Mały konkurs...

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

W niektórych już nie pamiętam których) tranzystorach była niedostępna
w sklepach pasta silikonowa świetnie nadająca się do posmarowania
tranzystora przed przykręceniem do radiatora.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

staszeks pisze:W niektórych już nie pamiętam których) tranzystorach była niedostępna
w sklepach pasta silikonowa świetnie nadająca się do posmarowania
tranzystora przed przykręceniem do radiatora.
TG70 i TG72 - kilka razy zdarzyło mi się potrzebować pilnie pasty termoprzewodzącej 8)
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Chyba również w jakieś AC
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

A pamięta ktoś z Was tranzystory, których obudowa wykonana była ze szkła? W środku widać było płytkę germanu zanurzoną w silikonowej paście. Szkło pokryte było czarnym lakierem, przez co mało kto zdawał sobie sprawę, że tranzystor zamknięty jest jak lampa elektronowa, w szklanej bańce.
Załączniki
tr_german.JPG
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Romekd pisze:A pamięta ktoś z Was tranzystory, których obudowa wykonana była ze szkła? W środku widać było płytkę germanu zanurzoną w silikonowej paście. Szkło pokryte było czarnym lakierem, przez co mało kto zdawał sobie sprawę, że tranzystor zamknięty jest jak lampa elektronowa, w szklanej bańce.
Chyba większość tranzystorów serii OC była tak zrobiona. Świetnie działały jako fotoogniwo.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Mam jeszcze trochę tych tranzystorków tak swoją drogą, a w "Nowoczesnych zabawkach" widziałem zastosowanie ich jako fotoogniw- jednak nie próbowałem jeszcze tego robić i nie wiem czy (jak znam opinie o tej książce) patent zadziała...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
tszczesn pisze:Chyba większość tranzystorów serii OC była tak zrobiona. Świetnie działały jako fotoogniwo.
Zgadza się Tomku – świetna orientacja. Dziś młodsi elektronicy (a często również i starsi) nie znają (nie pamiętją) specyfiki tamtych czasów i związanych z nią domowych sposobów pozyskiwania elementów reagujących na światło. Tranzystory ze zdjęcia używałem właśnie (jeszcze będąc dzieckiem) w roli fototranzystorów. Przed tranzystorami OC wykorzystywałem do tego celu właściwości fotoemisyjne elektrod niektórych lamp elektronowych; później rozbierałem tranzystory krzemowe. Przy okazji rozbierania tych ostatnich zauważyłem że ich struktura (odpowiednio spolaryzowana) wykazuje właściwości elektroluminescencyjne. Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia. Na pierwszym znajdują się tranzystory TG9, GT309B (ten mi się szczególnie podoba ze względu na kształt i wymiary; jest ponad dwa razy niższy od BC107, a pochodzi z lat 60.) oraz rozcięty nasz krajowy BC313. Drugie zdjęcie przedstawia świecącego BC313 (spolaryzowane zaporowo złącze EB, przy Ube=6,8V i Ibe=100mA).

Pozdrawiam,
Romek
Załączniki
BC313_LED.JPG
tranx.JPG
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Romekd pisze: Drugie zdjęcie przedstawia świecącego BC313 (spolaryzowane zaporowo złącze EB, przy Ube=6,8V i Ibe=100mA).
A ten BC313 nie świeci aby termicznie? Bo na tym malutkim złączu wydziela się ponad 0.5W mocy...

BTW - ruskie scalaki też czasami świetnie działają jako fotoogniwo, co nie jets specjalnie pożądane jak pracują np. w integratorze :)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

tszczesn pisze:A ten BC313 nie świeci aby termicznie? Bo na tym malutkim złączu wydziela się ponad 0.5W mocy...
Nie Tomku, to zwyczajna elektroluminescencja. Występuje nawet przy prądach rzędu pojedynczych mA. Jednak wówczas natężenie wydzielanego światła (koloru żółtego) jest proporcjonalnie mniejsze i można go zaobserwować jedynie w ciemnym pomieszczeniu przy użyciu lupy. Gdy złącze BE tranzystora spolaryzowane jest przeciwnie, zachowuje się jak dioda Zenera. Zresztą w zwykłych diodach Zenera (trzydzieści lat temu) też obserwowałem to zjawisko.

Pozdrawiam,
Romek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Romekd pisze:
tszczesn pisze:Gdy złącze BE tranzystora spolaryzowane jest przeciwnie, zachowuje się jak dioda Zenera. Zresztą w zwykłych diodach Zenera (trzydzieści lat temu) też obserwowałem to zjawisko.
Wiem, że to dioda Zenera, ale myślałem, że przy tej mocy doprowadzonej do złącza to już się zaczyna po prostu termicznie świecić. Aświecących diod Zenera jeszcze nie widziałem. Jak znajdę gdzieś jakąś BZ1 to oskrobię i obejrzę.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Tranzystorkiw galerii

Stworzyłem w swojej prywatnej galerii nowy dział - tranzystory gdzie już czeka na was 24 fotki nietypowych tranzystorów.
http://www.trioda.com/gallery/thumbnail ... =15&page=1
szalony

Post autor: szalony »

Moj faworyt to 2N2077 ;)
k4be
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: k4be »

Diody zenera świecą - kiedyś ze zdziwieniem oglądałem taką w radiu samochodowym...
maszrum
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: maszrum »

AFAIR dziadek ma na takich stabilizowany zasilacz 12V. Nie mam pojecia ile A z tego można pociągnąć, ale są tam dwa takie tranzystory w duużym i śmiesznym radiatorze.
W zapasach dziadka jest też kartonowa "płytka" (magazynowa) z kolejnymi 6 czy 8 szt.
ODPOWIEDZ