Alphard - Wasze opinie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
Alphard - Wasze opinie
Witam!
Mam tylko chwilę, więc będzie krótko: co sądzicie o marce ALPHARD? Warto, czy nie? Nie są drodzy (w odróżnieniu od Tonsila). Myślę o modelu EW65 lub HW650. Zamierzam w końcu zrobić sensowne kolumienki ogólnego zastosowania, tzn. komputer/wzmacniaczyk lampowy.
Te głośniczki mają podobno 90dB - to chyba nieżle. I co to za różnica miękkie lub twarde zawieszenie, membrama z poli.... lub papierowa, ewentualnie górny resor z materiału. Co wybrać? Czy wogóle warto to brać, niby tanio i marka znana...
Pozdrawiam!
Mam tylko chwilę, więc będzie krótko: co sądzicie o marce ALPHARD? Warto, czy nie? Nie są drodzy (w odróżnieniu od Tonsila). Myślę o modelu EW65 lub HW650. Zamierzam w końcu zrobić sensowne kolumienki ogólnego zastosowania, tzn. komputer/wzmacniaczyk lampowy.
Te głośniczki mają podobno 90dB - to chyba nieżle. I co to za różnica miękkie lub twarde zawieszenie, membrama z poli.... lub papierowa, ewentualnie górny resor z materiału. Co wybrać? Czy wogóle warto to brać, niby tanio i marka znana...
Pozdrawiam!
- Vault_Dweller
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Podobnoż znana- ale ze swojej badziewności. Często stosowana w pierdziawkach samochodowych (tzw. subwoofer). Słyszałem o nierzetelnym podawaniu mocy głośnika przez tę firmę, oraz o niezbyt dużej niezawodności- jednak nie potrafię tego potwierdzić... Tym niemniej Boguś jakoś ich używa i (chyba) nie narzeka, więc gra może być warta świeczki. Ja bym się jednak postarał o coś lepszego, np. Tonsil, TVM (dawna Tesla) albo zabytkowe np. Celestiony czy Goodmansy- ale to już trochę droższe i trudniej dostępne głośniki...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 500...624 posty
Moc zawyżają, to prawda. Sporo charakterystyk wyciągają chyba z sufitu. Jednak podobno niektóre modele do słuchania muzyki nadają się całkiem nieźle. Tak słyszałem, jednak wiem jedno na pewno - ich głośniki gitarowe nie nadają się do niczego (ok, kumpel używa takiego do przyciskania firanki do kaloryfera - tyle że takich zastosowań chyba w firmie Alphard nie przewidzieli
).

-
- 2500...3124 posty
Jak Vault wspomniał uzywam Alphardów. Jednak głosnik głosnikowi nierówny.Padło tu porównanie cenowe do Tonsila ze jest drogi, otóz wszystko ma odwzorowanie jakosci w cenie ( przewaznie ) Ja płaciłem za 1szt 300zł (YW-1007) i nie mozna tego porównac do głosnika wymienionego w pierwszym poscie ( EW65 lub HW650)który kosztuje 25zł lub mniej. Faktem tez jest ze większośc produkcji Alpharada to........ ale i im zdarza się wyprodukowac rodzynka 

-
- 625...1249 postów
Dziękuję za odzew.
Rozumiem, że Alpharda mamy już z głowy. Jednak zanim zacznę kombinować z TOnsilem chciałbym zapytać jeszcze o Teslę. Są ciekawe głośniczki do wzięcia:
http://www.allegro.pl/item128454791_pro ... tesla.html
Kilka modeli w zbliżonych cenach, charakterystyki są chyba do przyjęcia. Czy ktoś testował Teslę?
Pozdrawiam!
Maciek.
Rozumiem, że Alpharda mamy już z głowy. Jednak zanim zacznę kombinować z TOnsilem chciałbym zapytać jeszcze o Teslę. Są ciekawe głośniczki do wzięcia:
http://www.allegro.pl/item128454791_pro ... tesla.html
Kilka modeli w zbliżonych cenach, charakterystyki są chyba do przyjęcia. Czy ktoś testował Teslę?
Pozdrawiam!
Maciek.
Miałem styczność i z Alphardem(lw800) i Teslą(arn226/3/4) i powiem tyle: nie brać Apharda. Owszem tani, ale gra okropnie. Skuteczność zawyżona nie wiem o ile, ale pewnie o jakies 6 dB. Tesla gra dużo ładniej i ma prawdziwe parametry podane, chociaż skutecznoscią nie grzeszy.Dobrze zaaplikowana Tesla może naprawdę dobrze zagrać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam!
Kiedyś bawiłem się w robienie kolumn i może coś podpowiem. Jeśli chodzi o ten przedział cenowy, to zastanawiałbym się między TVM lub STX, jednak z zastrzeżeniem żeby z tych drugich wybrać coś porządnego.
Niestety z doświadczenia, po wykonaniu kilku zestawów głośnikowych, wiem że aby cieszyć się naprawde dobrą jakością dźwięku to trzeba wybrać coś z wyższej półki. Minimum to firma naszego zachodniego sąsiada Visaton, później to już seas, audax, vifa, a jak kogoś stać to scanspeak, usher.
Niestety tutaj trzeba wydać już troche więcej gotówki.
Powiem też, że po wielu próbach, budowania zestawu głośnikowego doszedłem do wniosku, że nie ma to sensu, gdzyż w warunkach domowych nie ma szans wyprodukować kolumny która zagrałaby lepiej niż produkt fabryczny. Duże, dobre firmy mają studia, komory bezechowe, mikrofony, komputery, a nawet roboty które automatycznie wymieniają głośniki podczas pomiaru. I niestety mając wiertarkę, wyrzynarkę i śruby nie da się z tym wszystkim konkurować.
Jedyny sens jaki może być w samodzielnym budowaniu kolumn, to hobby i satysfakcja z wykonanej roboty.
Ale nie miałem zamiaru nikogo zniechęcić, tylko przedstawić jak to się ma realistycznie.
Pozdrawiam i życzę udanych konstrukcji głośnikowych.
PS. Alpharda poleciłbym co najwyżej gościowi w dresie jako subwoofer do jego pięknego golfa z dwoma paskami
Kiedyś bawiłem się w robienie kolumn i może coś podpowiem. Jeśli chodzi o ten przedział cenowy, to zastanawiałbym się między TVM lub STX, jednak z zastrzeżeniem żeby z tych drugich wybrać coś porządnego.
Niestety z doświadczenia, po wykonaniu kilku zestawów głośnikowych, wiem że aby cieszyć się naprawde dobrą jakością dźwięku to trzeba wybrać coś z wyższej półki. Minimum to firma naszego zachodniego sąsiada Visaton, później to już seas, audax, vifa, a jak kogoś stać to scanspeak, usher.
Niestety tutaj trzeba wydać już troche więcej gotówki.
Powiem też, że po wielu próbach, budowania zestawu głośnikowego doszedłem do wniosku, że nie ma to sensu, gdzyż w warunkach domowych nie ma szans wyprodukować kolumny która zagrałaby lepiej niż produkt fabryczny. Duże, dobre firmy mają studia, komory bezechowe, mikrofony, komputery, a nawet roboty które automatycznie wymieniają głośniki podczas pomiaru. I niestety mając wiertarkę, wyrzynarkę i śruby nie da się z tym wszystkim konkurować.
Jedyny sens jaki może być w samodzielnym budowaniu kolumn, to hobby i satysfakcja z wykonanej roboty.
Ale nie miałem zamiaru nikogo zniechęcić, tylko przedstawić jak to się ma realistycznie.
Pozdrawiam i życzę udanych konstrukcji głośnikowych.
PS. Alpharda poleciłbym co najwyżej gościowi w dresie jako subwoofer do jego pięknego golfa z dwoma paskami

-
- 625...1249 postów
Ja też jestem ciekawy tej częstotliwości podziału i budowy zwrotnicy, b nigdy jeszcze zwrotnicy nie budowałem. Czy ma ktoś jakichś schemat? Chciałbym zrobić podział na 2KHz. Może ktoś użyczyłby mi gotowego schematu?
Pozdrawiam!
Maciek.
P.S.
Zdecydowałem się na głośniki TVM model 188. Wydaje mi się, że to dobry wybór dla kogoś takiego jak ja. A jak przyjdzie doświadczenie to będzie coś lepszego. Jeszcze nie wiem jaki gwizdek użyć.
Żeby było ciekawiej to poznałem stolarza, który jest też lutnikiem (kontrabasy buduje) i postanowił, że będziemy budować kolumny z drewna dębowego lub bukowego... Postanowiłem, że front klumny będzie lekko pochylony, a kształt podstawy będzie miał kształt trapezu (różnica podstaw 2cm przy długości trapezu równej 230mm). I co Wy na te założenia konstrukcyjne?
Pozdrawiam!
Maciek.
P.S.
Zdecydowałem się na głośniki TVM model 188. Wydaje mi się, że to dobry wybór dla kogoś takiego jak ja. A jak przyjdzie doświadczenie to będzie coś lepszego. Jeszcze nie wiem jaki gwizdek użyć.
Żeby było ciekawiej to poznałem stolarza, który jest też lutnikiem (kontrabasy buduje) i postanowił, że będziemy budować kolumny z drewna dębowego lub bukowego... Postanowiłem, że front klumny będzie lekko pochylony, a kształt podstawy będzie miał kształt trapezu (różnica podstaw 2cm przy długości trapezu równej 230mm). I co Wy na te założenia konstrukcyjne?
Ciekawe - zwlaszcza ksztal trapezowy - ktory zdaje sie minimalizuje własne rezonanse obudowy. Tyle ze lutnik buduje pudla ktore maja dac dodatkowy rezonanas dla instrumentu - wlasciwa barwa dwieku. Stad takie a nie inne gatunku drewana. Nie beda te kolumny neutralne brzminiowo ale moga dac ciekawego, milego i niepowtarzalnego brzmienia.Maciej Szczodrowski pisze:Ja też jestem ciekawy tej częstotliwości podziału i budowy zwrotnicy, b nigdy jeszcze zwrotnicy nie budowałem. Czy ma ktoś jakichś schemat? Chciałbym zrobić podział na 2KHz. Może ktoś użyczyłby mi gotowego schematu?
Pozdrawiam!
Maciek.
P.S.
Ja mam komplet starych poteznych glosnikow od radia Saba Meersburg Automatic. Jakby je wstawic do fajnej obudowy - otwartej bowiem maja sztywne mocowania memebran....
Dziwne, w profesjonalnych aktywnych monitorach TLC1 były aktywne zwrotki 24dB/okt częstotliwość 2,5kHz zdaje się i głośniki tonsila gdn20 robione specjalnie pod tą konstrukcję...
Zamiast ARN188 może lepiej jakiś ARN150? W symulacjach korzystniej niektóre wypadały.
Żeby było śmieszniej, to w firmowych produkcjach Tesli robili dwudrożne na ARN226
A może tak Visaton? Ponoć lepsze trochę od Tonsila i Tesli a ceny niektórych modeli całkiem przystępne...
Pozdrawiam!
Zamiast ARN188 może lepiej jakiś ARN150? W symulacjach korzystniej niektóre wypadały.
Żeby było śmieszniej, to w firmowych produkcjach Tesli robili dwudrożne na ARN226

A może tak Visaton? Ponoć lepsze trochę od Tonsila i Tesli a ceny niektórych modeli całkiem przystępne...
Pozdrawiam!
-
- 625...1249 postów
Nie stać mnie na Visaton ani inne cuda. Dlatego rozważam Teslę, bo wydają się być ciekawe i tanie. Tylko dlaczego ARN150 jest lepszy od ARN188. Porównywałem ich dane i nie ma większych różnic, natomiast wydaje mi się, że im większa średnica tym lepsze przenoszenie niskich częstotliwości. Czy mógłbym prosić o rozwikłanie tej zagadki, albo o jakieś testy tych głośników?
Co do zwrotnic to jestem zupełnym laikiem i ucieszyłbym się na jakieś proste, sprawdzone przez Was rozwiązanie dla moich kolumn. Wydawało mi się, że podział na 2KHz jest sensowny, ale jesli klasyczne i sprawdzone rozwiązania mówią inaczej. Naprawdę byłbym wdzięczny za wypróbowany schemacik!
STUDI!
Co do tych głośników od Saby to zapewne są lepsze od tego co chcę użyć i wspaniale prezentowałyby się w tych kolumnach. Jeszcze nie podjęliśmy nad nimi pracy, tak więc możnaby projekt pod nie ustawić, chociaż podejrzewam, że mnie na nie nie stać. A szkoda...
Pozdrawiam wszystkich!
Maciek.
P.S.
Zależy mi na tym projekcie, bo jeszcze we wtorek rano (a jest czwartek) nie podejrzewałem, że poznam takiego fachowca od drewna! Ja skromnie myslałem o przycięciu kilku płyt MDF-u, a tu się okazało, że będzie szlachetne drewno! Czuję, że drugi raz takiej okazji mieć nie będę. Naprawdę mi na tym zależy!
Co do zwrotnic to jestem zupełnym laikiem i ucieszyłbym się na jakieś proste, sprawdzone przez Was rozwiązanie dla moich kolumn. Wydawało mi się, że podział na 2KHz jest sensowny, ale jesli klasyczne i sprawdzone rozwiązania mówią inaczej. Naprawdę byłbym wdzięczny za wypróbowany schemacik!
STUDI!
Co do tych głośników od Saby to zapewne są lepsze od tego co chcę użyć i wspaniale prezentowałyby się w tych kolumnach. Jeszcze nie podjęliśmy nad nimi pracy, tak więc możnaby projekt pod nie ustawić, chociaż podejrzewam, że mnie na nie nie stać. A szkoda...
Pozdrawiam wszystkich!
Maciek.
P.S.
Zależy mi na tym projekcie, bo jeszcze we wtorek rano (a jest czwartek) nie podejrzewałem, że poznam takiego fachowca od drewna! Ja skromnie myslałem o przycięciu kilku płyt MDF-u, a tu się okazało, że będzie szlachetne drewno! Czuję, że drugi raz takiej okazji mieć nie będę. Naprawdę mi na tym zależy!