Prośba o pomoc w identyfikacji transformatora
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- punkers
- 50...74 posty
Prośba o pomoc w identyfikacji transformatora
Witam.
Znalazłem transformator jak na fotkach, niestety nie mogę rozszyfrować jego wyprowadzeń. Z moich przypuszczeń wnioskuję, że wyprowadzenia 1-6 to uzwojenia pierwotne, 7 i 8 anodowe, a o żarzenia nietrudno się domyśliłem.
Z pomiarów omomierzem wyszło:
Wyprowadzenia:
1-2 1.3Ω
3-4 17.3Ω
5-6 18.7Ω
7-8 79Ω
Nie mam suwmiarki coby pomierzyć średnicę drutu, ale wygląda że 1 i 2 nawinięte jest drutem koło 0.5 - 0.6 mm, 3-6 cieńszym chyba 0.4mm, a 7-8 najcieńszym (0.3???).
Prośba o identyfikację z czego było to ustrojstwo i jak podetkać pierwotne
Znalazłem transformator jak na fotkach, niestety nie mogę rozszyfrować jego wyprowadzeń. Z moich przypuszczeń wnioskuję, że wyprowadzenia 1-6 to uzwojenia pierwotne, 7 i 8 anodowe, a o żarzenia nietrudno się domyśliłem.
Z pomiarów omomierzem wyszło:
Wyprowadzenia:
1-2 1.3Ω
3-4 17.3Ω
5-6 18.7Ω
7-8 79Ω
Nie mam suwmiarki coby pomierzyć średnicę drutu, ale wygląda że 1 i 2 nawinięte jest drutem koło 0.5 - 0.6 mm, 3-6 cieńszym chyba 0.4mm, a 7-8 najcieńszym (0.3???).
Prośba o identyfikację z czego było to ustrojstwo i jak podetkać pierwotne
TRzEBA sobie popatrzec i rysowac -oraz mierzyc idac od rdzenia -
takie konce idace od rdzenia -to bedzie uzw. pierwotne .
nastepne -moze to byc ekranujace -tylko jedno wyprowadzenie -jakiejs warstwy -tak sie robilo kiedys ekran -miedzy pierwotnym a wtornymi
uzw.
DALEJ -moze byc anodowe .i jakies cos zarzenie lamp.
Jesli sie podlaczy to trafo przez zarowke setke -moze byc mniejsza -to
po podlaczeniu do sieci -znalezionego pierwotnego w szereg z zar.-
otrzyma sie mierzac jakis poglad na sprawe...
zarowka swiecaca jasno to zwarcie w trafo -aby sie przekonac mozna zewrzec wtorne -na moment -wtedy zarowka sie zaswieci...
takie konce idace od rdzenia -to bedzie uzw. pierwotne .
nastepne -moze to byc ekranujace -tylko jedno wyprowadzenie -jakiejs warstwy -tak sie robilo kiedys ekran -miedzy pierwotnym a wtornymi
uzw.
DALEJ -moze byc anodowe .i jakies cos zarzenie lamp.
Jesli sie podlaczy to trafo przez zarowke setke -moze byc mniejsza -to
po podlaczeniu do sieci -znalezionego pierwotnego w szereg z zar.-
otrzyma sie mierzac jakis poglad na sprawe...
zarowka swiecaca jasno to zwarcie w trafo -aby sie przekonac mozna zewrzec wtorne -na moment -wtedy zarowka sie zaswieci...
- punkers
- 50...74 posty
Witam.
Czyli rozumiem, że uzwojenia pierwotne muszę wszystkie szeregowo podłączyć, bo pewnie miało odczepy na 110, 127 i 220V. Irytuje mnie to pierwsze najbliżej rdenia nawinięte trochę grubszym drutem niż pozostałe. Na "biegu jałowym" żarówka powinna się żarzyć czy nie?
Dzięki i pozdrawiam.
Zrobilem tak jak pisałem, tylko z braku laku podłączyłem w szereg z żarówką 60 W. Na "luzie" delikatkie się bździ, jak zewrę którekolwiek z wtórnych, to zaświeca się pełnym światłem. Jutro dokonam pomiary i napiszę co i jak.
Pozdrawiam.
Czyli rozumiem, że uzwojenia pierwotne muszę wszystkie szeregowo podłączyć, bo pewnie miało odczepy na 110, 127 i 220V. Irytuje mnie to pierwsze najbliżej rdenia nawinięte trochę grubszym drutem niż pozostałe. Na "biegu jałowym" żarówka powinna się żarzyć czy nie?
Dzięki i pozdrawiam.
Zrobilem tak jak pisałem, tylko z braku laku podłączyłem w szereg z żarówką 60 W. Na "luzie" delikatkie się bździ, jak zewrę którekolwiek z wtórnych, to zaświeca się pełnym światłem. Jutro dokonam pomiary i napiszę co i jak.
Pozdrawiam.
- punkers
- 50...74 posty
O.K. udało się. Połączyłem wszystko w szereg, na "luzie" wogóle się nie grzeje. Przy zasilaniu 228V anodowe bez obciążenia około 260V, żarzenia 6.8V. Czyli chyba do napędzania ECL86 albo EL84 powinno mi wystarczyć. (tak wogóle to moja pierwsza konstrukcja na trafie od Bambino TS 40/cośtam napędza ECL86, ECC83, EZ81 i EM84. W Turandocie to samo trafo zasilało 7 lamp...)
Myślałem o lampce UCL11, ale napięcie żarzenia mnie odstraszyło (ok 60V) a tak to leży i się kurzy.
Dzięki i pozdrawiam.
Myślałem o lampce UCL11, ale napięcie żarzenia mnie odstraszyło (ok 60V) a tak to leży i się kurzy.
Dzięki i pozdrawiam.
nie zastanawialem sie nad odczepami -ale masz racje -przeciez to na 110v /okolo/faktycznie musi miec grubszy nieco drut - nie wpadlbym na to .. Czy jest ekranujace uzwojenie ?.
Na luzie ma sie nic nie swiecic -i nie grzac -wtedy jest dobrze .
Mozna tez w miare bezpiecznie manipulowac kolo transf. jak sie ustali -sobie.. zero i faze .
Takie transf. wymagaja podsuszenia i zawsze w iecej uwagi -bo a nuz cos tam w plynie wyleci ...
Na luzie ma sie nic nie swiecic -i nie grzac -wtedy jest dobrze .
Mozna tez w miare bezpiecznie manipulowac kolo transf. jak sie ustali -sobie.. zero i faze .
Takie transf. wymagaja podsuszenia i zawsze w iecej uwagi -bo a nuz cos tam w plynie wyleci ...
- punkers
- 50...74 posty
Witam.
Po ponad godzinie pracy "na luzie" bez żarówki zrobiło się delikatnie ciepłe. Co do ekranującego to wydaje mi się że jest ale nie uzwojenie tylko jakś chyba blacha ekranująca (a może to się uzwojenie nazywa), bo jest wyprowadzenie jednego przewodu nie połączone ani z żadnym uzwojeniem ani rdzeniem, tak że to musi chyba być ekranujące.
Pozdrawiam.
Po ponad godzinie pracy "na luzie" bez żarówki zrobiło się delikatnie ciepłe. Co do ekranującego to wydaje mi się że jest ale nie uzwojenie tylko jakś chyba blacha ekranująca (a może to się uzwojenie nazywa), bo jest wyprowadzenie jednego przewodu nie połączone ani z żadnym uzwojeniem ani rdzeniem, tak że to musi chyba być ekranujące.
Pozdrawiam.
- punkers
- 50...74 posty
Mierzyłem względem początków i końców uzwojeń, pomiary wychodziły prawie takie same. W/g mnie przy kondensatorach nie ma różnicy gdzie się elektrodę podłączy, zawsze będzie taka sama pojemność.
Miernik nie wiem jakiej częstotliwości do pomiaru używa...gdzieś mi się dawno instrukcja zapodziała.
Pozdrawiam.
Miernik nie wiem jakiej częstotliwości do pomiaru używa...gdzieś mi się dawno instrukcja zapodziała.
Pozdrawiam.