Transformator a lampa a układ ??????? pomocy?!?!?!?!?!?!?!?!

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

qurqurqor
15...19 postów
15...19 postów

Transformator a lampa a układ ??????? pomocy?!?!?!?!?!?!?!?!

Post autor: qurqurqor »

Składam sobie przesterek lampowy z lampką ecc83 powinna ona chodzić na 12.6v 0.3a prąd zmienny.... mam transformator 12v 0.5a i teraz co mam zrobić? (w załączniku jest schemat) czy mogę podłączyć tak tę lampkę do + (z transformatora) do 4 nóżki? czy prostownik pożre te 0.2a czy może lampka mi sie usmarzy? i czy da się w prosty sposób zwiększyć napięcie ? Kompletnie tego nie kumam dopiero się bawie......... Kształce sie na geologa może to dlatego nic nie jarze...... :lol: Mam nadzieje że coś poradzicie :oops: :roll:
Załączniki
tu jest mniejwięcej cały schemat i płytka
tu jest mniejwięcej cały schemat i płytka
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Transformator a lampa a układ ??????? pomocy?!?!?!?!?!?!

Post autor: tszczesn »

qurqurqor pisze:Składam sobie przesterek lampowy z lampką ecc83 powinna ona chodzić na 12.6v 0.3a prąd zmienny.... mam transformator 12v 0.5a i teraz co mam zrobić? (w załączniku jest schemat) czy mogę podłączyć tak tę lampkę do + (z transformatora) do 4 nóżki? czy prostownik pożre te 0.2a czy może lampka mi sie usmarzy? i czy da się w prosty sposób zwiększyć napięcie ? Kompletnie tego nie kumam dopiero się bawie......... Kształce sie na geologa może to dlatego nic nie jarze...... :lol: Mam nadzieje że coś poradzicie :oops: :roll:
Oczywiście, że mosze. Prawo Ohma zawdze działa, i jak lampa z 12.6V bierze 0.3A to tak się będzie działo, niezależnie od tego, czy zasilacz potrafi dać większy czy mniejszy prąd, najwuyżej nie będzie on pracował pełną mocą.

Tyle, że 12V transformator tu się nie nada, po wyprostowaniu będziesz miał tak z 15 woltów przynajmniej, musisz tu dać stabilizator.
qurqurqor
15...19 postów
15...19 postów

Mógłbys mi pomóc i sprawdzić ten układ bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli z 12v 0.5a tranzystora po wyprostowaniu wychodzi jakieś 16.9v ale ten układ chyba jest dobrze skonstruowany czy mółbys to sprawdzić? Nie mam pojęcia na jakim napięciu to powinno działać tranzystor na 9v a
lampa 12.6v a co z resztą?
Załączniki
tube_driver_sc.gif
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

qurqurqor pisze:Mógłbys mi pomóc i sprawdzić ten układ bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli z 12v 0.5a tranzystora po wyprostowaniu wychodzi jakieś 16.9v ale ten układ chyba jest dobrze skonstruowany czy mółbys to sprawdzić?
Jest. Teraz rozumiem jak to am działać - schemat zasilacza pomógł. Teraz będzie OK - lampa dostaje 12.6V zmienne, reszta elektromniki stałe wyprostowane i to jest OK. Co prawda 30V napięcia dla ECC83 to trochę mało, ale biorąc pod uwagę, że ten układ ma psuć sygnał to może i dobrze :)
qurqurqor pisze:Nie mam pojęcia na jakim napięciu to powinno działać tranzystor na 9v a
lampa 12.6v a co z resztą?
A tego nie rozumiem - układ działa przy takich napięciach jakich chciał konstruktor.
qurqurqor
15...19 postów
15...19 postów

Dzięki za pomoc.............. :idea:
REX
25...49 postów
25...49 postów

ECC83

Post autor: REX »

ODBIORCZE LAMPY ELEKTRONOWE EUROPEJSKIE?JEDNOLITE OZNACZENIA
------------------------------------------------------------
Od roku 1934 większą część produkowanych lamp elektronowych zaczęto
jednolicie oznaczać. Oznaczenie takie składa się z grupy liter i liczby jedno-do trzycyfrowej. Oznaczenie lamp elektronowych Tungsram poprzedza litera T.
Przykłady: TAF 7 UBL 21 CF 50
a. Pierwsza litera oznacza sposób żarzenia. Odpowiednia wartość jest znamionowa i należy ją stosować.
A ? Napięcie żarzenia 4 V?
B ? Prąd żarzenia 180 mA =
C ? Prąd żarzenia 200 mA ~/=
D - Napięcie żarzenia 0,625, 1,25 lub 1,4 V =. Prąd żarzenia 25, 50, 100 mA ~/=
E - Napięcie 6,3 V~. Prąd żarzenia 150, 200, 300 mA ~/=
F ? Napięcie 12,6 V ~/=
G ? Napięcie 5 V ~
H ? Prąd żarzenia 150 mA ~/=
K ? Napięcie żarzenia 2 V =
M ? Napięcie żarzenia 1,9 V ^ oraz 2,4 i 2,8 V ~/=
O ? Bez żarzenia
P ? Prąd żarzenia 300 mA ~/=
U ? Prąd żarzenia 100 mA ~/=
V ? Prąd żarzenia 50 mA ~/=

Z powyższego wynika, że lampę ECC83 możesz żarzyć prądem stałym a jeślibyś dobrze popatrzył do katalogu lamp to dowiedziałbyś się że ta lampa przy 12,6V pobiera prąd 0,15A a nie jak napisałeś 0,3A.
Wynika to stąd, że lampa ECC83 posiada dwa uzwojenia żarzenia, które w zależności od wykorzystywanego źródła napięcia łączone są równolegle (dla 6,3V) albo szeregowo (dla 12,6V).
ODPOWIEDZ