Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Oczywiście, że mosze. Prawo Ohma zawdze działa, i jak lampa z 12.6V bierze 0.3A to tak się będzie działo, niezależnie od tego, czy zasilacz potrafi dać większy czy mniejszy prąd, najwuyżej nie będzie on pracował pełną mocą.qurqurqor pisze:Składam sobie przesterek lampowy z lampką ecc83 powinna ona chodzić na 12.6v 0.3a prąd zmienny.... mam transformator 12v 0.5a i teraz co mam zrobić? (w załączniku jest schemat) czy mogę podłączyć tak tę lampkę do + (z transformatora) do 4 nóżki? czy prostownik pożre te 0.2a czy może lampka mi sie usmarzy? i czy da się w prosty sposób zwiększyć napięcie ? Kompletnie tego nie kumam dopiero się bawie......... Kształce sie na geologa może to dlatego nic nie jarze...... :lol: Mam nadzieje że coś poradzicie :oops: :roll:
Jest. Teraz rozumiem jak to am działać - schemat zasilacza pomógł. Teraz będzie OK - lampa dostaje 12.6V zmienne, reszta elektromniki stałe wyprostowane i to jest OK. Co prawda 30V napięcia dla ECC83 to trochę mało, ale biorąc pod uwagę, że ten układ ma psuć sygnał to może i dobrze :)qurqurqor pisze:Mógłbys mi pomóc i sprawdzić ten układ bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli z 12v 0.5a tranzystora po wyprostowaniu wychodzi jakieś 16.9v ale ten układ chyba jest dobrze skonstruowany czy mółbys to sprawdzić?
A tego nie rozumiem - układ działa przy takich napięciach jakich chciał konstruktor.qurqurqor pisze:Nie mam pojęcia na jakim napięciu to powinno działać tranzystor na 9v a
lampa 12.6v a co z resztą?