie 0-10A. Ustrój był w opłakanym stanie, spalona cewka, zniszczona tarcza, pęknięta szybka, zniszczona obudowa.
Po kilku dniach pracy nad nim mozna zaobserwować efekt widoczny na zdjęciach, nawinąłęm nową cewkę przystosowując go do nowego zakresu pomiarowego 0-800mA, zaprojektowałem nową skalę, oraz założyłem nową szybkę i odrestaurowałem budowę.
Uwagi o obudowie:
Obudowa wzmacniacza została wykonana jako aluminiowy stelaż. na to nakładane są polerowane na wysoki połysk chromoniklowe płyty o grubości 5mm, oraz lakierowane drewniane boki. Otwory w płytach ze względu na ich twardość (zwykłym wiertłęm HSS nie da sie wywiercić w tym dziury) zostały wycięte przez maszynę tnącą plazmą.
Cały wzmacniacz waży około 30kg. Podtrzymują go plastikowe nóżki.
Cała konstrukcja jest bardzo solidna i masywna.
Jak juz wcześniej wspomniałem z powodu utraty wszystkich danych projektowych niestety narazie nie będe w stanie dołączyć schematu.
Bardzo proszę szanownych kolegów o wypowiadanie sie.
Pozdrawiam.
Również uważam że wzmacniacz prezentuje się wyśmienicie. Szczególnego uroku dodaje mu ta wypukłość i centralnie umieszczony miernik prądu anodowego, jakby "wtopiony" w głąb obudowy. Widok wnętrza wzmacniacza też wywołuje bardzo pozytywne doznania. Co do mocy wyjściowej to wynik jaki Kolega uzyskał pokrywa się z moimi pomiarami – z diabełka faktycznie można wycisnąć do 20W w SE.
Gratuluję i życzę kolejnych, równie ciekawych konstrukcji.
Gratuluję i życzę kolejnych, równie ciekawych konstrukcji.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Proponuję zaprezentować go na http://www.diyaudio.com
Szczęki im opadną z wrażenia.
Szczęki im opadną z wrażenia.