Dzisiaj wpadła mi w ręce NIEUŻYWANA i działająca (pięknie i potężnie się żarzy) lampa TELEFUNKEN RS237 z roku 1934. Po poszukiwaniach dowiedziałem sie ze jest to lampa wojskowa. Na eBay'u ta lampa kosztuje 1.000$
Wie ktoś może coś więcej o tej lampie? Zastosowania itp? Oczywiście na upór moge sprzedać
megabit pisze:Dzisiaj wpadła mi w ręce NIEUŻYWANA i działająca (pięknie i potężnie się żarzy) lampa TELEFUNKEN RS237 z roku 1934. Po poszukiwaniach dowiedziałem sie ze jest to lampa wojskowa. Na eBay'u ta lampa kosztuje 1.000$ :shock: :shock: :shock:
Tyle nie kosztuje, przeciętnie dochodzi do jakichś 200 Euro. A jest to Telefunkenowski odpowiednika VT4C i używana była w przeciwsobnych końcówkach mocy klasy B (np. modulatory nadajników, duże wzmacniacze kinowe). Jest niestety audiofilska, stąd jej cena.
megabit pisze:Ojjjj (lampa to NOS do tego swietnie zachowany) za 1000zl to bez namyslu ale mozemy sie potargowac
Tak myślałem:) Wystaw ją na niemieckim ebayu, jeżeli chcesz dostać choć połowę tej kwoty. A jeżeli chcesz jej jedną dziesiątą (jak dobrze pójdzie), to wystaw na allegro:).
Hmm zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Lampa to TYP 1 (ma oznaczenie RS237 I) z opisu z tej strony: http://www.sophiaelectric.com/reviews/t ... assman.htm
wynika, że zaczął on byc produkowany w 1937r. a moja lampa jest z 1934!
1934 to juz byl Hitler, wiec powinna gdzies byc "gapa" Orzel faktycznie wyglada, jak z ichniego "URTiPU", maja takiego do dzis. Zreszta jest kolo niego jakis "amt", czyli urzad, tylko czcionka nie bardzo pozwala odczytac jaki.
EDIT: Teraz dopatrzylem sie, ze jest to Waffenamt, a wiec lampa jest wojskowa. Ale ten orzel cos mi na III rzesze nie pasuje.
szalony pisze:1934 to juz byl Hitler, wiec powinna gdzies byc "gapa" Orzel faktycznie wyglada, jak z ichniego "URTiPU", maja takiego do dzis.
A może zaryzykujemy hipotezę że ta lampa jest fakrycznie z lat 30-tych, a pieczątka jest przystawiona wtórnie przy jakiejś późniejszej kontroli w czasach powojennych, kiedy lampa nadal spoczywała sobie w magazynie?
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Właśnie - to jest orzełek współczesny, taki sam jak na stronie Kanlerza Niemiec (http://www.bundeskanzler.de/). Pytanie czy Waffenamt (Urząd d/s Broni) miał takiego orzełka w 1934, czy też stempel przystawiono później.
Przy okazji - skąd właściciel wnioskuje że ta lampa jest wyprodukowana w 1934r?
Ostatnio zmieniony pt, 15 września 2006, 15:38 przez jdubowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl